Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός. Όλα όσα αλλάζουν από την 1η Απριλίου, ποια επιδόματα αυξάνονται

Νέο τοπίο διαμορφώνεται μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την εξειδίκευση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη

Στα 780 ευρώ μεικτά και στα 650 ευρώ «καθαρά» ανέρχεται ο κατώτατος μισθός για την πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και στα 34,84 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο. Ενώ παράλληλα, αυξάνονται συνολικά 19 επιδόματα.

Πρόκειται για αύξηση, κατά 9,4%, η οποία είναι και το ανώτατο περιθώριο που είχε το κυβερνητικό επιτελείο, βάσει των δημοσιονομικών δεδομένων, μια ανακοίνωση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η 3η διαδοχική την οποία προχωράει η κυβέρνηση της ΝΔ. Η εν λόγω αύξηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Χατζηδάκης, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τόσο τα επιδόματα ανεργίας όσο και τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ τον μήνα από 1ης Απριλίου, επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και στηρίζεται στη δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η οικονομία. Είναι μια αύξηση σημαντική και δίκαια, που λαμβάνει υπόψη αφενός το χρέος για στήριξη των εργαζομένων ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένου εισαγόμενου πληθωρισμού και αφετέρου τις αντοχές των επιχειρήσεων».

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, στα 780 ευρώ και 34,84 ευρώ αντίστοιχα, από 1ης Απριλίου, μετά τη διαβούλευση με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς που προηγήθηκε.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη οι εξής παράγοντες: η ανεργία, η οποία από 17,5% το 2019 έπεσε στο 10,8% τον Ιανουάριο, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που προκύπτει από την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η ανάκαμψη της οικονομίας, που αναμένεται να συνεχιστεί φέτος, η πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος, αν και αποκλιμακώνεται, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, και η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κριτήριο το ΑΕΠ και το ύψος του κατώτατου μισθού.

Σημείωσε ωστόσο ότι η ανεργία δεν πέφτει αυτόματα. «Έπεσε από το 17,5% στο 10,8% γιατί συνέτρεξαν μια σειρά πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις, δηλαδή κυβερνητική σταθερότητα, σοβαρότητα και θετικό κλίμα στην οικονομία. Αν δεν υπάρχουν αυτά, η ανεργία θα πάρει και πάλι τον ανήφορο», τόνισε.

Ο αρμόδιος υπουργός μίλησε για μια αύξηση που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και την δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Μια αύξηση σημαντική αλλά και δίκαιη, όπως είπε, λαμβάνει υπόψιν το χρέος στήριξης των εργαζομένων σε συνθήκες αυξημένου εισαγόμενου πληθωρισμού αλλά λαμβάνει επίσης υπόψιν τις αντοχές των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως μετά την αύξηση που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου, τα καθαρά χρήματα που θα λάβει ένας εργαζόμενος θα ανέλθουν σε 778 ευρώ, σε 12μηνη βάση. Οι εργαζόμενοι θα δουν τρεις καθαρούς μισθούς, επιπλέουν, σε σχέση με το 2019 και αυτό είναι κάτι που αφορά σε 585.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη.

Τι ισχύει με τις τριετίες

Όσον αφορά τις τριετίες, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως έχουν ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο από 2012. «Το καθεστώς θα αλλάξει όταν η ανεργία πέσει από το 10%, κάτι που εξαρτάται από την πορεία της χώρας».

Για όσους έχουν προϋπηρεσία μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 οι ελάχιστες αποδοχές διαμορφώνονται ως εξής:
  • Προϋπηρεσία 0-3 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 780 ευρώ
  • Προϋπηρεσία 3-6 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 858 ευρώ
  • Προϋπηρεσία 6-9 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 936 ευρώ
  • Προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.014 ευρώ

Το επίδομα προϋπηρεσίας, ανέρχεται σε 10% για κάθε τριετία και μέχρι τρεις τριετίες για τους υπαλλήλους και 5% για κάθε τριετία και μέχρι έξι τριετίες για τους εργατοτεχνίτες.

Αύξηση και σε 19 επιδόματα

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μαζί του συνολικά 19 επιδόματα. Συγκεκριμένα αυξάνονται τα εξής:

  1. Ειδική παροχή μητρότητας
  2. Επίδομα γονικής αδείας
  3. Βοήθημα λήξης ανεργίας
  4. Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων
  5. Επίδομα αποφυλακισμένων
  6. Επίσχεσης Εργασίας
  7. Αφερεγγυότητας εργοδότη
  8. Εποχικό οικοδόμων
  9. Εποχικό σμυριδεργάτων
  10. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό
  11. Άλλα εποχικά
  12. Βοήθημα μη μισθωτών
  13. Επίδομα εργασίας
  14. Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.
  15. Επίδομα πρακτικής άσκησης
  16. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας
  17. Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα
  18. Προγράμματα απασχόλησης
  19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις