Κρασί και ελαιόλαδο δίνουν… ραντεβού στο Μυρτόφυτο Καβάλας

Η διττή δραστηριότητα της Οινοποιίας Τσικρικώνη, με το κρασί να ζυμώνεται σε αμφορέα-Αφιέρωμα του winetrails.gr στο συναπάντημα δύο χαρακτηριστικών προϊόντων της χώρας στη σκιά του Παγγαίου

Διττή δραστηριότητα διατηρεί η Οινοποιία Τσικρικώνη με έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, έχοντας να παρουσιάσει τόσο την οινική της παραγωγή όσο και την έκθλιψη και τυποποίηση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από τον ελαιώνα της, ο οποίος συνυπάρχει με τα αμπέλια της, με το winetrails.gr να κάνει ένα εκτενές αφιέρωμα στο συναπάντημα αυτών των δύο χαρακτηριστικών προϊόντων της χώρας, στη σκιά του Παγγαίου Όρους.

Διαβάστε το αφιέρωμα

Το οινοποιείο της βορείου Ελλάδας έχει αναδείξει την τοπική ποικιλία Ροζακί, την οποία τα τελευταία χρόνια έχει οινοποιήσει με διαφορετικούς τρόπους και μεθόδους. Κατά τα όσα αναφέρει ο Θοδωρής Τσικρικώνης, εκ μέρους της Οινοποιίας, «το Ροζακί είναι η παραδοσιακή ποικιλία της περιοχής μας. Το νεότερο προϊόν που εντάξαμε στη γκάμα μας είναι το Ροζακί orange, το οποίο ζυμώνεται σε αμφορέα. Πρόκειται για φυσική οινοποίηση και για ένα κρασί που δεν έχει δεχτεί καμία οινολογική παρέμβαση. Είναι η απόλυτη έκφραση της ποικιλίας. Τα κρασιά μας είναι ήπιων παρεμβάσεων, ωστόσο το συγκεκριμένο είναι το πρώτο έως τώρα που είναι μηδενικών παρεμβάσεων».

Η Οινοποιία Τσικρικώνη παράγει τέσσερις διαφορετικές ετικέτες από την ποικιλία Ροζακί. Πρόκειται για ένα κρασί δεξαμενής, ένα κρασί που παλαιώνει σε βαρέλι, ένα pet nat και ένα orange. Επιπλέον, επεξεργάζεται αρκετές ελληνικές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά και το Ξινόμαυρο. Ταυτόχρονα οινοποιεί κρασιά που προέρχονται από την πρόσμειξη Sauvignon Blanc και Ασύρτικου.

Πειραματισμοί με το Μαυρούδι και στα σκαριά Ροζακί αφρώδες με την παραδοσιακή μέθοδο

Η νέα ποικιλία που εξετάζει αυτή την περίοδο είναι το Μαυρούδι, καθώς η Οινοποιία Τσικρικώνη έχει προχωρήσει σε φύτευση τεσσάρων στρεμμάτων από τα συνολικά 120 στρέμματα που είναι η έκταση του ιδιόκτητου αμπελώνα της. «Είναι μία ποικιλία που έχουμε προγραμματίσει να αναπτύξουμε πειραματικά προκειμένου να δούμε την ανταπόκριση που θα έχει στο μικροκλίμα της περιοχής και τις αποδόσεις που θα παρουσιάσει», επισημαίνει ο οινοποιός. «Είναι μία ποικιλία που γνωρίζουμε ότι καλλιεργούσαν παλαιότερα οι παππούδες μας και αποφασίσαμε να την αναβιώσουμε. Η εκτίμησή μας είναι ότι η στρεμματική απόδοση της ποικιλίας μπορεί να ανέλθει σε περίπου 1.000 κιλά ανά στρέμμα», επισημαίνει ο Θοδωρής Τσικρικώνης.

Προσεχώς η Οινοποιία θα φέρει στο προσκήνιο νέες οινοποιήσεις από τις ποικιλίες που ήδη παράγει. «Στα σκαριά είναι να δημιουργήσουμε και να παρουσιάσουμε έναν αφρώδη οίνο, κάτι το οποίο εξετάζουμε τα τελευταία χρόνια. Ήδη έχουμε στη γκάμα μας το Ροζακί pet nat και επιθυμία μας είναι να κυκλοφορήσει ένα Ροζακί με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας».

Παραγωγή εξαιρετικού παρθένο-Φέρνει στα ράφια μονοποικιλιακό από ποικιλία Θάσου

Το ελαιόλαδο αποτελεί το νέο βήμα που πραγματοποιεί το οινοποιείο της Καβάλας. «Όπου υπάρχουν αμπέλια υπάρχουν και ελαιόδεντρα. Καλλιεργούμε ελιές Χαλκιδικής, Μεγαρίτικες και Θάσου. Παράγουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από ελιές Χαλκιδικής και Μεγάρων. Προσεχώς θα παρουσιάσουμε και ένα μονοποικιλιακό ελαιόλαδο από ποικιλία Θάσου. Ως οικογένεια ελαιοποιούμε τα τελευταία 40 χρόνια, ωστόσο αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε και τυποποιημένο προϊόν, το οποίο κυκλοφορεί για δεύτερη χρονιά στην αγορά», σημειώνει.

«Ασχοληθήκαμε με την τυποποίηση του ελαιολάδου, καθότι βλέπουμε ότι ακολουθεί τα βήματα του κρασιού και θα έχει ανάλογη ή και καλύτερη εξέλιξη τα επόμενα χρόνια. Αυτήν τη στιγμή η παραγωγή μας προέρχεται από περίπου 1.000 δέντρα ελιάς», αναφέρει ο κ. Τσικρικώνης.

Επί του παρόντος εξάγεται περίπου το 35% της παραγωγής του κρασιού και το 80% της παραγωγής ελαιολάδου της Οινοποιίας, το οποίο πωλείται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, το Βέλγιο, και η Αγγλία. Η τιμή για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι περίπου 16 ευρώ για τα 500 ml.

*Πηγή: winetrails.gr-Γιώργος Λαμπίρης Φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή