ΙΚΚΙΚ: Καθιερώνοντας τον καπνό ως «δρόμο» για την Ανάπτυξη της περιοχής μας

Δράσεις εξωστρέφειας από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού και συνεργασίες με φορείς και θεσμούς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Μπορεί το Δημοτικό Μουσείο Καπνού της Καβάλας ακόμη να βρίσκεται σε… αναζήτηση «στέγης» που θα του χαρίσει την προβολή που του αξίζει ως σημείο αναφοράς για την πόλη και την Ιστορία της, αλλά το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού (ΙΚΚΙΚ) διευρύνει τη δράση του στο πλαίσιο της προσπάθειας να «δώσει» ο Καπνός υπεραξία στην περιοχή μας.

Το ΙΚΚΙΚ «στέκεται» στη «χρυσή» εποχή όταν η Καβάλα ήταν «Η Μέκκα του Καπνού» και «ανθούσε» οικονομικά, κοινωνικά αλλά και πολιτισμικά. Το λογότυπο του Ινστιτούτου δεν είναι παρά η απόπειρα «αποτύπωσης» αυτής της φάσης της Ιστορίας της πόλης. Τρεις όμοιες φιγούρες που γέρνουν προς τα εμπρός, κραδαίνοντας από ένα φύλλο καπνού, συμβολίζοντας τις τρεις κοινότητες της πόλης που έζησαν για χρόνια αρμονικά και δημιουργικά: την ελληνική, την εβραϊκή και την αρμένικη.

Το αρχείο του ΙΚΚΙΚ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ιστορικό υλικό που αποτυπώνει εύγλωττα την περίοδο της ακμής του Καπνού. Μέρος του έχει, άλλωστε, δημοσιευτεί στο πολυτελές, τρίτομο έργο που συνέγραψε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γιάννης Βύζικας «Καβάλα, Η Μέκκα του Καπνού».

Όμως οι δράσεις δεν σταματούν εδώ…

Το ΙΚΚΙΚ προχώρησε πρόσφατα στη δημιουργία του δικτύου πόλεων «Οι δρόμοι του Καπνού» (The Tobacco Roads), ένα δίκτυο πόλεων από την Ελλάδα, τη βαλκανική και την Ευρώπη που τους «ενώνει» η καπνική «παρουσία», με στόχο αναπτυξιακό, τη συνεργασία προς όφελος όλων.

Παράλληλα με τους «δρόμους του Καπνού», δημιουργείται και ένα νέο δίκτυο, «Οι δρόμοι του μπασμά» (The Basma Roads). Εδώ πλέον μιλάμε για ένα πιο «στενό» δίκτυο, αφού ο μπασμάς, η πλέον εκλεκτή, αρωματική και περιζήτηση ποικιλία καπνού, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την περιοχή μας (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) και με περιοχές της Τουρκίας.

Τέλος, τις «μηχανές» του «ζεσταίνει» και το Εργαστήριο Δημιουργίας Εκθεσιακών Δειγμάτων Καπνού του ΙΚΚΙΚ. Ένα εργαστήριο που κατασκευάζει κατά παραγγελία μικρές συσκευασίες καπνού οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν είτε ως διακοσμητικά είτε ως επαγγελματικά ή και προσωπικά δώρα. Ήδη, οι πρώτες παραγγελίες έχουν δοθεί και το Εργαστήριο αναμένεται να «δουλέψει» μέσα στο καλοκαίρι!

Συνεργασία με την Ξάνθη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις νέες δράσεις του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού έδειξε το Επιμελητήριο Ξάνθης το οποίο εξεδήλωσε την πρόθεση να συνεργαστεί με το ΙΚΚΙΚ για την ανάπτυξη των δικτύων «Δρόμοι του Καπνού» και «Δρόμοι του Μπασμά». Μάλιστα, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιου Μωραΐτη με τον πρόεδρο της Καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΕ Παναγιώτη Ταρενίδη, τον πρόεδρο του ΙΚΚΙΚ Γιάννη Βύζικα, τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Πανάρετο και το μέλος του ΔΣ Μαρία Μαντζουράνη. Στη συνάντηση συμμετείχε και η ειδική συνεργάτης του Επιμελητηρίου Ανθή Παναγιώτου.

Μάλιστα, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πόλη της Ξάνθης η πρώτη «πανηγυρική» παρουσίαση των δικτύων.

Το «παρών» στη νέα προσπάθεια εξωστρέφειας του ΙΚΚΙΚ έδωσε από την πρώτη στιγμή και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η πρώτη συνάντηση του Κώστα Αντωνιάδη με το ΔΣ του Ινστιτούτου έχει ήδη πραγματοποιηθεί όπως και η συμφωνία για διοργάνωση κοινών δράσεων στο άμεσο μέλλον (διαβάστε σχετικά εδώ).