ΠΕ Καβάλας: Αυτά είναι τα δικαιολογητικά για την κάρτα ΑμεΑ σε Αστικό και Υπεραστικό ΚΤΕΛ

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση ή ανανέωση των δελτίων κυκλοφορίας για το 2024

Από την Πέμπτη 04 Απριλίου 2024 έως την Τρίτη  31 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιείται η έκδοση των νέων Δελτίων κυκλοφορίας ΑΜΕΑ και η θεώρηση (ανανέωση) των παλαιότερων, για το έτος 2024, για όσους δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση με το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας και 50% έκπτωση με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ , σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 24376/28-03-2024 (ΑΔΑ:6ΛΒΩ46ΝΛ2Α-3ΓΘ) διευκρινιστική εγκύκλιο της Δ/νσης  Πολιτικών Ατόμων με Αναπηρία  ΑΜΕΑ-Τμήμα Ατόμων με Αναπηρία, του Υπουργείου Kοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Δικαιολογητικά για την έκδοση και την ανανέωση δελτίων κυκλοφορίας ΑΜΕΑ έτους 2024

  1. Αίτηση -υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, του δικαιούχου, περί μονίμου κατοικίας του στο Νομό Καβάλας και περί μη παραλαβής δελτίου από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ (δίδεται από την Υπηρεσία ή τα ΚΕΠ).
  2. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο αυτής.
  3. Πιστοποίηση αναπηρίας 67% τουλάχιστον, η οποία αποδεικνύεται με :

α) Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής ΚΕΠΑ,  για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, (καθώς και για τους τυφλούς ή άτομα με αναπηρία όρασης άνω του 80% ή άτομα με ΒΝΚ με Δ.Ν.<30 ή νοητική  υστέρηση ποσοστού άνω του 80% ή άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές-αυτισμός άνω του 80%, προκειμένου να δικαιούνται και κάρτα συνοδού),
Όσοι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, σε ισχύ,(άρθρο 106 του ν. 4961/2022) με την σήμανση “ΙΙ” δεν απαιτείται να προσκομίσουν γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών.
β) Απόφαση Διοικητικού Διευθυντή του Ασφαλιστικού Φορέα που ανήκουν, με παθολογοανατομική βλάβη >67% ή
γ) Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ για όσους λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ.
δ) Δεν γίνονται δεκτές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί  βάσει των διατάξεων του Ν. 2643/98.

  1. Προσκόμιση του εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης του έτους 2023, για όσους επιθυμούν εκπτωτικό κουπόνι για το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας 2024 το όριο του συνολικού οικογενειακό εισοδήματος είναι 29.000 ευρώ και του ατομικού 23.000ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο με αναπηρία 67% .

Σημείωση:  Στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και το αυτοτελώς φορολογούμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο ενώ  τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ως προνοιακά επιδόματα αναπηρίας δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια του συνολικού ατομικού εισοδήματος (23.000€) ή του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος (29.000€) για την χορήγηση του Δελτίου Μετακίνησης ΑμεΑ. (άρθ. 81 του ν.4611/2019) Οι ολικά τυφλοί (Ν. 958/1979, Α΄ 191) και οι συνοδοί τους εξαιρούνται και λαμβάνουν Δελτίο-Κάρτα ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους. του δικαιούχου που συνοικεί και βαραίνει φορολογικά τον φορολογούμενο (εξαιρούνται τα άτομα με ολική τυφλότητα). Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ (επίδομα) από τον ΟΠΕΚΑ μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση χορήγησης επιδόματος. Στη βεβαίωση αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας, ο αριθμός και η ημερομηνία γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής και η ημερομηνία λήξης του δικαιώματος λήψης του επιδόματος από το δικαιούχο.

Για όσους δεν δικαιούνται κουπόνι Αστικού ΚΤΕΛ λόγω εισοδηματικών κριτηρίων ή επιθυμούν με υπεύθυνη δήλωσή τους μόνο την έκπτωση 50% για τη μετακίνηση με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, γίνεται χειρόγραφη θεώρηση χωρίς να επικολληθεί στο δελτίο το κουπόνι Αστικού ΚΤΕΛ 2024.

  1. Δύο πρόσφατες Φωτογραφίες (συν μία επιπλέον όταν υπάρχει κάρτα συνοδού), όταν πρόκειται για έκδοση, φθορά ή απώλεια του δελτίου.

Η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία του δικαιούχου ή από εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο, με την προσκόμιση της εξουσιοδότησης και την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Οι κάτοχοι δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ προηγουμένων ετών, μπορούν να ανανεώνουν τα δελτία τους για το έτος 2024 και  στα  κατά τόπους  ΚΕΠ  του Δήμου όπου ανήκουν,  προσκομίζοντας τα παραπάνω δικαιολογητικά.

Η έκδοση δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ για νέους δικαιούχους, θα γίνεται αποκλειστικά από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας, και ειδικότερα στο  Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον τρίτο όροφο στο γραφείο 367 της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.