H εξέλιξη της δικαστικής διαμάχης με τα ELFE καθορίζει την «τύχη» της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ

Εκδικάζεται η έφεση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου κατά της απόφασης που πρωτόδικα δικαίωνε τα ELFE για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου

Την ερχόμενη εβδομάδα εκδικάζεται η έφεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε την ELFE ως προς τις καταγγελίες της για τον τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγόραζε από τη δημόσια επιχείρηση για την περίοδο 2012-2015.

Η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων απαιτεί αποζημίωση της τάξης των 63 εκ. ευρώ καθώς με βάση και το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης του 2019 που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η ΔΕΠΑ μετακυλούσε τη ρήτρα πετρελαίου, που είχε συμφωνήσει με τη Gazprom, στην εταιρία, και δεν λάμβανε υπόψη της τις (φθηνότερες) τιμές στα hubs φυσικού αερίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου, βεβαίως, δεν θα βγει άμεσα, ωστόσο από αυτήν “κρέμεται” στην πραγματικότητα η ίδια η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Και τούτο διότι το ενδεχόμενο το Εφετείο να απορρίψει την έφεση, ανοίγει το δρόμο και σε άλλους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης για τη διεκδίκηση αντίστοιχων αποζημιώσεων για την ίδια περίοδο. Τέτοιοι πελάτες είναι κυρίως οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι βιομηχανίες. Πηγές μάλιστα εκτιμούν πως τα ποσά που θα κληθεί να καταβάλει η ΔΕΠΑ, σε μια τέτοια περίπτωση, ίσως να αγγίζουν και το 1 δις. ευρώ.

Ποσό το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Οι υποψήφιοι επενδυτές σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν την απόκτηση της επιχείρησης με ένα τέτοιο βαρίδι…, το οποίο «μπορεί να τορπιλίσει ακόμη και την ίδια την οικονομική της βιωσιμότητα», όπως αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε μία τέτοια αρνητική για τα συμφέροντα της εταιρίας απόφαση θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο. Ωστόσο, αυτή η εκκρεμότητα θα αποτελεί πάντα ένα βραχνά για την όποια αναπτυξιακή προσπάθεια της εταιρίας.

Να σημειωθεί ότι ο χρόνος της υποβολής δεσμευτικών προσφορών τόσο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και τη ΔΕΠΑ Υποδομών έχει τοποθετηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές της Άνοιξης, αναμένοντας και την εξέλιξη της δικαστικής διένεξης με την ELFE.

Πηγή: energypress.gr