Το μεγαλύτερο δεξαμενόπλοιο στον κόσμο που έπλεε με «σημαία»… Καβάλας και Παγγαίου!

Ο «λευκός ελέφαντας» ανήκε στην εταιρεία «Ελληνικά δεξαμενόπλοια Hellespont Shipping» πίσω από την οποία βρίσκεται η οικογένεια Παπαχρηστίδη-Η ιστορία της εταιρείας και τα νούμερα που δείχνουν το μέγεθος του πλοίου και προκαλούν... ζαλάδα

Το μεγαλύτερο εν ενεργεία δεξαμενόπλοιο του κόσμου είναι ελληνικό και πλέει με «σημαία»… Καβάλας και Παγγαίου, καθώς πίσω από αυτό βρίσκεται η οικογένεια ευεργετών της Ελευθερούπολης, η οικογένεια Παπαχρηστίδη.

Πρόκειται για το ULCC’s ή αλλιώς, «λευκός ελέφαντας» το οποίο μαζί με άλλα τρία παρόμοια δεξαμενόπλοια κατασκευάστηκε για λογαριασμό της εταιρείας «Ελληνικά δεξαμενόπλοια Hellespont Shipping» με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Φρίξο Παπαχρηστίδη. Άλλωστε το όνομά του βρίσκεται «κρυμμένο» και μέσα στο όνομα της εταιρείας: Helle από το «Έλλη», την αδερφή του Φρίξου, τέκνα του βασιλιά της Θεσσαλίας Αθάμαντα, γιου του Αιόλου και της βασίλισσας Νεφέλης, ενώ η κατάληξη “spont” παραπέμπει στον Ελλήσποντο.

Ο «λευκός ελέφαντας» δίπλα σε ένα συμβατικό δεξαμενόπλοιο

Το πλοίο είναι διπλού τοιχώματος, ο μοναδικός κύριος κινητήρας αποδίδει 79.000 χιλιάδες ίππους, η διάμετρος της προπέλας σταθερού βήματος είναι 11 μέτρα και έχει βάρος 90 τόνων και ο άξονάς της έχει διάμετρο ενός μέτρου. Κατασκευαστής η εταιρεία Daewoo της Νοτίου Κορέας, έχει βύθισμα 39 μέτρα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 14 κόμβους, ενώ το μέγεθός του είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να περάσει φορτωμένο τη διώρυγα του Σουέζ Πλέον το πλοίο έχει αλλάξει «χέρια» και πλέει για λογαριασμό της Euronav.

Ο γιος του μεγάλου ευεργέτη της Ελευθερούπολης, Βασίλειος Φρίξου Παπαχρηστίδης στις Βρυξέλλες μαζί με τον Δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη για την παραλαβή της διάκρισης της «Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού» για το 2019

Ο άνθρωπος πίσω από την Hellespont Group

O Φρίξος Παπαχρηστίδης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellespont Group. Είναι απόφοιτος του New York University και, πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Hellespont το 2007, εργαζόταν στην Poten and Partners.

Πριν αναλάβει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου το 2009, ο Φρίξος Παπαχρηστίδης είχε εργαστεί σε διάφορες θέσεις στην Hellespont, με κύριο άξονα την ανάπτυξη του στόλου και των ναυτιλιακών υπηρεσιών του Ομίλου. Η οικογένεια Παπαχρηστίδη δραστηριοποιείται στη ναυτιλία από το 1946 και, από ιδιωτική εφοπλιστική εταιρεία, έχει εξελιχθεί σε φορέα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και λύσεων στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα.

Ο Όμιλος προσφέρει ολοκληρωμένες ναυτιλιακές υπηρεσίες, εμπορική και τεχνική διαχείριση, επίβλεψη κατασκευών και υπηρεσίες πληρωμάτων προς ναυλωτές, πλοιοκτήτες και εφοπλιστές και εδρεύει στη Σιγκαπούρη, ενώ διαθέτει γραφεία στην Αθήνα, στο Αμβούργο και στη Μανίλα.

Περισσότερα για την ιστορία της εταιρείας μπορείτε να δείτε εδώ