Κωστής Σιμιτσής: Το ΒΙΟΠΑ Καβάλας πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜ-Θ απαντά σε όσους -δια του Τύπου- ασκούν μηδενιστική κριτική με αφορμή τον ορισμό νέας Διοίκησης στο Βιοτεχνικό Πάρκο και τους εγκαλεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Λίγες μέρες μετά τον ορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο ΒΙΟΠΑ Καβάλας κατά τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων [διαβάστε σχετικά εδώ] ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κωστής Σιμιτσής εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση σε όσους, μέσα από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, επιχειρούν να απαξιώσουν τη σημασία αυτού του νέου ξεκινήματος για το Βιοτεχνικό Πάρκο.
Ο κ. Σιμιτσής υπενθυμίζει με την ανακοίνωσή του την πρόσφατη «ιστορία» του ΒΙΟΠΑ, υπογραμμίζει τη σημασία του για την Ανάπτυξη της Καβάλας και επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα έχει τόσο για τους μετόχους [Περιφέρεια ΑΜ-Θ, Επιμελητήριο και Δήμο Καβάλας] όσο και για τον επιχειρηματία που έχει ήδη εγκατασταθεί εκεί τυχόν «ναυάγιο» της προσπάθειας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Σιμιτσή.

Όσοι ασκούν μηδενιστική κριτική πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την πενταετή απραξία

«Από μερίδα του τοπικού Τύπου επιχειρείται να απαξιωθεί η σημασία της εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο ΒΙΟΠΑ ύστερα από πέντε (5) ολόκληρα χρόνια. Προς ενημέρωση των συμπολιτών διευκρινίζουμε τα εξής:

  • Η εταιρία «ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ» (ΒΙΟΠΑ ΑΕ) έχει μετόχους την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Δήμο Καβάλας και το Επιμελητήριο Καβάλας. Είναι εταιρία ειδικού σκοπού. Για τη λειτουργία της εφαρμόζεται ειδική νομοθεσία και όχι ο Δημοτικός Κώδικας.
  • Μετά τις εκλογές του 2014 η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Δήμος Καβάλας δεν όρισαν νέα μέλη στη διοίκηση της εταιρίας. Δεν υποβλήθηκαν φορολογικές δηλώσεις, δεν εξοφλήθηκαν υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ και τους συνεργάτες, δεν ρυθμίστηκαν οι οφειλές προς τρίτους, δεν προχώρησαν οι εγγραφές και οι πληρωμές των «οικοπεδούχων». Πρόστιμα του ΙΚΑ και της ΔΟΥ επιβαρύνουν προσωπικά τον Πρόεδρο της πριν από το 2014 διοίκησης, επειδή θεωρείται πως συνεχίζει τη θητεία του. Το ίδιο συμβαίνει και με τη θυγατρική εταιρία «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ», που διαχειρίζεται το βιοτεχνικό πάρκο όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία.
  • Η διάλυση της εταιρίας θα επισύρει βαρύτατες κυρώσεις στους τρεις μετόχους από το Υπουργείο Ανάπτυξης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδότησαν το Πάρκο. Θα προκαλέσει και τεράστια ζημιά στον έναν και μοναδικό επιχειρηματία που έχει εγκατασταθεί μέχρι τώρα στο ΒΙΟΠΑ. Και θα ακυρώσει τις διαχρονικές προσπάθειες για να απομακρυνθούν από τον αστικό ιστό της Καβάλας οι οχλούσες επιχειρήσεις, ώστε να αναπτυχθούν μέσα σε καλύτερες συνθήκες.
  • Όσοι ασκούν σήμερα μηδενιστική κριτική πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την πενταετή απραξία. Χωρίς διοίκηση δεν λύνονται τα προβλήματα. Το ΒΙΟΠΑ πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους. Και να αποτελέσει παράδειγμα για νέα Επιχειρηματικά Πάρκα στην Περιφέρεια, σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας ΑΜΘ (ΦΕΚ ΑΑΠ 248/2018)».