Από το… Βουκουρέστι με αγάπη!

«Ανοιχτή» επιστολή της Αναστασίας Ιωσηφίδου προς τον Μιχάλη Αμοιρίδη

Με τρόπο δηκτικό και μπόλικες δόσεις ειρωνείας επιλέγει να απαντήσει στον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Με μια μακροσκελή «ανοιχτή» επιστολή της που τη γράφει και την υπογράφει στο… Βουκουρέστι, η Αναστασία Ιωσηφίδου ξεκινάει με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Μιχάλη Αμοιρίδη σχετικά με τη συμμετοχή (ή, καλύτερα, τη… μη συμμετοχή) της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σε βαλκανικές εκθέσεις και καταλήγει σε θέματα ενδοπεριφερειακών «ισορροπιών» που αφορούν στην τουριστική προβολή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Ιωσηφίδου.

Ο μύθος της αλεπούς με την κομμένη ουρά

«Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή δηλώσεις του κ. Αμοιρίδη σχετικά με την ακύρωση από την Περιφέρεια της συμμετοχής της στις βαλκανικές εκθέσεις τουρισμού επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα εναντίον των επιλογών της δημοτικής αρχής και εμού προσωπικώς όσον αφορά την αναγκαιότητα ή μη της παρουσίας μας στις βαλκανικές αγορές.

Τις δηλώσεις του κ. Αμοιρίδη χαρακτήρισα από την πρώτη στιγμή ατυχείς καθώς στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει γιατί  ενώ η Περιφέρεια έχει χαρακτηρίσει το έτος 2017, Έτος Τουρισμού για την ΑΜΘ, εντούτοις (όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Αμοιρίδης σε ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης μας) αφαιρούνται κονδύλια από τον τουρισμό προκειμένου να δοθούν σε άλλες ανάγκες της Περιφέρειας, επιχείρησε να υποβαθμίσει την ανάγκη παρουσίας στις τουριστικές εκθέσεις χαρακτηρίζοντας τες παραδοσιακές και ξεπερασμένες.

Τις δηλώσεις αυτές εκμεταλλεύτηκε αμέσως η δημοτική παράταξη του κ. Παπαδόπουλου η οποία έσπευσε αμέσως να τις υιοθετήσει, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τις ικανότητες της παράταξης του στις κυβιστήσεις (κοινώς κωλοτούμπες). Να θυμίσω λοιπόν ότι η παράταξη του κ. Παπαδόπουλου ήταν εκείνη η οποία στην συζήτηση του σχεδίου τουριστικής προβολής είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στην δημοτική αρχή κατηγορώντας μας ότι αντί να δίνουμε σημασία στις βαλκανικές αγορές  επενδύουμε στις αγορές της Ολλανδίας, της Ινδίας κλπ. Όπως λοιπόν στην περίπτωση Μαρινόπουλου και τόσες άλλες, έτσι και τώρα ο κ. Παπαδόπουλος και η παράταξη του δε διστάζουν να κάνουν στροφή 180 μοιρών προκειμένου να αντιπολιτευτούν την δημοτική αρχή. Αυτά όμως τα έχουμε συνηθίσει από την παράταξη ο Τόπος της Ζωής μας και δεν μας δημιουργούν πια καμία έκπληξη.

Δυστυχώς συνέχεια στην υπόθεση έδωσε ό ίδιος ο κ. Αμοιρίδης, εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα τουρισμού , ο οποίος σε μια αδικαιολόγητα αήθη επίθεση εναντίον μου με χαρακτήρισε «ανασφαλή για το έργο της Δημωφέλεια»  Προφανώς κάτι συμβαίνει στα εσωτερικά της περιφέρειας και έχει χαθεί η ψυχραιμία   και το μέτρο. Η απάντηση μου για το έργο της Δημωφέλεια δεν μπορεί παρά να δοθεί μέσα από τα στοιχεία.

Πως μπορώ λοιπόν να νοιώθω ανασφαλής όταν: α) η πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων του δήμου Καβάλας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και των πιο γνωστών ιστοσελίδων κράτησης (όπως η booking.com) είναι διπλάσια από όλων των άλλων περιοχών της περιφέρειας πλην Θάσου  β) όταν η ετήσια αύξηση της πληρότητας μας χτυπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, γ) όταν για το προσεχές σαββατοκύριακο και όχι μόνο  δεν υπάρχει δωμάτιο να διαμείνει επισκέπτης  δ) όταν η Ellinair  επιλέγει το αεροδρόμιο Καβάλας για τις τακτικές της πτήσεις αντί του αεροδρομίου Αλεξανδούπολης που κάποιοι προσπάθησαν να προωθήσουν(!!) ε) όταν επενδυτές από όλο τον κόσμο αναζητούν τουριστικά ακίνητα στην Καβάλα να επενδύσουν. Θα έρθει άλλωστε η ώρα να μιλήσουμε και γι αυτά. Τι απ’ όλα αυτά αποτελεί πραγματικά επίτευγμα του κ. Αμοιρίδη. Μήπως η επένδυση των λουτρών Ελευθερών, ή μήπως η πολιτική των «ίσων αποστάσεων;;;» που χρησιμοποιούν στην τουριστική τους προβολή υποβαθμίζοντας το μεγάλο πλεονέκτημα της περιφέρειας που είναι η Καβάλα και η Θάσος. Γιατί στην πραγματικότητα δεν συμμετέχουν στις εκθέσεις των βαλκανικών χωρών; Μήπως γιατί το μοντέλο ήλιος και θάλασσα που κυρίως ο νομός Καβάλας προσφέρει στην περιφέρεια μας είναι αυτό που ενδιαφέρει τους επισκέπτες από την βαλκανική; Ποιες συμφωνίες με αεροπορικές εταιρίες και τουριστικούς πράκτορες έχει υπογράψει ο κ. Αμοιρίδης τις οποίες μας διαφημίζει; Για ποιους διαμορφωτές της κοινής γνώμης μιλά; Μήπως για τους δημοσιογράφους από την Αυστρία οι οποίοι μέχρι να επισκεφτούν την Θάσο και την Καβάλα με κάθε τρόπο έδειχναν στους ανθρώπους της περιφέρειας την δυσφορία τους; Θα μπορούσα να θέσω σειρά και από άλλα ερωτήματα αλλά δεν είναι της παρούσης. Πάντως από όλα αυτά είναι φανερό ότι καλό είναι το περιφερειακό πνεύμα, όμως κάθε θέμα έχει και τον χειρισμό του.

Πρέπει να γίνει συνείδηση στην Περιφέρεια ότι η τουριστική ανάπτυξή της ξεκινά και στηρίζεται πάνω στην Καβάλα και την Θάσο. Από την ανάδειξή τους έχουν να κερδίσουν όλοι. Επιπλέον στη θέση του εντεταλμένου συμβούλου για τον τουρισμό θα πρέπει να είναι επαγγελματίας του τουριστικού προϊόντος και τέτοιους διαθέτει πολλούς η περιοχή μας. Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι με την Περιφέρεια θα έπρεπε να έχουμε κοινό στόχο και να μοιράζουμε δυνάμεις. Δυστυχώς μέχρι τώρα αυτό δεν κατέστη δυνατόν όχι από δική μας ευθύνη.

Πιστεύω ότι στο μέλλον και εφόσον η Περιφέρεια αλλάξει πολιτική, αυτό θα γίνει πραγματικότητα μέσα από ένα σχεδιασμό και καταμερισμό ευθυνών και δράσεων. Εμείς σαν δημοτική αρχή είμαστε πάντα ανοικτοί και δεκτικοί».