Στη φωτιά της Ξάνθης ο Χρήστος Μέτιος. Κλειστά για δυο μέρες τα σχολεία της περιοχής [απόφαση]

Σε επιφυλακή οι Αρχές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του νέφους-Ακόμα και σε ξενοδοχεία της Καβάλας κοιμήθηκαν κάτοικοι από τις εκκενωμένες περιοχές

Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών Sunlight στο Ν. Όλβιο Ξάνθης, o Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης επισκέφθηκε το σημείο και είχε λεπτομερή ενημέρωση από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΑΜ-Θ Κωνσταντίνο Χουβαρδά, τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγο Ναθαναήλ Ρήγα και τον Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ Αρχιπύραρχο Μάριο Αποστολίδη.

Στη συνέχεια, ο κ. Μέτιος συγκάλεσε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και μετά από εκτίμηση της κατάστασης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανακοινώσαμε τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας για τις περιοχές βορειανατολικά του εργοστασίου.

Τα προληπτικά μέτρα θα ισχύσουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οπότε και θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων που διεξάγει στην περιοχή το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Το Συντονιστικό Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, συγκλήθηκε εκτάκτως στις 18:00. Οι αρχικές εκτιμήσεις είναι καθησυχαστικές σχετικά με την ενδεχόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις υπηρεσίες της και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα διεξάγει εντατικές μετρήσεις, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν την Παρασκευή το απόγευμα

Μέχρι την ανακοίνωση των πρώτων μετρήσεων, για καθαρά ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ​, συστήνεται, η μη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου στο Ολβιο.

Ητοι τις περιοχές: Ν. Όλβιο, Κρεμαστή, Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιος, Τοξότες, Τύμπανο, Πετροχώρι, Εύμοιρο, Εξοχή και οι λοιπές ενδιάμεσες περιοχές ενώ τα αντίστοιχα σχολεία των περιοχών αυτών θα παραμείνουν κλειστά για δύο ημέρες. Τα μέτρα τα οποία προτείνονται μόνο για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και για για 48 ώρες είναι:

  1. Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό
  2. Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά)
  3. Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο
  4. Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο

Πολλοί κάτοικοι κοιμήθηκαν και σε ξενοδοχεία της Καβάλας

Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι από τις περιοχές που εκκενώθηκαν οι οποίοι επέλεξαν αρχικά τα ξενοδοχεία της Ξάνθης και έπειτα, όταν γέμισαν, τα ξενοδοχεία της Καβάλας, προκειμένου να περάσουν τη νύχτα, κάτι που όπως φαίνεται, θα γίνει και τα επόμενα βράδια, μέχρι να ξεκαθαριστεί από αρμόδια χείλη το θέμα της μόλυνσης.