Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Γιατί κάνει λόγο ο Σύλλογος για «δυσαρέσκεια και απογοήτευση»-Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου στον Πρωθυπουργό και στους βουλευτές του Νομού

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθώς και προς τους βουλευτές του νομού έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή με το αίτημα να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα.

«Η πολιτεία είναι αδιάφορη ως προς τη βιωσιμότητα των μικρών Ελληνικών επιχειρήσεων και δεν κάνει λόγο για σοβαρά μέτρα» κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, στην επιστολή ο Εμπορικός Σύλλογος και ζητάει πραγματική στήριξη από τους αρμόδιους, ιδίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου

Με μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε ότι ξεκίνησε η βεβαίωση των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής, την οποία καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή υπήρξε ένα μέτρο της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, όπου πολλοί από τους επαγγελματίες επιχορηγήθηκαν με πενιχρά ποσά ως προς τα λειτουργικά έξοδά τους και το κόστος ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους.

Οι ανεπανόρθωτες συνέπειες της πανδημίας, η οποία είναι ακόμα «εδώ» και ταλανίζει τους συνανθρώπους μας, αλλά και την ελληνική οικονομία, είναι ακόμα ορατές. Δυστυχώς, η πολιτεία είναι αδιάφορη ως προς τη βιωσιμότητα των μικρών Ελληνικών επιχειρήσεων και δεν κάνει λόγο για σοβαρά μέτρα που αφορούν την ενίσχυση της αγοράς και τη μακροπρόθεσμη στήριξή της.

Στον κυκεώνα των εξελίξεων έρχεται να πλήξει τον επαγγελματία και η ενεργειακή κρίση με τις συνεχείς αυξήσεις να βρίσκονται προ των πυλών μέχρι το χειμώνα του 2023. Επιπλέον, διανύοντας το δεύτερο μήνα του καλοκαιριού διαπιστώνουμε ότι οι προσδοκίες του υψηλού τουρισμού δεν επιβεβαιώνονται ούτε κατά το ελάχιστον στα  ταμεία των καταστημάτων μας.

Το λιανεμπόριο προσπαθεί να ανακτήσει τις μεγάλες απώλειες της πανδημίας και να βγει από την κρίση, γι’ αυτό αιτείται ξανά και ξανά, με μια σειρά από επιστολές στα αρμόδια υπουργεία και προς κάθε πολιτικό φορέα, η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και ειδικά για τα μικρά ποσά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας καλεί τους τοπικούς Βουλευτές να λάβουν θέση στο αίτημα της μετατροπής της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα και την αναβολή βεβαίωσης και είσπραξης των δόσεων σε μια περίοδο μάλιστα όπου ζητούμενο είναι η ανάκαμψη.