Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜ-Θ: Πρόκληση για τους εργαζόμενους η συνάντηση Μέτιου με τους εκπροσώπους του Λαυρεντιάδη

Ο κ. Περιφερειάρχης «αν δεν γνωρίζει να ρωτήσει και να μάθει για το καθεστώς τρόμου που έχει επιβληθεί μέσα στο εργοστάσιο σε όσους από τους εργαζόμενους υπέκυψαν στους εκβιασμούς και τις πιέσεις»...

Στις 18 Νοεμβρίου 2016, τα διευθυντικά στελέχη των εταιριών που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας επισκέφτηκαν στο γραφείο του στην Κομοτηνή τον νέο Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ. Εξ αφορμής της συνάντησης αυτής, η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη στάση του Χρήστου Μέτιου και δηλώνει «σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων στη ΒΦΛ».

Tο πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

«Σε μια “εθιμοτυπικού χαρακτήρα” συνάντηση προχώρησε ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος με τους διευθυντές των εταιριών που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, ο οποίος δήλωσε μάλιστα περιχαρής για αυτήν τη συνάντηση αφού όπως είπε “είναι ενθαρρυντικό για την περιφέρειά μας να υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις…”. Παράλληλα δεσμεύτηκε να επισκεφτεί το εργοστάσιο το επόμενο διάστημα. Η ίδια η συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιριών, πέρα και έξω από το χαρακτήρα της, αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους της περιοχής μας, σε μια περίοδο που οι απολυμένοι εργάτες της ΒΦΛ κλείνουν ένα χρόνο κινητοποιήσεων και αγώνων για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας που θέλει να επιβάλει ο όμιλος Λαυρεντιάδη, με την επιβολή ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κατάργηση δικαιωμάτων, μειώσεις μισθών. Οι εργάτες της ΒΦΛ που δεν έσκυψαν το κεφάλι στις εργοδοτικές αξιώσεις βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις διαθεσιμότητες που επέβαλε η εργοδοσία, με τις παράνομες και εκδικητικές απολύσεις – χωρίς μάλιστα αποζημιώσεις και δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ – με τη δημιουργία μέσα σε μια νύχτα «νέων» εταιριών στις οποίες η ELFE παραχώρησε όλη την παραγωγική δραστηριότητα με τη μορφή του δήθεν «δανεισμού», ενώ επί της ουσίας προχώρησε σε μεταβίβαση. Βρέθηκαν και βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με τα παραμύθια της κυβέρνησης που εδώ και ένα χρόνο είτε υπόσχεται «λύση» (άλλοτε με τον Λαυρεντιάδη στο παιχνίδι, άλλοτε με νέο επενδυτή, άλλοτε με τα φούμαρα περί αυτοδιαχείρισης, κ.ο.κ.), είτε –όταν ζορίζεται– παραπέμπει στα δικαστήρια που άλλωστε είναι μπροστά.

Εκτός των άλλων οι αγωνιζόμενοι εργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι και με ένα ολόκληρο πλέγμα τοπικών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων που είτε ανοιχτά έχει πάρει θέση υπέρ της εργοδοσίας, είτε συγκαλυμμένα δουλεύει για αυτήν.

Φαίνεται ότι και ο περιφερειάρχης θέλησε να κάνει ξεκάθαρο με ποιανού την πλευρά τάσσεται. Για αυτό άλλωστε δεν βρήκε κουβέντα να πει για τους απολυμένους και τις οικογένειές τους που ζουν στα όρια της εξαθλίωσης αλλά συνεχίζουν τον αγώνα τους, για τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, για τις ομαδικές απολύσεις που πριν και επίσημα νομοθετηθούν από την κυβέρνηση εφαρμόστηκαν στην Καβάλα με προσχήματα και ψεύδη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση του περιφερειάρχη και δηλώνει σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων της ΒΦΛ. Τον καλεί δε, όταν πραγματοποιήσει την επίσκεψη που σχεδιάζει στο εργοστάσιο, αν δεν γνωρίζει να ρωτήσει και να μάθει για το καθεστώς τρόμου που έχει επιβληθεί μέσα στο εργοστάσιο σε όσους από τους εργαζόμενους υπέκυψαν στους εκβιασμούς και τις πιέσεις, αλλά και σε όσους νέους έχουν προσληφθεί με ολιγόμηνες ατομικές συμβάσεις, με κουτσουρεμένους μισθούς και δικαιώματα, σε μια βαριά χημική βιομηχανία με αυξημένη επικινδυνότητα πριν από όλους για τους ίδιους τους εργάτες».