Μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ σε βάθος 20ετίας: Σε ποια θέση βρίσκεται η Καβάλα [πίνακας]

Οι πρωτιές, οι εκπλήξεις και οι ουραγοί-Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις Περιφέρειες

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τους Νομούς των… ανισοτήτων από τον υπολογισμό του μέσου κατά κεφαλή ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) σε βάθος 20ετίας από το 2000 μέχρι το 2019, πριν την έναρξη της πανδημίας, όπου στην 1η θέση βρίσκεται ο Νομός Αττικής, ενώ η Καβάλα βρίσκεται στην 23η θέση με 14.257 ευρώ ανα κάτοικο, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται οι Σέρρες με 10.028 ευρώ ανα κάτοικο.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο «Περιφερειακή Ανάπτυξη» του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σεραφείμ Πολύζου και την ΕΛΣΤΑΤ.

Τί γίνεται στις Περιφέρειες

Σύμφωνα επίσης με τους περιφερειακούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) αυξήθηκε 9,3% στο σύνολο της χώρας. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ, όσον αφορά στη συμμετοχή των Περιφερειών στη δημιουργία της ΑΠΑ, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική με 47,9% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,7%.

Αναλυτικά, κατά το 2021, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) αυξήθηκε κατά 9,3% στο σύνολο της χώρας. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Στερεάς Ελλάδας.

Με βάση την περιφερειακή κατανομή της ΑΠΑ και τα στοιχεία των στατιστικών πληθυσμού (υπολογιζόμενος πληθυσμός στο μέσο του έτους) υπολογίζεται το κατά κεφαλήν περιφερειακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Η ανάλυσή του δείχνει αύξηση (10,6%) για το σύνολο της χώρας μεταξύ των ετών 2020 και 2021. Από την περιφερειακή ανάλυση παρατηρείται ότι οι Περιφέρειες με τη σημαντικότερη αύξηση είναι το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά, η Κρήτη και η Στερεά Ελλάδα, ενώ τη μικρότερη αύξηση παρουσιάζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

*Πηγή: ot.gr