Πάνω από 1.000 αποποιήσεις κληρονομιάς την τελευταία τριετία στην Καβάλα!

Επίσημα στοιχεία από το Πρωτοδικείο Καβάλας παρουσιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Αθανάσιος Αθανασίου

Καθημερινότητα πλέον αποτελούν οι αποποιήσεις κληρονομιάς για τους δικηγόρους και  συμβολαιογράφους της πόλης. Οι κληρονόμοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν τα βάρη και τις οφειλές των συγγενικών τους προσώπων, προτιμούν να αποποιηθούν του κληρονομικού δικαιώματος και αυτό κατά κύριο λόγο για να μην επωμισθούν δίπλα στα δικά τους υπάρχοντα χρέη και τα χρέη των αποβιωσάντων προσφιλών τους προσώπων. Τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Καβάλας αποτελούν τη μικρογραφία αυτού που συμβαίνει πανελλαδικά.

«Έχουμε μια διαρκώς αυξανόμενη τάση αποποιήσεων κληρονομιάς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Καβάλας.  Έχοντας υπόψη μας την όλη κατάσταση την οποία ζούμε,  είμαστε βέβαιοι ότι θα αυξηθούν το 2017, χωρίς να γνωρίζουμε βέβαια σε ποιο βαθμό. Από το 2013 έως το 2016 είχαμε 1.093 αποποιήσεις κληρονομιάς, 273 μέσα στο 2013, 252 στο 2014, 269 στο 2015 και 299 στο 2016», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Αθανάσιος Αθανασίου.

Αποκαρδιωτικές οι συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια

«Ανατρέχοντας τα προηγούμενα χρόνια, οι ηλικιωμένοι γονείς άφηναν το πατρικό σπίτι ή ένα κτηματάκι, τα οποία περιέρχονταν στα παιδιά τους, τους φυσικούς κληρονόμους. Εκείνο που αφήνουν πια οι περισσότεροι στα παιδιά τους είναι οφειλές και ήδη οι κληρονόμοι έχουν τις δικές τους οφειλές. Ελάχιστες ήταν κατά το παρελθόν στο Πρωτοδικείο Καβάλας οι αποποιήσεις κληρονομιάς, εμφανίζονταν μια ή δυο το χρόνο. Τώρα έγιναν καθημερινότητα. Σήμερα από παντού βάλλεται ο Έλληνας πολίτης, ενώ από την άλλη το Δημόσιο, πλην των απαραιτήτων, έχει παγιώσει όλες τις οφειλές του στους πολίτες», δηλώνει ο κ. Αθανασίου.

Δύσκολο να αποτραπεί το κύμα των αποποιήσεων, εκτός αν…

«Με βάση τις γενικές αρχές του Δικαίου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αποποιήσεων, εκτός και αν κάποιοι “εγκέφαλοι” επεξεργάζονται κάποια άλλα σχέδια, ενδεχομένως της αδυναμίας να αποποιηθείς; Ας βάλουμε με επιφύλαξη ένα ερωτηματικό. Σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας έχουν γίνει αδιανόητες αλλαγές, κατά συνέπεια δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλύτερο, τουναντίον, τα χειρότερα περιμένουμε. Δε θέλω να κινδυνολογώ…», σημειώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

Πηγή: Εφημερίδα Νέα Εγνατία