Αγρότες Παγγαίου: Αποσύρουν τα τρακτέρ από τις πλατείες των χωριών

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, όμως θα βρίσκονται «σε επαγρύπνηση όσον αφορά στις υποσχέσεις που μας δοθήκαν»-Ποιες διαβεβαιώσεις έλαβαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες του Παγγαίου, κατά τις γενικές συνελεύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους αμπελοκαλλιεργητές και για τους αμυγδαλοκαλλιεργητές που δε μπόρεσαν να διαθέσουν τις παραγωγές τους, όπως επίσης και για τις δενδροκαλλιέργειες που έχουν καταστραφεί από τις χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού το 2022.

Όπως αναφέρει το agrotypos.gr, λόγω μειωμένης ζήτησης μεγάλες ποσότητες επιτραπέζιων σταφυλιών έμειναν απούλητες, ενώ για τα αμύγδαλα οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν φέτος από 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό (με κέλυφος) από 3 έως 3,40 ευρώ που είχαν τιμή πέρυσι.

Μέριμνα θα ληφθεί επίσης και για τα de minimis των ετών 2020-2021 που αφορά τους αμπελοκαλλιεργητές, καθώς και για το de minimis που αφορούν σπαραγγοπαραγωγούς και μηλοκαλλιεργητές, όπως δήλωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά στα μισθωτήρια αγροτεμαχίων τα οποία άπτονται εκτάσεων ανά αγροτεμάχιο πάνω από 40 στρέμματα ή με αντικείμενο μισθίου από 960 ευρώ και πάνω, θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για το ΟΣΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι μένουν εκτός οι μικρές εκτάσεις καλλιέργειας.

Επίσης, συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη μη απορρόφηση των σταφυλιών και των αμυγδάλων από τις ξένες αγορές, λόγω του πολέμου στην Ουκρανίας, αλλά και οι αποζημιώσεις από τις χαλαζοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού, με αποτέλεσμα την καταστροφή των δενδροκαλλιεργειών ελαιόδενδρων, αμπελιών και αμυγδαλιών, ενώ εθίγη και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια.

Ο υπουργός δήλωσε ότι ήταν ενήμερος επί όλων των θεμάτων και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2023 θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι αποζημιώσεις για τα χωριά που δεν ήταν έτοιμα τα πορίσματα. Ανέφερε επίσης ότι λύση θα δοθεί και για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια, ωστόσο προέτρεψε τους αγρότες να απευθύνονται στους λογιστές τους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης, τόνισε στο agrotypos.gr ότι «υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τις υποσχέσεις που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγρότες της Καβάλας».

Η ανακοίνωση των αγροτών

Μετά τις εν λόγω εξελίξεις, οι αγρότες του Παγγαίου δηλώνουμε με ανακοίνωσή τους ότι «μετά από 20 μέρες αγώνα και κινητοποιήσεων σε δύσκολες καιρικές συνθήκες αποφασίσαμε να αποσύρουμε τα τρακτέρ από τις πλατείες των χωριών και να αναστείλουμε τις κιvητοποιήσεις έως ότου οι υποσχέσεις που μας δοθήκαν να υλοποιηθούν. Γυρνάμε στα χωράφια μας και τις καλλιέργειές μας έχοντας τα βλέμματά μας στραμμένα στις υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους αγρότες που συνεχίζουν τον αγώνα σε κάθε άκρη της Ελλάδας».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι «είμαστε σε επαγρύπνηση και παρακολουθούμετις εξελίξεις όσον αφορά στις υποσχέσεις που μας δοθήκαν στα δικά μας θέματα όσο και στις εξελίξεις στα κοινά πανελλαδικά αιτήματα» και δηλώνουν ότι «αν τις επόμενες ημέρες δε δούμε αποτελέσματα θα επανέλθουμε με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και γνωρίζοντας τον τρόπο που τελικώς θα απαντήσουμε».