Το «σπάσιμο» του μονοπωλίου της Τουρκίας στην αιθυλική αλκοόλη περνάει από την Καβάλα

Γιατί η μονάδα παραγωγής οινοπνεύματος η οποία θα δημιουργηθεί στην Καβάλα αποτελεί (και) ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στην παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο-Η «σχέση» της επένδυσης με τις Ένοπλες Δυνάμεις

Η επένδυση η οποία θα πραγματοποιηθεί στη βιομηχανική περιοχή της Καβάλας, με προϋπολογισμό της τάξεως των 35 εκ. ευρώ και θα περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης (καθαρό οινόπνευμα) με ετήσια δυναμικότητα περίπου 30 εκ. λίτρα (διαβάστε εδώ και εδώ τα ρεπορτάζ) δεν αποτελεί μόνον θέμα ανάπτυξης και οικονομίας, αλλά και εθνικής σημασίας.

Κι αυτό γιατί θα προκαλέσει το «σπάσιμο» του μονοπωλίου της Τουρκίας, με την Ελλάδα μέσω της Καβάλας να πρωταγωνιστεί στην παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Επιπλέον, το παράγωγο του εργοστασίου θα είναι ένα προϊόν-υλικό απαραίτητο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού χρησιμοποιείται κατά κόρον για τον καθαρισμό των όπλων. Το οινόπνευμα το οποίο θα παράγεται στην Καβάλα θα το προμηθεύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, οι Αμερικανικές Δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Έτσι η Ελλάδα, μέσω της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Καβάλας μπαίνει δυναμικά στον χάρτη υψίστης στρατηγικής σημασίας.

Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε και κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στη Ρουμανία κατά την οποία τέθηκαν θέματα υψίστης εθνικής σημασίας, μεταξύ αυτών και η εν λόγω επένδυση στην Καβάλα, καθώς εκτός των άλλων, ο όμιλος οινοπνευματωδών ποτών Alexandrion, ο οποίος θα αναλάβει την επένδυση του εργοστασίου στην ΒΙΠΕ Καβάλας, έχει έδρα τη Ρουμανία.

*Πηγή: pameevro.gr-Κατερίνα Καλεντερίδου Φωτογραφία: ekathimerini.com