Τα συγχαρητήρια της προς τους διοργανωτές του 8ου Συνεδρίου Καβαλιώτικων Μελετών εκφράζει με ανακοίνωση της η βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Αγγελική Δεληκάρη, τονίζοντας παράλληλα ότι η μελέτη της Τοπικής Ιστορίας συνιστά βασικό παράγοντα για τη διατήρηση και ενίσχυση της συλλογικής μνήμης αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε κοινωνίας.
Το μήνυμα αναφέρει σχετικά:
«Η μελέτη της Τοπικής Ιστορίας συνιστά βασικό παράγοντα για τη διατήρηση και ενίσχυση της συλλογικής μνήμης αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε κοινωνίας. Μέσα από επιστημονικές δράσεις καθίσταται εφικτή η προβολή άγνωστων ή λιγότερο γνωστών πτυχών του παρελθόντος, και η διάσωση ανεκτίμητων μαρτυριών.
Παράλληλα, οι δράσεις αυτές προάγουν τον επιστημονικό διάλογο και καθιστούν την ιστορική γνώση ζωντανό εργαλείο για τη διαμόρφωση του παρόντος και τη θεμελίωση του μέλλοντος.
Υπό την οπτική αυτή, γίνεται ακόμη πιο εμφανής η σημασία του 8ου Συνεδρίου Καβαλιώτικων Μελετών «Η Καβάλα και η περιοχή της από την αρχαιότητα ως το 1944», το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 2-4 Μαΐου 2025 στη Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας.
Ο τόπος μας έχει πλούσια ιστορία. Αυτό προκύπτει από τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα αρχεία (κρατικά και ιδιωτικά) την προφορική ιστορία κ.ά.
Είχα την τιμή να συμμετάσχω ως ομιλήτρια στο 8ο Συνέδριο Καβαλιώτικων Μελετών, παρουσιάζοντας ανακοίνωση με τίτλο «Η έκθεση του υποπροξένου Καβάλας Νικολάου Μαυρουδή για τους φόνους των Βουλγάρων το 1906», ενώ παρακολούθησα πλειάδα εξαιρετικών και λίαν διαφωτιστικών ανακοινώσεων για διάφορες πτυχές της Τοπικής Ιστορίας.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Καβάλας και την Εταιρεία Θασιακών Μελετών καθώς και τη Θρακική Εστία, τη Λέσχη Ποντίων, τη Θασιακή Ένωση, το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών και τον Σύλλογο Μικρασιατών για την άψογη διοργάνωση και τη φιλοξενία.
Γνωρίζοντας το παρελθόν μας μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον».