Με άρωμα… Θάσου μια μεγάλη επένδυση δίπλα στις πλέον εμπορικές πιάτσες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Ο Κυριάκος Αναστασιάδης απέκτησε τις εγκαταστάσεις της Φιλκεράμ Johnson στην Πυλαία έκτασης 138.844,72 τ.μ.-Είναι η πρώτη επένδυση στην Ελλάδα του γεννημένου στη Θάσο επιχειρηματία

Με ένα ευρώ παραπάνω από την τιμή εκκίνησης, δηλαδή με 9.237.501 ευρώ, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ο μοναδικός ενδιαφερόμενος στον σχετικό πλειστηριασμό απέκτησε τις εγκαταστάσεις της Φιλκεράμ Johnson στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. O άνθρωπος που απέκτησε το φιλέτο των 138.844,72 τ.μ., που γειτνιάζει με μία από τις πλέον εμπορικές πιάτσες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, είναι ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Νότια Αφρική, Κυριάκος Αναστασιάδης.

Η απόκτηση του ακινήτου της Φιλκεράμ Johnson ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, με αγοράστρια εταιρεία την ACSION Limited. H νοτιοαφρικανική επιχείρηση real estate, στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο γεννημένος στη Θάσο, Κυριάκος Αναστασιάδης, έχει εισηγμένες τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ. Παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα σε εμπορικά ακίνητα τύπου Mall και οικιστικά projects στη Νότια Αφρική, ενώ πρόσφατα έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στην Ευρώπη.

To Μetropolis Mall στη Λάρνακα

Για τον κ. Αναστασιάδη και την ACSION Limited πρόκειται για την πρώτη κίνηση που πραγματοποιεί στην Ελλάδα. Γενικότερα στον ελλαδικό χώρο έχει παρουσία στην Κύπρο, καθώς σχετικά πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2021, εγκαινίασε το Metropolis Mall στη Λάρνακα. Πρόκειται για μία επιτυχημένη κίνηση, καθώς στους περίπου 72.000 τ.μ. χώρους του δημιουργήθηκε ένα εμπορικό κέντρο που φιλοξενεί πάνω από 135 καταστήματα και διαθέτει περίπου 1.500 θέσεις στάθμευσης.

Για το ακίνητο στην Πυλαία η ACSION Limited δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, όμως στην ανακοίνωση ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού που εξέδωσε ανέφερε ότι η εξαγορά ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική διαφορoποίησης της εταιρείας. Ταυτόχρονα, ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το τυπικό σκέλος απόκτησης του ακινήτου, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει πότε θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Όπως αναμενόταν, η νοτιοαφρικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι μετά τη μεταβίβαση ο χώρος θα ανακατασκευαστεί. Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο που φιλοξενούσε την παραγωγή της Φιλκεράμ Johnson βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Mediteρranean Cosmos, το mall της Lamda Development και αρκετά κοντά στο εμπορικό πάρκο με επίκεντρο το IKEA.

Κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκ. ευρώ

Η ACSION Limited, της οποίας η κεφαλαιοποίηση ξεπερνάει τα 2 δισ. ραντ (περίπου 100 εκ. ευρώ), διαθέτει ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 8 καλά εδραιωμένα και στρατηγικά τοποθετημένα εμπορικά ακίνητα (κυρίως malls), μια βιομηχανική ιδιοκτησία και ένα ακίνητο μεικτής χρήσης στη Νότια Αφρική, καθώς και το Metropolis Mall στην Κύπρο.

Η πτωτική πορεία της οικονομίας στη Νότια Αφρική έχει οδηγήσει την εταιρεία να αναζητεί διασπορά του κινδύνου σε αγορές του εξωτερικού. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η απόκτηση του ακινήτου στη Θεσσαλονίκη παρέχει την ευκαιρία στην επιχείρηση να αυξήσει την καθαρή αξία ενεργητικού του ομίλου, καθώς αποκτήθηκε με σημαντική έκπτωση σε σχέση με το αρχικό κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό τίμημα ήταν στα 33 εκ. ευρώ, για να μειωθεί έπειτα από τέσσερις άγονους διαγωνισμούς στα 22,6 εκ. ευρώ, στη συνέχεια στα 15,4 εκ. ευρώ και στα 11,25 εκ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει ενδιαφερόμενος.

*Πηγή: powergame.gr