Καταστροφή για τους σπαραγγοπαραγωγούς του Νέστου

Επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με αίτημα αποζημίωση, λόγω κακών καιρικών συνθηκών αύξησης του κόστους παραγωγής και πτώσης της ζήτησης

Τη στήριξη της Κυβέρνησης σε ότι αφορά την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί σπαραγγοπαραγωγοί του Νέστου, ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος του Νέστου. Με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, κάνει λόγω για τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο της συγκομιδή του προϊόντος, οι οποίες σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την συνεπακόλουθη πτώση της ζήτησης στις αγορές της Ευρώπης έχει περιορίσει αισθητά το εισόδημα των αγροτών.

Γι’ αυτό, ζητούν να λάβουν αποζημίωση, προκειμένου να στηριχθεί η σπαραγγοκαλλιέργεια, να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν οι παραγωγοί να εισπράττουμε την υπεραξία του προϊόντος από τις εξαγωγές αλλά και να μην δουν τα συσκευαστήρια τους κουφάρια.

Η επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία κοινοποιήθηκε προς τους Βουλευτές της Καβάλας, τον Δήμαρχο Νέστο και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη αναφέρει σχετικά:

«Κύριε Υπουργέ, οι κακοί οιωνοί που φάνηκαν κατά τις πρώτες ημέρες συγκομιδής σπαραγγιών, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά και οι ασυνήθιστες κακές καιρικές συνθήκες κατά τον μήνα Μάρτιο που ακολούθησαν, μας έκαναν να αντιληφθούμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το σπαράγγι.

Στην περιοχή του Δήμου Νέστου Καβάλας καλλιεργούμε σπαράγγια από τα τέλη του `80 και τις δεκαετίες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, έχουνε γίνει σημαντικές επενδύσεις από Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών αλλά και Ιδιώτες που δραστηριοποιούνται με τη καλλιέργεια σπαραγγιού, προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα συσκευαστήρια, σε ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα ενισχύουν την τοπική οικονομία και τη χώρα από τις εξαγωγές του προϊόντος.

Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής έγιναν αντιληπτά και τα προβλήματα που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τα καλλιεργητικά έξοδα, μιας ήδη κοστοβόρας  και απαιτητικής καλλιέργειας όπως το σπαράγγι. Η αύξηση του κόστους επήλθε και στα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά, της ηλεκτρικής ενέργειας κ.α. Ο πόλεμος όμως προκάλεσε και μεγάλη αποδιοργάνωση στις ευρωπαϊκές αγορές, κάνοντας τους ευρωπαίους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα όπως συνήθιζαν τόσα χρόνια, λόγω της ανασφάλειας και του φόβου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών πώλησης, κάνοντας απαγορευτική τη συνέχιση της συγκομιδής από τους παραγωγούς.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό που συνέβη είναι καταστροφικό για τους σπαραγγοπαραγωγούς αλλά και το μέλλον της ίδιας της καλλιέργειας.

Για τους λόγους που αναφέραμε ζητάμε τη μέριμνα του ΥΠΑΑΤ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν. Ειδικά να στηριχθεί η σπαραγγοκαλλιέργεια ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να συνεχίσουμε ως παραγωγοί να εισπράττουμε την υπεραξία του προϊόντος από τις εξαγωγές και να μην δούμε τα συσκευαστήρια μας κουφάρια.

Ευελπιστούμε ότι το αίτημά μας θα εισακουστεί και ότι θα πράξετε τα δέοντα».