«Απόβαση» των Αδελφών Γαβριήλ στην Καβάλα με νέο εργοστάσιο λιπασμάτων

Η τρίτη μονάδα της ελληνικής εταιρίας ετοιμάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή και αναμένεται να λειτουργήσει την επόμενη καλλιεργητική περίοδο

Άµεσες παραδόσεις και ανταγωνιστικά κοστολόγια µεταφοράς για τις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και των Βαλκανίων θα εξασφαλίσει το τρίτο εργοστάσιο της εταιρίας λιπασµάτων Γαβριήλ που σχεδιάζεται στη ΒΙΠΕ Καβάλας και αναµένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του την επόµενη καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Στόχος της Γαβριήλ είναι µε το εργοστάσιο αυτό να ενισχύσει τη θέση της στον κλάδο ακόµα περισσότερο, καθώς τώρα θα είναι η µόνη ελληνική εταιρία λιπασµάτων µε τρία ιδιόκτητα εργοστάσια.

Ο τρίτος αυτός εµπορικός πόλος της εταιρίας Γαβριήλ, που έρχεται να προστεθεί στα εργοστάσια που διαθέτει στο Άργος και τον Βόλο, αναµένεται να κοστίσει πάνω από 7 εκατ. ευρώ. Η νέα αυτή µονάδα θα εξοπλιστεί µε υπερσύγχρονες µηχανές συσκευασίας για παραγωγή bulk blending σταθεροποιηµένων λιπασµάτων. Στην επένδυση συµπεριλαµβάνεται επίσης το ιδιόκτητο οικόπεδο 35.000 τ.µ. στο οποίο θα διαµορφωθεί στεγασµένος χώρος εργοστασίου και γραφείων συνολικής έκτασης 8.000 τ.µ.

Η αποθηκευτική ικανότητα του νέου εργοστασίου υπολογίζεται να ξεπερνά τα 30.000 µ.τ. για χύµα και 30-35.000 µ.τ. για συσκευασµένο προϊόν.

Στάδιο υλοποίησης

«Αυτή τη στιγµή έχει ολοκληρωθεί το 90% των αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για την ανέγερση του εργοστασίου», αναφέρει στην Agrenda o Ευάγγελος Γαβριήλ, υπολογίζοντας ότι µέχρι τα µέσα Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες. Αµέσως µετά θα ξεκινήσει η κατασκευή των εγκαταστάσεων µε σκοπό το εργοστάσιο να µπορεί να εξυπηρετήσει της ανάγκες των αγροτών της ευρύτερης περιοχής για την επόµενη καλλιεργητική περίοδο (σ.σ. το δημοσίευμα της Agrenda χρονολογείται από τον Φεβρουάριο. Ήδη η εταιρία έχει πάρει την οικοδομική άδεια για την ανέγερση του εργοστασίου).

Δείτε την οικοδομική άδεια του εργοστασίου εδώ

 

Οι επενδυτές, τα αδέλφια Τάσος και Ευάγγελος Γαβριήλ

Σκεπτικό πίσω από την επιχειρηµατική κίνηση

Παράλληλα, ο κ. Γαβριήλ εξήγησε το σκεπτικό που οδήγησε τους ιδιοκτήτες στην κατασκευή του νέου εργοστασίου στην Καβάλα, που θα καταστήσει την εταιρεία τη µοναδική ελληνική µε τρία ιδιόκτητα εργοστάσια. «Η Γαβριήλ, µέσω των εργοστασίων της σε Άργος και Βόλο είχε ήδη εξασφαλίσει άµεσες παραδόσεις και ανταγωνιστικά µεταφορικά στο µεγαλύτερο µέρος της Ελλάδας. ∆εδοµένου ότι η Θεσσαλονίκη είναι σχετικά κοντά στο ήδη εγκατεστηµένο εργοστάσιό της στον Βόλο και η Αλεξανδρούπολη πολύ µακριά, η επιλογή της ΒΙ.ΠΕ. Καβάλας ως τόπου εγκατάστασης του 3ου εργοστασίου ήταν µονόδροµος».

Περαιτέρω, ο Ευάγγελος Γαβριήλ πρόσθεσε ότι αυτή η επενδυτική κίνηση εναρµονίζεται µε την άποψη ότι µόνο µέσω των οικονοµιών κλίµακας µπορούν οι εταιρείες να ανταπεξέλθουν στην κρίση. «Σε αυτή την κατεύθυνση το τρίτο εργοστάσιο θα βοηθήσει, ανεβάζοντας τη συνολική δυναµική παραγωγής της εταιρείας, αλλά και µειώνοντας τους χρόνους παραδόσης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη µε πολύ ανταγωνιστικά κόστη µεταφοράς». Ενώ τέλος κατέληξε ότι οι επενδύσεις είναι εκ των ουκ άνευ για να βγει η οικονοµία µας από την κρίση συνολικότερα.

