Νέες εφαρμογές από το gov.gr: Πώς θα βρείτε την αξία του ακινήτου σας με λίγα κλικ [οδηγός]

Πλέον οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες και επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων σε όλη τη χώρα

Ένα χρήσιμο εργαλείο έχουν στα χέρια τους όσοι θέλουν να πάρουν μια ιδέα για την αξία του ακινήτου που διαθέτουν ή που θέλουν να αποκτήσουν, είναι το «Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων».

Πλέον, τα στοιχεία για αγορά ακινήτων αναρτώνται στο gov.gr και στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων».

Μέσα από την συγκεκριμένη εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες και επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων, ανάλογα με τις μεταβιβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο χρήστης μπαίνει στην εφαρμογή και επιλέγει «είσοδος». Στη συνέχεια καταχωρεί τα κριτήρια αναζήτησης που τον εξυπηρετούν, όπως Νομαρχία, Δήμο και το αλφαριθμητικό της εικόνας.

Μπείτε στην εφαρμογή κάνοντας κλικ εδώ

Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τις αξίες των μεταβιβάσεων ακινήτων ανά περιοχή, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιεί είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις.

Σημειώνεται πως η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Εφαρμογών της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., με τρόπο που να εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η ανωνυμία των εμπλεκομένων μερών.

Η αντικειμενική αξία του ακίνητου σε έναν χάρτη

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μία ακόμα εφαρμογή με την οποία μπορούν να εντοπίζουν άμεσα, εύκολα και με ακρίβεια τη ζώνη του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει και να υπολογίζουν την αντικειμενική αξία του.

Μπείτε στην εφαρμογή κάνοντας κλικ εδώ

Ειδικότερα, στην εφαρμογή εύρεσης ων αντικειμενικών αξίων θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.). Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο.
  • Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ κουμπιού αριστερά που αναφέρει τη χρονολογία είτε 2018 είτε 2021.
  • Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.
  • Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.
  • Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού επιλέξετε στο χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου