«Καλό ταξίδι, Δέσποτα»! Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης αποχαιρετά τον «λυκειάρχη» του…

Το συγκινητικό «αντίο» του περιφερειακού συμβούλου στον μακαριστό Μητροπολίτη Προκόπιο

Διαβάστε το κείμενο που ανέβασε στο facebook ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Αλέξανδρος Ιωσηφίδης με αφορμή την κοίμηση του Μητροπολίτη Προκόπιου.

Καλό Ταξίδι, Δέσποτα!

Αρχικά θα ήθελα να σου ζητήσω συγγνώμη για τον ενικό. Αλλά ήσουν άνθρωπος δικός μου, όχι μόνο επειδή ήσουν λυκειάρχης μου και με πάντρεψες, αλλά γιατί ήσουν πάντοτε δίπλα μου, όπως και σε εκατοντάδες Καβαλιώτες που τα 40 και πλέον χρόνια που είσαι στην Καβάλα, πέρασαν το κατώφλι του απέριττου γραφείου σου, για να σε συναντήσουν και να τους ακούσεις.
Ανάμεικτα τα συναισθήματά μου. Θλίψη για την θανή σου, αλλά και ελπίδα για την Αιώνιο Ζωή.
Ήρθες νεότατος στην πόλη μας, 35 χρονών. Και τότε ξεκίνησες ουσιαστικά την πορεία σου και την προσφορά σου στην Εκκλησία και στον άνθρωπο. Την αγάπησες αυτή την πόλη και την Μητρόπολή σου. Απλούστατος στην προσωπική σου ζωή, όπως αρμόζει σε Έλληνα κληρικό. Έχτισες εκκλησίες, χειροτόνησες ιερείς, λειτούργησες τις εκκλησιές και τα μοναστήρια μας, κήρυξες τον λόγο του Θεού, βρέθηκες κοντά στους ανθρώπους. Σε αυτό το τελευταίο θέλω λίγο να σταθώ. Στο Λύκειο μας δίδασκες ότι η πεμπτουσία του χριστιανικού κηρύγματος είναι η βιωμένη αγάπη. Και εσύ, δέσποτά μου, από την πρώτη ημέρα που ήρθες στην πόλη μας, απέδειξες με το παράδειγμά σου αυτό το οποίο κήρυττες: οργάνωσες οικοτροφεία, συσσίτια (βλπ. ‘Τραπέζι της Αγάπης σε Καβάλα και Χρυσούπολη), κατασκήνωση, γηροκομείο και τέλος -το όνειρό σου την τελευταία δεκαετία- το Ίδρυμα στον Άγιο Σίλα που ευτυχώς πρόλαβες να το δεις τελειωμένο.
Οι ώρες αυτές μας καλούν σε σκέψη και προσευχή. Για να αναλογισθούμε το μεγάλο έργο –κυρίως σε έργα αγάπης- που αφήνεις πίσω σου. Για να προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής σου. Αλλά και για να προσευχηθούμε ώστε η Εκκλησία να αναδείξει στην θέση σου αντάξιο Μητροπολίτη. Ο οποίος με έργα και απλότητα θα συνεχίσει να μας μεταδίδει το σωτήριο μήνυμα του Θεού της Αγάπης.
Την Δευτέρα θα είμαστε όλοι οι Καβαλιώτες κοντά σου, σωματικά ή νοερά. Όχι για να σε αποχαιρετίσουμε. Πώς είναι δυνατόν άραγε η Καβάλα να αποχαιρετίσει τον άνθρωπο που επί 4 δεκαετίες ταύτισε την ζωή του με την πόλη μας; Θα έρθουμε για να πάρουμε την ευχή σου και για να σε χαιρετίσουμε, βέβαιοι ότι κατά την κοινή Ανάσταση θα βρεθούμε ξανά. Θα έρθουμε την Δευτέρα στον Άγιο Παύλο για σε ευχαριστήσουμε για όλα όσα έκανες στην Μητρόπολή μας, βέβαιοι ότι και από εκεί ψηλά που θα βρίσκεσαι, δεν θα σταματήσεις να προσεύχεσαι για το καλό και την πρόοδο του τόπου μας.
Καλό σου ταξίδι, Δέσποτα!