Απολογισμός της κακοκαιρίας: Οι ποσότητες νερού που δέχτηκε ο Νομός Καβάλας άγγιξαν ρεκόρ… 20ετίας

Μαρκόπουλος και Κιβράκης έδωσαν τα εύσημα σε όσους δούλεψαν στα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία έσωσαν από τα χειρότερα-Σε ετοιμότητα Περιφερειακή Ενότητα και δήμοι ενόψει της επόμενης κακοκαιρίας η οποία σύμφωνα με την ΕΜΥ δε θα αργήσει

Στοιχεία από τον απολογισμό του περάσματος της πρόσφατης κακοκαιρίας έδωσαν τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης, αποδεικνύοντας και με νούμερα το… αυτονόητο της μεγάλης ποσότητας νερού που έπεσαν στην περιοχή.

«Το απόγευμα της Παρασκευής δεχθήκαμε ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία που μας μιλούσε για μια ρεματική διακοίνωση από το υπουργείο εξωτερικών της Βουλγαρίας η οποία έδινε στοιχεία πως θα υπήρχαν μεγάλες παροχές νερών σε όλα τα διακρατικά ποτάμια προς την Ελλάδα. Το άθροισμα των ποταμιών του Έβρου άγγιζε τα 600 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ενώ για τον Νέστο η ποσότητα που αναμενόταν  θα ήταν η μεγαλύτερη από μια περίοδο επαναφοράς εικοσαετίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε στην πράξη και όταν ενημερωθήκαμε θέσαμε σε ετοιμότητα όλα μας τα μηχανήματα, ενημερώσαμε τον δήμο Νέστου και τον ΤΟΕΔ Χρυσούπολης που έχει έναν ιδιαίτερο λόγο, αφού ο διευθυντής του είναι ο υπεύθυνος για τον χειρισμό από τις πόρτες του ποταμού στο ύψος της παλιάς εθνικής οδού στον Νέστο, όπως και την ΧΧΤΘΜ  η οποία μας συνδράμει με τα μηχανήματά της.

»Με βάση τα στοιχεία ενώ η παροχή του Νέστου ποταμού την Παρασκευή το μεσημέρι υπολογιζόταν σε 15 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, αυτή έφτασε 400 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ενώ τώρα που βρισκόμαστε στην υπαναχώρηση του φαινομένου η παροχή έχει πέσει στα 200 κυβικά μέτρα και είναι 13,5 φορές υψηλότερη από την Παρασκευή», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Τα αντιπλημμυρικά έργα που έσωσαν την κατάσταση

Το ευτυχές είναι πως το Φράγμα του Θησαυρού είχε μεγάλη δυνατότητα να αποθηκεύσει νερά και ο όγκος του νερού έφτασε σε δύο μέρες τα 5 μέτρα ύψος, ενώ στην γέφυρα της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας-Ξάνθης η στάθμη ανέβηκε γύρω στα 0,70 εκατοστά και έφτασε στο όριο του στρατοπέδου.

«Είναι γεγονός πως εκτός από τα νερά που μας ήρθαν από την Βουλγαρία, είχαμε μια αυξημένη βροχόπτωση στην περιοχή μας, που δημιούργησε παροχές στα ρέματά μας που δεν έχουν νερό και έτσι είχαμε παροχές σε μία σειρά από ρέματα τα οποία κατέληξαν προς τη θάλασσα. Όμως ούτε στις στραγγιστικές πεδιάδες του Νέστου εκεί που έχουν γίνει έργα καθαρισμού, δεν είχαμε κανένα θέμα. Το έργο που κάνουν οι δύο ΤΟΕΒ προκειμένου να είναι σε καλή κατάσταση οι τάφροι, όπως και στα Τενάγη, αποδείχτηκε σωτήριο, τώρα που υπήρξε μια απότομη βροχόπτωση που μας έδωσε τεράστιες ποσότητες νερού. Οι προσπάθειες που κάναμε σχεδιασμένα διοχετεύσαμε το νερό στον Αγγίτη ποταμό και στον Στρυμόνα. Ο σχεδιασμός ο δικός μας αυτά τα τρία χρόνια κατατείνει στο να έχουμε τεράστιες ποσότητες νερού, αλλά να υπάρχει μια γρήγορη επαναφορά. Προσπάθειες έγιναν και στους χείμαρρους των Νομών Δράμας και Σερρών όπου τα νερά οδηγούνται μέσα από το Φράγμα της Συμβολής στον Αγγίτη ποταμό.

»Αποδείχτηκε βέβαια πως οι υποδομές μας άντεξαν και οφείλω να πω τα καλύτερα για τους χειριστές των Τεχνικών Έργων της ΠΕ Καβάλας που ήταν σε ετοιμότητα, όπως ο δήμος Νέστου, ο Στρατός και ο ΤΟΕΒ με τον διευθυντή του Γιάννη Καλτάκη που ήταν σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο και χειριζόταν τις πόρτες πάνω στον Νέστο, κάτι που είναι εξαιρετικά υπεύθυνη δουλειά.

»Τα καιρικά φαινόμενα πέρασαν, το ζήτημα είναι πως περιμένουμε νέα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων και εμείς είμαστε σε ετοιμότητα για να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις. Έχουμε ένα θέμα με τους λίγους ανθρώπους και τη μεγάλη γραφειοκρατία, αλλά παρ’ όλα αυτά πρέπει να παραδεχτούμε ότι παρά τις δυσκολίες η δημόσια διοίκηση τα καταφέρνει. Στη Θάσο δεν είχαμε ιδιαίτερα συμβάντα, αλλά πολύ ισχυρούς ανέμους με 3 πτώσεις δέντρων, αλλά δε μας ανησύχησε τίποτα», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Εκκλήσεις προς τους πολίτες για να μη θρηνούμε θύματα

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος νερού που δέχτηκε η περιοχή της Καβάλας από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, ήταν ίσος με τον μέσο όρο βροχής που σημειώνεται μέσα σε ολόκληρο τον Δεκέμβριο και για μια ακόμη φορά, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσαρμόζουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους όταν εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα και να αποφεύγουν την έκθεσή τους σ’ αυτά. Χαρακτήρισε, δε, το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας πρόσφατα, σαν ένα δυνατό crash test που έθεσε τους πάντες σ’ ετοιμότητα. Όπως είπε, έγινε καλή διαχείριση, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν κινδύνεψε σε καμιά περίπτωση κάποιος συμπολίτης μας, σημειώνοντας ότι υπάρχει η απαιτούμενη ετοιμότητα από τις αρμόδιες αρχές όταν χρειαστεί να επέμβουν σ’ οποιοδήποτε περιστατικό.