Τροπολογία για την επιδότηση του 12% θα δώσει «ανάσα» στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Ικανοποίηση Επιμελητηρίων ΑΜ-Θ για την εξέλιξη και ευχαριστίες σε Πρωθυπουργό και συναρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ένα θέμα που ταλάνισε για πολλά χρόνια τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης φαίνεται να οδεύει προς τελική επίλυση. Ο λόγος για το μέτρο της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους, σε ποσοστό 4% και 12%, για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, το οποίο καταργήθηκε με υπουργική απόφαση τον Απρίλιο του 2016.

Τότε, η εν λόγω επιδότηση διαπιστώθηκε ότι δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό δίκαιο και θα πρέπει να καταργηθεί. Παρά τις δεσμεύσεις ότι θα βρισκόταν κάποιος άλλος τρόπος στήριξης των επιχειρήσεων της ΑΜ-Θ, τίποτα δεν προχώρησε, ενώ επιπλέον δεν δόθηκαν ποτέ ούτε τα χρήματα που οφείλονταν στις επιχειρήσεις πριν την κατάργηση του μέτρου και που αφορούσαν στο διάστημα από το 2010 έως το 2016.

Η νέα, θετική εξέλιξη αφορά στην κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας με την οποία τα οφειλόμενα από το κράτος ποσά θα συμψηφιστούν με φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες οφειλές των επιχειρήσεων.

Ικανοποίηση από τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας

Σε ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αναφέρουν:

«Για χρονικό διάστημα 10 ετών οι Διοικήσεις των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με επιστολές, παρεμβάσεις, συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, αγωνίστηκαν για να αποκατασταθεί η αδικία που συντελέστηκε εις βάρος των επιχειρήσεων της περιοχής μας, μετά την κατάργηση της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους 12% και 4% αντίστοιχα. Οι ανεξόφλητες επί δεκαετία επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές, δημιουργήσαν τεράστια οικονομικά προβλήματα και στοίχισαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Μετά τη σημερινή εξέλιξη και την απόφαση της κυβέρνησης να επιλύσει ένα χρόνιο και σημαντικό πρόβλημα των επιχειρήσεων των παραμεθόριων περιοχών της χωράς, αισθανόμαστε δικαιωμένοι, αφού οι αρμόδιοι υπουργοί αποδέχθηκαν τις προτάσεις των Επιμελητηρίων, όπως αυτές διατυπώνονταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων δίνει ανάσα ζωής σε εκατοντάδες επιχειρήσεις μέσα από́ την ενίσχυση της ρευστότητας και περαιτέρω διασφαλίζει πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Η Πολιτεία κατάλαβε τον καθημερινό αγώνα που δίνει η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, οι ακριτικές επιχειρήσεις μας και στηρίζει εμπράκτως τη βιωσιμότητά τους.

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ευχαριστεί δημόσια τον Πρωθυπουργό Κυριάκ Μητσοτάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους συναρμόδιους υπουργούς και αναμένουμε την άμεση εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης».