«Έρχεται» πλατφόρμα για να καταγγέλλουν οι πολίτες όποιον βλέπουν να εκμεταλλεύεται παράνομα τις παραλίες

«Νόμος και τάξη» σε παραλίες και αιγιαλό από το Υπουργείο Οικονομικών: Τι προβλέπει το σχέδιο της Κυβέρνησης

Μετά την εφαρμογή για τις παράνομες αποδείξεις, έρχεται και πλατφόρμα με καταγγελίες πολιτών για τις παρανομίας σε παραλίες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν όποιον βλέπουν να εκμεταλλεύεται παράνομα ή να χτίζει και να τοποθετεί ό,τι θέλει σε παραλίες και αιγιαλό. Παράλληλα, με drones και αεροφωτογραφίες θα εντοπίζονται όλες τις αυθαιρεσίες σε δημόσιες παράλιες.

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα νέο και αναβαθμισμένο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση του αιγιαλού με «τιμές εφορίας», πολύ υψηλότερες από ό,τι είναι να πληρώνουν οι «συνήθεις ανάδοχοι», ενώ οι παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας θα γίνονται ηλεκτρονικά από την Κτηματική Υπηρεσία.

Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι:

  • Η πλήρης και ψηφιακή καταγραφή των δημόσιων εκτάσεων σε αιγιαλό και η επιβολή αυστηρότερων όρων στην παραχώρηση της παραλίας, με όρους που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα από τους πολίτες, αλλά και με τιμές που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον
  • Η δημιουργία νέων ψηφιακών εργαλείων που θα βοηθούν τόσο το δημόσιο όσο και τους πολίτες να εντοπίζουν αυθαιρεσίες στον αιγιαλό. Με φωτογραφίες βίντεο και ό,τι άλλο μπορούν να βρουν οι πολίτες (μαζί με τα drones των δημόσιων υπηρεσιών), θα δείχνουν στα αρμόδια όργανα της πολιτείας πού πρέπει να στρέψουν τις… μπουλντόζες!