Λιγότερο λιπαίνει ο Έλληνας αγρότης

«∆εν είµαστε ακόµη σίγουροι ότι έχουµε φτάσει στα κατώτατα όρια λίπανσης σίγουρα όµως η λίπανση στην Ελλάδα είναι σε ιστορικά χαµηλά. Ο Έλληνας αγρότης θεώρησε σκόπιµο, λανθασµένα βέβαια, να µειώσει την λίπανση ή ακόµα και να την καταργήσει, πιστεύοντας πως µε αυτό τον τρόπο θα αυξήσει την κερδοφορία του» σηµείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβριήλ. Ωστόσο, το επιστηµονικά καταρτισµένο προσωπικό της εταιρείας τονίζει ότι η ορθολογική λίπανση είναι βασική προϋπόθεση για ικανοποιητικές αποδόσεις. Μειώνοντας ή καταργώντας την, µειώνονται τα αποθέµατα του εδάφους και το χωράφι οδηγείται σε ερηµοποίηση.

Ισχυρή παρουσία στις εξαγωγές

Το νέο εργοστάσιο της εταιρείας λιπασµάτων Γαβριήλ αναµένεται να δώσει ώθηση στις ήδη σηµαντικές εξαγωγές της εταιρείας στα Βαλκάνια και να  ενισχύσει το εξωστρεφές προφίλ της. Όπως τονίζει ο κ. Γαβριήλ, σε αντίθεση µε την Ελλάδα που έχει µειώσει την κατανάλωση λιπασµάτων, οι παλιές αγορές της Ευρώπης παραµένουν σταθερές, ενώ πιο νέες αγορές όπως η Ρουµανία, η Βουλγαρία ή η Πολωνία παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις στην κατανάλωσή τους. Η εταιρεία έχει διευρύνει την εµπορική της δραστηριότητα όχι µόνο στις Βαλκανικές χώρες, αλλά και σε Κύπρο, Λίβανο, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Βόρεια Αφρική κ.ά.

Νέες τεχνολογίες στον τομέα  της θρέψης και της λίπανσης

Οι ειδικοί της εταιρείας Γαβριήλ,  που εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες εξειδικεύεται στη θρέψη των φυτών, τονίζουν ότι οι υψηλές  αποδόσεις και η παραγωγή  ποιοτικών προϊόντων εξασφαλίζονται µόνο µέσω της ορθολογικής λίπανσης. Περαιτέρω, ξεκαθαρίζουν ότι η εδαφοανάλυση θα πρέπει να γίνει προαπαιτούµενο  πριν από κάθε επιλογή λίπανσης, ενώ η τιµή δεν θα πρέπει να είναι το µόνο κριτήριο επιλογής, και σηµαντικό είναι να υπολογίζουµε το κόστος ανά µονάδα θρέψης.

Όσον αφορά τα προϊόντα λίπανσης η εταιρεία Γαβριήλ προτείνει τα λιπάσµατα νέας τεχνολογίας και αυξηµένης αποδοτικότητας Nutrimore. Ο κ. Γαβριήλ επισήµανε ότι τα συγκεκριµένα προϊόντα υπερέχουν σε τέσσερα βασικά σηµεία που έχουν να κάνουν µε την αγρονοµία, τη διαχείριση, την οικονοµία και το περιβάλλον .Τα Nutrimore συνδυάζουν ουρεϊκό άζωτο ενισχυµένο µε Agrotain και άρα µηδενικές απώλειες εξαέρωσης. ∆εν περιέχουν καθόλου νιτρικό άζωτο, το οποίο συνήθως ξεπλένεται πριν τα φυτά προλάβουν να απορροφήσουν. Επιπλέον, σε όλους τους τύπους Nutrimore που περιέχουν  φώσφορο, αυτός είναι τουλάχιστον  σε ποσοστό 95% υδατοδιαλυτός, η µόνη µορφή που µπορεί να απορροφηθεί από τα φυτά.
Επιπλέον, ο κ. Γαβριήλ τονίζει ότι µε τα Nutrimore δίνεται η δυνατότητα επιλογής τύπων µε κάλιο θειϊκό ή χλωριούχο. Συνεπώς το µόνο κριτήριο για την επιλογή λιπάσµατος παραµένει η ευαισθησία της καλλιέργειας στο χλώριο. Τέλος, τα Nutrimore περιέχουν πυκνούς τύπους λιπάσµατος που συνήθως είναι εµπλουτισµένοι και µε ιχνοστοιχεία δίνοντας την δυνατότητα για πλήρη θρέψη µε µία εφαρµογή και  λιγότερα κιλά λιπάσµατος ανά στρέµµα σε σχέση µε τα κοινά λιπάσµατα.

Μισός αιώνας στον αγροτικό τοµέα

∆υνατές και µακροχρόνιες σχέσεις έχει καταφέρει να χτίσει µε τους πελάτες της η εταιρεία λιπασµάτων Γαβριήλ, µία από τις µεγαλύτερες στο χώρο της θρέψης φυτών πανελλαδικά µε σχεδόν µισό αιώνα παρουσίας στον αγροτικό τοµέα.  Έχοντας στα σκαριά το νέο της εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. Καβάλας, λειτουργεί ήδη δύο µονάδες στο Άργος και τον Βόλο όπου παρασκευάζονται ποιοτικά λιπάσµατα, κοκκώδη και υδατοδιαλυτά.

Επιπλέον, διαθέτει ένα πλήρως οργανωµένο τµήµα πωλήσεων, µε πάνω  από 10 γεωπόνους πωλητές καθώς και τεχνικό τµήµα 6 γεωπόνων πανελλαδικά για να παρέχει τις συµβουλές της τόσο στους αγρότες όσο και στα γεωπονικά καταστήµατα µε τα οποία συνεργάζεται.