Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει ο Πρίνος

Λίγο πάνω από τα 1.000 βαρέλια η παραγωγή - Αγωνία για τον χρόνο ψήφισης της ενίσχυσης και τη μείωση στα κόστη - Οι πρώτες αιτήσεις για την εθελουσία έξοδο και οι πρώτες αντιδράσεις

Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η πετρελαϊκή δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας, με την ημερήσια παραγωγή να κινείται αυτές τις ημέρες μόλις λίγο πάνω από τα 1.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή στα μισά της περσινής χρονιάς ή στο 1/3 της τελευταίας χρονιάς (2019) στη διάρκεια της οποίας εξελισσόταν το γεωτρητικό πρόγραμμα.

Διαβάζοντας κανείς πιο προσεκτικά την ανακοίνωση της Energean για την αναδιάρθρωση και την εθελουσία [εδώ] και ψάχνοντας και κάποιες πρόσθετες πληροφορίες, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι στην εταιρία πραγματικά αγωνιούν για το μέλλον του Πρίνου αλλά και για το βάρος που καλούνται να αναλάβουν μέσω του νέου δανεισμού, ο οποίος πέραν της τράπεζας που θα το αναλάβει, αυτήν τη φορά έχει τη «σφραγίδα» του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έδωσε το «ΟΚ», αναγνωρίζοντας ότι η δραστηριότητα έχει πληγεί καίρια από τον κορoνοϊό.

Είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να φορτωθεί «ελαφρά τη καρδία» 100 εκατ. σε τέτοιους καιρούς, πόσο δε μάλλον όταν έχει από πάνω του ουσιαστικά τρεις «τοποτηρητές», μια τράπεζα, το Δημόσιο που θα μπει και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ελληνικής θυγατρικής και την Κομισιόν. Πιο απλά, στην εταιρία έχουν την πίεση να τα κάνουν όλα σωστά, να πετύχει το επενδυτικό πλάνο όχι μόνο για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του Πρίνου αλλά και για να μπορούν να αποπληρώνουν με ομαλό τρόπο το δάνειο και να καταβάλουν και τα τέλη εγγύησης προς το Δημόσιο [διαβάστε περισσότερα εδώ].

Η λογική «λέει» πως αν δεν πίστευαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, δεν θα το προσπαθούσαν και ο Πρίνος θα έβαζε «λουκέτο», αφού χρηματοδότηση από τις αγορές σε παλιά πετρελαϊκά κοιτάσματα είναι κάτι το απίθανο ακόμη και για έναν όμιλο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις κοντά στα 2 δισ. για ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Τα κόστη στον Πρίνο

Στην πρόσφατη ανακοίνωση της Κομισιόν [διαβάστε την πατώντας εδώ] αναφέρεται ότι το δάνειο θα πρέπει να έχει χορηγηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και με βάση την εμπειρία από τις διαδικασίες που θα απαιτηθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για την έγκριση της ρύθμισης από την Βουλή καθώς και ότι στη συνέχεια θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να συναφθεί το δάνειο με κάποια εμπορική τράπεζα και να εκταμιευτεί, είναι σαφές ότι η φετινή χρονιά από πλευράς επενδύσεων που θα αυξήσουν την παραγωγή είναι ουσιαστικά χαμένη.

Η Energean έχει προβλέψει μέσο όρο ημερήσιας παραγωγής μόλις στα 1.400 βαρέλια για φέτος κάτι που, ακόμη και με μέση τιμή πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι – σχεδόν διπλάσια από τα 27,5 δολάρια μέση τιμή του 2020 – θα έχει ως αποτέλεσμα από τον Πρίνο να προκύψει για φέτος νέα «μαύρη τρύπα» της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Το πετρέλαιο του Πρίνου, άλλωστε, πωλείται με σημαντική έκπτωση στην BP λόγω της ποιότητάς του και της περιεκτικότητας σε υδρόθειο.

Είδαμε πρόσφατα στον οικονομικό Τύπο κάποιους αριθμούς, τους οποίους πηγές της εταιρίας επιβεβαιώνουν για το 2021, οι οποίοι είναι χαρακτηριστικοί [διαβάστε ενδεικτικά εδώ].

Η Energean αυτήν τη στιγμή έχει παραγωγή βασικά από την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ελλάδα ενώ στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει και το κοίτασμα φυσικού αερίου Καρίς από το Ισραήλ (υπάρχει και μια μικρή παραγωγή τόσο στην Κροατία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Αίγυπτος, η οποία το 2021 θα δίνει γύρω στις 30.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα έχει κόστος παραγωγής 6 δολάρια ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου. Η Ιταλία, στην οποία η Energean λειτουργεί αρκετά κοιτάσματα που μοιάζουν με τον Πρίνο λόγω παλαιότητας, αλλά με πολύ περισσότερο φυσικό αέριο, το κόστος είναι στα 29 δολάρια ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου.

Στον Πρίνο το κόστος παραγωγής, χωρίς να υπολογίζεται οποιοδήποτε άλλο έξοδο (επενδύσεις, εξυπηρέτηση δανεισμού κλπ) είναι στα 50 δολάρια ανά βαρέλι – υπερτριπλάσιο από το μέσο κόστος όλης της παραγωγής της Energean, ο οποιος με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της Energean αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί μεταξύ 14 και 16 δολαρίων ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου [διαβάστε τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρίας προς τους μετόχους της πατώντας εδώ].

Οι πρώτες αιτήσεις για εθελούσια και οι πρώτες αντιδράσεις

Στην προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους βρίσκεται άλλωστε και το νόημα της εκπόνησης του προγράμματος εθελουσίας, το οποίο ανακοινώθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά την έγκριση της Κομισιόν για το δάνειο [η ανακοίνωση εδώ].

Οι πρώτες αιτήσεις για το πρόγραμμα που «τρέχει» από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 έχουν ήδη κατατεθεί και στην Energean ευελπιστούν να πιάσουν τους στόχους που έχουν θέσει, ώστε να απομακρυνθεί η προοπτική αναγκαστικών απολύσεων, παρόλο που αυτές θα στοίχιζαν σαφώς λιγότερο στην εταιρία.

Οι μεγαλύτερες απολαβές στο πρόγραμμα φτάνουν και τις 120.000 ευρώ, ενώ με βάση παραδείγματα που έχει κοινοποιήσει στο προσωπικό της η εταιρία, ένας εργαζόμενος ηλικίας 43 ετών, με δύο παιδιά, υπηρεσία 16 χρόνια και μικτό μισθό 3.157 ευρώ, αν πάρει το πρόγραμμα εθελουσίας θα λάβει σχεδόν 69.000 ευρώ, δηλαδή πάνω από 50% περισσότερο σε σχέση με τις περίπου 44.200 ευρώ που θα λάβει σε περίπτωση απόλυσης.

Σε πρώτη φάση, το Σωματείο Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Energean στην Καβάλα σε εσωτερική ανακοίνωση προς τα μέλη του δηλώνει την αντίθεσή του στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. «Θα μας βρει απέναντι», σημειώνεται μεταξύ άλλων, ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια δημόσια ανακοίνωση-τοποθέτηση των συνδικαλιστών.

Ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου «Το Βαρέλι» και νυν Γενικός Διευθυντής των Εγκαταστάσεων της Energean στην Καβάλα Βαγγέλης Παππάς σε μία «αινιγματική» ανάρτησή του στο facebook συνιστά «ψυχραιμία από όλους»: