Εγκρίθηκε ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα Απορρίμματα

Το κείμενο των 150 σελίδων «πέρασε» κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ Κώστας Αντωνιάδης γνωστοποιεί ότι μετά από τροποποίηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο όργανο για να εγκρίνει πλέον τον Περιφερειακό Σχεδιασμό των αποβλήτων σε όλες τις περιφέρειες.

Πρόκειται για μία αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταβιβάστηκε στις Περιφέρειες. Σίγουρα είναι κάτι καλό, αφού αποδεικνύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι και οι Περιφέρειες είναι τα αρμόδια όργανα για να αποφασίζουν τα του οίκου τους.

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα πολιτικό όργανο. Με την ιδιότητά του λοιπόν αυτή, ενέκρινε και αποφάσισε κατά πλειοψηφία τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ούτε έχουν τις σχετικές γνώσεις ούτε είναι εξειδικευμένοι υπάλληλοι για να γνωρίζουν τεχνικές λεπτομέρειες… Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η χώρα μας δέχεται μεγάλα πρόστιμα από την ΕΕ για τις χωματερές. Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ένας Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα, οι δήμοι αναγκάζονται να αυξάνουν τα δημοτικά τους τέλη εις βάρος των  δημοτών τους για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Η συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Παραβρέθηκαν πάρα πολλοί δήμαρχοι, όπως και ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ. Υποβλήθηκαν πάρα πολλές ερωτήσεις από όλες τις πλευρές και νομίζω ότι έγινε μία γόνιμη συζήτηση, με τελικό αποτέλεσμα να ψηφιστεί κατά πλειοψηφία ο συγκεκριμένος Περιφερειακός Σχεδιασμός που είναι  ένα κείμενο 150 σελίδων.

Στη συγκεκριμένη φάση εγκρίναμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, αλλά η χωροθέτηση, το πού δηλαδή θα  κατασκευαστούν τα διάφορα εργοστάσια, θα γίνει μεταγενέστερα με πρωτοβουλία της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ που είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του σχεδιασμού».