«Συναγερμός» στον Έβρο: Μεγάλος κίνδυνος πλημμύρας. Οι Βούλγαροι ανοίγουν το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ

Διαβάστε την ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ - Συστάσεις προς τους πολίτες να μην πλησιάζουν τις όχθες του ποταμού και να ακολουθούν τις υποδείξεις των φορέων και της Πολιτικής Προστασίας

Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μιας εκτεταμένη πλημμύρας είναι ο νομός Έβρου. Μετά από είκοσι ημέρες συνεχούς αυξημένης ροής στα ποτάμια του νομού, η Βουλγαρία απέστειλε ρηματική διακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι ανοίγει το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος της πλημμύρας στο γειτονικό νομό είναι πλέον ορατός.

H ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

«Εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και σύμφωνα με τη ρηματική διακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας όπου αναφέρεται ότι στις 28 και 29 Μαρτίου, αναμένεται η συνολική ποσότητα νερού από τις λεκάνες απορροής των ποταμών Έβρου, Τούντζα και Άρδα να φτάσει περίπου τα 1300 μ3/sec, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς Έβρο και Άρδα υπερβαίνει το όριο συναγερμού και παραμένει πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τη ρηματική διακοίνωση, η ποσότητα των υδάτων μετά το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ αναμένεται να φτάσει τα 730 μ3/sec.

Ήδη από την προηγούμενη Κυριακή υπήρξε τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου με το άνοιγμα των θυροφραγμάτων στην περιοχή του Πυθίου, όπου περίπου 7.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει.

Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Έβρου και της Περιφέρειας βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας. Παρακολουθούν την εξέλιξη του πλημμυρικού φαινόμενου, εξετάζουν τα δεδομένα που προκύπτουν καθ’ όλο το 24ωρο, εκτιμούν  την κατάσταση και λαμβάνουν   τα προβλεπόμενα μέτρα.

Καλούμε τους πολίτες να μην πλησιάζουν στις όχθες των ποταμών, να μην ανεβαίνουν στα αναχώματα, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των κατά τόπους αρμοδίων φορέων και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας».