Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας: Ξεκάθαρο «όχι» στις Λευκές Νύχτες

«Αυτό που λείπει για την "τόνωση της αγοράς" δεν είναι οι ώρες λειτουργίας, αλλά τα χρήματα στην τσέπη του Καβαλιώτη εργαζόμενου»-Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου

Με τίτλο «Λευκές Νύχτες: Χωρίς ανάσα μια…» το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας με ανακοίνωσή του τίθεται ξεκάθαρα κατά της διοργάνωσης ανάλογων δράσεων στην αγορά, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτό που λείπει για την “τόνωση της αγοράς” δεν είναι οι ώρες λειτουργίας, αλλά τα χρήματα στην τσέπη του Καβαλιώτη εργαζόμενου».

Η ανακοίνωση του Σωματείου

Η 24ωρη εργασία, 7 μέρες την εβδομάδα, το λιώσιμο των εργαζομένων πίσω από τα ταμεία, στα ράφια, στα ψυγεία, στις αποθήκες, στην ορθοστασία εξαρτάται από την απόφαση είτε Δημάρχου είτε Εμπορικού Συλλόγου είτε Περιφερειάρχη. Με αυτούς τους φανταχτερούς-χρωματιστούς τίτλους των λευκών-μαύρων-μπλε ημερών, των διαφόρων bazaars οι εργαζόμενοι στο εμπόριο θα είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα για εργασία.

Όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις κάθε χρώματος εφεύρισκαν όρους και προϋποθέσεις για να απελευθερώσουν την Κυριακάτικη εργασία, να παρατείνουν τον εργάσιμο χρόνο. Στο όνομα του εκσυγχρονισμού επικαλούμενοι την ευρωπαϊκή πραγματικότητα που φυσικά την ξεχνάνε όταν οι εργαζόμενοι κάθε χώρας βρίσκονται κατά εκατομμύρια στο δρόμο για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Με βάση την άθλια πρόταση στην αιτιολογική πρόταση που αναφέρεται σε περιόδους που το «καταναλωτικό ενδιαφέρον είναι υψηλό», χαράσσεται η ζωή των εμποροϋπαλλήλων σε ένα έδαφος που η εντατικοποίηση της εργασίας συνεχώς θα μεγαλώνει.

Σήμερα είναι ώριμο και εφικτό να εργαζόμαστε λιγότερο, με 7ωρο-5μερο-35ωρο, να υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Ένα εμπόδιο υπάρχει μόνο… Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Το σύνθημα «τα κέρδη τους, οι ζωές μας» δεν αφορά μόνο εγκλήματα όπως στα Τέμπη που συντάραξαν τη χώρα και την έβγαλαν στους δρόμους, αλλά και την καθημερινή ζωή των εργαζομένων, εκεί που η ένταση της εκμετάλλευσης χτυπάει κόκκινο.

Αυτό που λείπει για την «τόνωση της αγοράς» δεν είναι οι ώρες λειτουργίας, αλλά τα χρήματα στην τσέπη του Καβαλιώτη εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του φοιτητή. Την ίδια στιγμή που το λαϊκό εισόδημα τσακίζεται από την αύξηση των τιμών στην Ενέργεια, στα καύσιμα, στη μετακίνηση, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, μία είναι η λύση για το λαό, να παρθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος τόσο των εργαζομένων όσο και των μικρών και μεσαίων εμπόρων.

Λευκές Νύχτες, Μαύρες Παρασκευές, Cyber Δευτέρες, δουλειά τις Κυριακές κ.ο.κ, έχουν δύο αποτελέσματα: Πρώτον, να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους οι μεγάλες αλυσίδες, οι μεγαλέμποροι και οι πολυεθνικές και δεύτερον μεγαλώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων.

Τις πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές εκδηλώσεις οι εργαζόμενοι τις έχουν ανάγκη για ξεκούραση, διασκέδαση όχι για γίνουν σκλάβοι του 21ου αιώνα και να δουλεύουν 16ωρα.