Στους δρόμους οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ: Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Στις κινητοποιήσεις θα λάβουν μέρος και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Καβάλας με στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προχωρούν την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 σε στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο στην ουσία, όπως από την πρώτη στιγμή έχουν επισημάνει, μπαίνουν τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και παρά τις δημόσιες αντιρρήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καταργεί το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και συνενώσεις στον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι αυτονόητη απαίτηση της ΓΣΕΕ και όλων των εργαζομένων, αλλά γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας να διαφυλαχθεί ο δημόσιος, κοινωνικός χαρακτήρας του νερού», αναφέρει η ΓΣΕΕ.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι και της ΔΕΥΑ Καβάλας

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Καβάλας. Ειδικότερα, την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καβάλας θα λάβει μέρος στη στάση εργασίας την οποία κήρυξε η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ από τις 11:00 μέχρι τις 14:15, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων στην κεντρική πλατεία της Καβάλας στις 11:30.

«Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και απαιτούμε όλοι μαζί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)», αναφέρει η ΔΕΥΑΚ σε ανακοίνωσή της.