Πρίνος: Iσχύουν οι απολύσεις των πρώην εργαζόμενων που παραβίασαν τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου

Οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις για απολύσεις απορρίπτουν τις αγωγές των πρώην εργαζομένων

Οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις για τις απολύσεις πρώην εργαζομένων στον Πρίνο για τα γεγονότα του 2021 είναι πλέον γεγονός. Πρόκειται για τις αποφάσεις 206 και 207 του Πρωτοδικείου Καβάλας που αφορούν στις αγωγές δύο εργαζομένων κατά των απολύσεών τους που είχαν ως αφορμή την παραβίαση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, τον Οκτώβριο του 2021, και την προσπάθεια επανεκκίνησης της ροής του προς το εργοστάσιο, παρά τις αντίθετες εντολές της διοίκησης της εταιρίας.

Οι αγωγές των δύο εργαζομένων απορρίπτονται από τις αποφάσεις του Πρωτοδικείου και, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στις τελευταίες μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

  1. Γίνεται δεκτό ότι στελέχη της διοίκησης της Energean είχαν αποκλειστεί από την είσοδο στις εγκαταστάσεις.
  2. Γίνεται δεκτό ότι υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση από τη διοίκηση για την εντολή διακοπής της ροής του φυσικού αερίου, λόγω των συνθηκών που είχαν δημιουργηθεί.
  3. Απορρίπτεται ως παντελώς ατεκμηρίωτος ο ισχυρισμός των πρώην εργαζομένων περί πρόκλησης κινδύνου από τη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου, με την επισήμανση ότι, σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη για την ασφάλεια στο εργοστάσιο έχει η εταιρεία και όχι οι εργαζόμενοι.
  4. Λόγω των ενεργειών των πρώην εργαζομένων, έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα ο εργασιακός δεσμός με την εταιρεία.

Προφανώς, οι πρώην εργαζόμενοι των οποίων οι αγωγές απορρίφθηκαν θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, ενώ για την παραβίαση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου έχουν ασκηθεί και ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Καβάλας.

Υπενθυμίζεται ότι για τα γεγονότα της περιόδου Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2021 και για διάφορους λόγους από τον Πρίνο απολύθηκαν περί τους 190 εργαζόμενους. Τώρα στο συγκρότημα, στο οποίο εδώ και τρεις μήνες έχει επανεκκινήσει η παραγωγική διαδικασία [διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ], εργάζονται περίπου 150 άτομα.