Ειδική αναφορά του Economist στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

«Μια ακμάζουσα πόλη που δεν εξαρτάται πλέον από την πώληση αναμνηστικών σουβενίρ στους τουρίστες»: Τι αναφέρει το γνωστό διεθνές οικονομικό Μέσο Ενημέρωσης για το λιμάνι, αλλά και για τον ρόλο του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων

Ειδική αναφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έκανε το περιοδικό “The Economist“, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας για τα δυτικά συμφέροντα.

«Η μικρή ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης στο Αιγαίο Πέλαγος, 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, είναι μια ακμάζουσα πόλη τα τελευταία χρόνια, που δεν εξαρτάται πλέον από την πώληση αναμνηστικών σουβενίρ στους τουρίστες», αναφέρει το διεθνές Μέσο Ενημέρωσης.

Παράλληλα, το αφιέρωμα τονίζει ότι γεωγραφία του λιμανιού το καθιστά ελκυστικό για τους σχεδιαστές logistics του ΝΑΤΟ, καθώς αμερικανικά πλοία ελλιμενίζονται εκεί και έχει επίσης καλές οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις βόρεια μέσω της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Αμερική χρησιμοποιεί το λιμάνι για ανάπτυξη δυνάμεων και συν τω χρόνω θα μπορούσε να γίνει ενεργειακός κόμβος, με σχέδια για δύο πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα παράλια και αυτό θα βοηθήσει τις χώρες της περιοχής να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

«Ωστόσο, μια ελληνική εταιρεία με ρωσικούς δεσμούς θέλει να το αγοράσει. Οι συγκυρίες καθιστούν ευαίσθητη την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το timing δε θα μπορούσε να είναι χειρότερο», σημειώνει ο Economist.