Επιμελητήρια ΑΜ-Θ προς Μητσοτάκη: Κλείσε τα σύνορα με τη Βουλγαρία!

Επιστολή των προέδρων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας για να περιοριστεί η αυξημένη κίνηση των πολιτών της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα, την οποία θεωρούν ασφαλέστερη και με καλύτερες υποδομές υγείας

Να κλείσουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία για να περιοριστεί η αυξημένη κίνηση πολιτών της γειτονικής χώρας προς την Ελλάδα, την οποία θεωρούν ασφαλέστερη και με καλύτερες υποδομές υγείας, ζητούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ.

Με επιστολή τους τονίζουν ότι στο πλαίσιο της πανεθνικής προσπάθειας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου η ανεμπόδιστη κυκλοφορία πολιτών από και προς την Βουλγαρία ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όλων των Ελλήνων και προτείνουν την αναστολή λειτουργίας των συνοριακών σταθμών Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Ακολουθεί η επιστολή των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

«Σε κίνδυνο η λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας που καλείται να περιθάλψει περισσότερα κρούσματα»

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ. Οι μέχρι σήμερα ληφθείσες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, αδιαμφισβήτητα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχετε καταφέρει να προστατεύσετε τους πολίτες στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Δεδομένων, όμως, των παγκόσμιων εξελίξεων και των αυξανόμενων κρουσμάτων στις γείτονες χώρες θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες της κυβέρνησης και παραμένουν έγκλειστοι στα σπίτια τους.

Όπως γνωρίζετε, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υφίστανται πέντε οδικοί συνοριακοί σταθμοί Ελλάδας – Βουλγαρίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ενώ εξαπλώνεται ταχύτατα ο κορονοϊός στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρείται αυξημένη κίνηση πολιτών από την Βουλγαρία προς τη χώρα μας, την οποία θεωρούν ασφαλέστερη και με καλύτερες υποδομές υγείας.

Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων των πολιτών της Περιφέρειάς μας αλλά και τη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο καλείται να περιθάλψει περισσότερα κρούσματα. Ήδη, χθες, τέθηκαν σε καραντίνα για δυο εβδομάδες χωριά της Ξάνθης, λόγω υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, ενώ αρκετά είναι τα κρούσματα που νοσηλεύονται στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Λαμβανομένων υπόψη όλων των ανωτέρω και κυρίως του γεγονότος ότι οι πολίτες της Περιφέρειας ΑΜΘ τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, θεωρούμε ότι η ανεμπόδιστη κυκλοφορία πολιτών από και προς την Βουλγαρία ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όλων των Ελλήνων. Προτείνουμε, λοιπόν, την αναστολή λειτουργίας των συνοριακών σταθμών Ελλάδας – Βουλγαρίας, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την μετακίνηση των εργαζομένων και από τις δύο πλευρές  υπό την προϋπόθεση ελέγχου των υγειονομικών προϋποθέσεων.

Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιοι φορείς θα εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα και θα λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία όλων μας».