ΚΚΕ Θάσου: Εξοργιστική η αύξηση 10% στα εισιτήρια των πορθμειακών γραμμών

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής που κάνει λόγο για συνεχιζόμενη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος για ένα ταξίδι στην Καβάλα

Ως εξοργιστική χαρακτηρίζει την αύξηση κατά 10% της τιμής των εισιτηρίων στις πορθμειακές γραμμές της Θάσου, η Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ του νησιού. Σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για συνεχιζόμενη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος για ένα ταξίδι στην Καβάλα, την ώρα που οι πλοιοκτήτες έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο και επιδεινώνουν τις εργασιακές συνθήκες των ναυτεργατών. Προτείνουν μάλιστα τη μείωση κατά 50% στο κόστος των εισιτηρίων και μια σειρά από ελαφρύνσεις σε ειδικές κατηγορίες επιβατών.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

«Σε αυξήσεις άνω του 10%, στα ήδη πανάκριβα εισιτήρια, προχωρούν από σήμερα οι πλοιοκτήτες στις πορθμειακές γραμμές της Θάσου με τις ευλογιές της κυβέρνησης στο όνομα της αύξησης των καυσίμων, συνεχίζοντας ακάθεκτες στην λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος για ένα ταξίδι στην Καβάλα.

Είναι εξοργιστικό σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, έρχονται να προστεθούν στα πανάκριβα εισιτήρια νέες αυξήσεις φωτιά και να επιδεινώσουν την είδη άσχημη κατάσταση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες της Θάσου. Την ώρα που οι πλοιοκτήτες  έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο όταν τα λαϊκά νοικοκυριά δυσκολεύονται να ζεσταθούν και οι φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδά τους, όταν απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν εισπράξει δεκάδες χιλιάδες ευρώ έξτρα επιδότηση, ως «πληγέντες από την πανδημία»!!

Οι πλοιοκτήτες, εκτός από ζεστό χρήμα και φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν στις πλάτες του λαού σταθερά επιδεινώνουν τις εργασιακές συνθήκες των ναυτεργατών, με καθηλωμένους μισθούς, εντατικοποίηση της δουλειάς και μια σειρά αλλά δικαιώματα που καταπατούν στηριζόμενοι στον αέρα που τους δίνει η κυβερνητική πολιτική.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ όπως και όλων των  προηγουμένων κυβερνήσεων που τα αντανακλαστικά τους είναι ταχύτατα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πλοιοκτητών. Δεν δίνουν δεκάρα όμως για το πώς τα βγάζουν πέρα οι κάτοικοι του νησιού και οι ναυτεργάτες από το ξεζούμισμα των οποίων δίνονται οι επιδοτήσεις στους πλοιοκτήτες και πληρώνονται τα ολοένα ποιο ακριβά εισιτήρια.

Σε μια περίοδο που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια και την φοροληστεία, που οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού έχουν αποψιλωθεί, το ταξίδι για τους κατοίκους του νησιού στην Καβάλα απορροφά ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος μας, όταν χρειάζεται και μεταφορά ΙΧ όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, τότε το κόστος είναι αβάσταχτο. Την ώρα που μόνο για λόγους υγείας χρειάζεται καθημερινά οι κάτοικοι του νησιού να μετακινούμαστε.

Την ίδια ώρα παραμένει υποβαθμισμένη η γραμμή Πρίνου Καβάλας με δυο δρομολόγια την ημέρα που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες .

Η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ καλεί το λαό του νησιού να μην αποδεχτεί τις νέες αυξήσεις φωτιά που επιβάλουν οι πλοιοκτήτες να δυναμώσει τώρα ο μαζικός αγώνας και η διεκδίκηση για:

  • Μειώσεις όλων των εισιτήριων επιβατών και οχημάτων 50%
  • Μειωμένα εισιτήρια στους συνταξιούχους αναπληρωτές πολύτεκνους κ.λπ.
  • Δωρεάν μετακινήσεις για φοιτητές, στρατευμένους, ανέργους, ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες.
  • Δρομολόγια στην γραμμή Πρίνου Καβάλας που να καλύπτουν τις ανάγκες.
  • Αυξήσεις στους μισθούς των ναυτεργατών οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των πλοίων, βελτίωση των εργασιακών συνθηκών πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων τους.
  • Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης».

Σύσκεψη-συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη-συζήτηση την Τρίτη 22 Μάρτη στις 6μμ στο καφενείο του «Κουμουλίδη» στην Καλλιράχη με ομιλητή τον Γιώργο Πυργελή (μέλος του Γρ.Π. ΑΜΘ του ΚΚΕ) με θέμα «Όχι στον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας. Δε διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών»|.