Το πρώτο άρωμα που φτιάχτηκε ποτέ για ρομπότ έχει καβαλιώτικη υπογραφή! [βίντεο]

Το Scent Dia είναι το πρώτο ανθρωπόμορφο έργο τέχνης με δικό του άρωμα-υπογραφή του Μάνου Γερακίνη. Η φιλοσοφία πίσω από το πρωτοποριακό project και η επιρροή από την αρχαία Ελλάδα

Ο κόσμος αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο. Η υψηλή τεχνολογία, τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη γίνονται μέρος της καθημερινότητάς μας και σίγουρα θα διαμορφώσουν το μέλλον.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν όμως αναπάντητα και τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με την συναναστροφή των ρομπότ με τον άνθρωπο και κατ’επέκταση την «κοινωνική» τους συμπεριφορά. Κλειδί για όλα τα παραπάνω είναι η ηθική πτυχή: Πόσο παρόμοιο με τον άνθρωπο πρέπει να είναι ένα ρομπότ; Πρέπει οι συμπεριφορές και οι αλληλεπιδράσεις τους να διαφέρουν;

Η Μάρη Βελονάκη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, ήταν η πρώτη που ενσωμάτωσε την όσφρηση στο ScentDia, ένα νέο ρομποτικό pre(s)sence σε συνεργασία με τον δημιουργό αρωμάτων, Καβαλιώτη επιχειρηματία, Μάνο Γερακίνη και τη Luisa Damiano, φιλόσοφο της επιστήμης. Αυτό είναι το πρώτο προσαρμοσμένο άρωμα που αναπτύχθηκε για ένα διαδραστικό κοινωνικό ρομπότ. Καθώς το ρομπότ περιηγείται στον χώρο, απελευθερώνει το δικό του άρωμα, κάνοντας και με αυτόν τον τρόπο αισθητή την παρουσία του.

«Η σύλληψη ενός αρώματος για ένα ρομπότ ήταν ένα σημαντικό έργο και μια πρόκληση. Η σημασία έγκειται στο γεγονός ότι στα ρομπότ προστίθενται σταδιακά διαφορετικές ανθρώπινες αισθήσεις, αλλά όσον αφορά στην όσφρηση, δεν υπήρξε προηγούμενη προσπάθεια» λέει ο Μάνος Γερακίνης και συνεχίζει: «Ήταν επίσης μεγάλη πρόκληση, καθώς τα αρώματα φτιάχνονται αυτήν τη στιγμή για τους ανθρώπους και όχι για τα ρομπότ. Έτσι, το δημιουργήσεις κάτι που θα αποτελούσε σημείο αναφοράς για κάτι τόσο μοναδικό ήταν μια πρόκληση. Από πού ξεκινάς»;

Το Scent Dia, είναι το πρώτο ανθρωπόμορφο έργο τέχνης με δικό του άρωμα-υπογραφή και έτσι ανταποκρίνεται στους επισκέπτες και το περιβάλλον του με κίνηση, με ήχο και τώρα με άρωμα.

Το ScentDia γεννήθηκε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας από τη Μάρη Βελονάκη και το άρωμά του δημιουργήθηκε από τον Έλληνα ιδιοκτήτη niche brand αρωμάτων, Μάνο Γερακίνη, σε συνδημιουργία με τους αρωματοποιούς της Βιορύλ. Ακόμη και αν δεν είναι άνθρωπος, αυτό το έργο τέχνης έχει τη δική του ιστορία να αφηγηθεί, μια καταγωγή, αλλά και μια οικογένεια.

Ο Καβαλιώτης αρωματοποιός, Μάνος Γερακίνης

Ο Μάνος, στην προσπάθειά του να συλλάβει το άρωμα ενός ρομπότ, ανακάλυψε μέσα από προσωπική του έρευνα ότι, σύμφωνα με τον Όμηρο, ο αρχαίος Έλληνας θεός Ήφαιστος δημιούργησε «δούλες φτιαγμένες από χρυσό σαν ζωντανές υπηρέτριες», που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ο πρόγονος των σημερινών ρομπότ. Μάλιστα, το εξωτερικό του ScentDia τού θυμίζει μια ελληνική «κόρη», ένα ανεξάρτητο αρχαιοελληνικό γλυπτό της Αρχαϊκής περιόδου που απεικονίζει γυναικείες μορφές, πάντα νεαρής ηλικίας.

Το ίδιο το άρωμα είναι μια υποκειμενική ερμηνεία του τι είναι ένα άρωμα για ένα ρομπότ και αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι σε έναν ανοιχτό διάλογο που μόλις ξεκίνησε. Ένα μεταλλικό άρωμα, αναμεμειγμένο με cypriol και σανταλόξυλο, που χρησιμοποιείται για να αποδώσει φόρο τιμής στη χώρα προέλευσής του, αλλά και σε εσπεριδοειδή και βρύα δρυός που το συνδέουν με την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα άρωμα που έχει πολλές αναγνώσεις, ενώ ο κύριος σκοπός του δεν ήταν να ευχαριστήσει, αλλά να γίνει το μέσο, ώστε ένα ρομπότ να επικοινωνήσει καλύτερα με όλους τους ανθρώπους.

Info

  • ScentDia: Το πρώτο ρομπότ στο οποίο ενσωματώνεται το άρωμα
  • Μάρη Βελονάκη: Πρωτότυπο concept, interface & design interaction
  • Μάνος Γερακίνης: Δημιουργία αρώματος
  • Luisa Damiano: Έρευνα που σχετίζεται με φιλοσοφικές, γνωσιολογικές και ηθικές πτυχές