Εγνατία Οδός ΑΕ: Προχωράει ακάθεκτη στη δημιουργία δέκα νέων σταθμών διοδίων

Στο κενό οι αντιδράσεις φορέων και κομμάτων - Στις αρχές του 2017 η διαδικασία για τους σταθμούς Ασπροβάλτας, Στρυμονικού και Καβάλας

Οι πρώτες αντιδράσεις και φωνές διαμαρτυρίας για την κατασκευή νέων σταθμών διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας στο τμήμα της οδού από τα διοικητικά όρια της Περιφέρειας ΑΜ-Θ μέχρι τη Θεσσαλονίκη, δεν απέδωσαν. Ακόμη και επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλε ο αείμνηστος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης, επιστολή διαμαρτυρίας με την προειδοποίηση ότι θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις απέστειλαν σον Αλέξη Τσίπρα και παραγωγικοί φορείς, όπως η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων και το Επιμελητήριο Καβάλας, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσε και το ΚΚΕ. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αντίδραση, τουναντίον το διαγωνιστικό κομμάτι  για την κατασκευή 4 νέων σταθμών που προκήρυξε η Εγνατία προχωράει κανονικά. Θα ακολουθήσει προκήρυξη διαγωνισμού για ακόμη τρεις σταθμούς, ενώ οι τελευταίοι τρεις έπονται στις αρχές του 2017. Η κατασκευή δέκα νέων σταθμών στην Εγνατία Οδό και τις καθέτους της είχε αποφασιστεί το 2014 και πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2017, πριν από την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου σε ιδιώτη. Με την προσθήκη των νέων σταθμών, ο αριθμός των διοδίων στην Εγνατία και στις καθέτους της θα είναι 18.

Δημοσίευμα της Καθημερινής δίνει αναλυτικές πληροφορίες για το στάδιο ωριμότητας που βρίσκονται και οι 10 υπό κατασκευή σταθμοί διοδίων: «Ο διαγωνισμός αφορά στην κατασκευή μετωπικών σταθμών διοδίων σε Παμβώτιδα (Ιωάννινα), Μέστη (Έβρο), Ιεροπηγή (Καστοριά) και Ευζώνους (Κιλκίς). Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 6,9 εκατ. ευρώ και οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 22 Νοεμβρίου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή της κτιριακής υποδομής, την τροποποίηση των διαστάσεων του δρόμου για τη χωροθέτηση των διοδίων και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Όπως εξηγεί στην «Κ» ο προϊστάμενος Τομέα Λειτουργίας, Εκμετάλλευσης και Συντήρησης Μιλτιάδης Μπούγαλης, θα ακολουθήσει μέσα στο προσεχές διάστημα ένας διαγωνισμός για την κατασκευή των σταθμών διοδίων στο Βενέτικο (Γρεβενά) και στον Αλιάκμονα (Κοζάνη) και ένας για την κατασκευή σταθμού διοδίων στην εξωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης (μεταξύ των κόμβων Ιωνίας και ΤΙΤΑΝ, περιοχή Ωραιοκάστρου). Θα ακολουθήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς η ανάλογη διαδικασία για τους σταθμούς Ασπροβάλτας, Στρυμονικού και Καβάλας».