Πώς αντιμετώπισε την «Υπατία» η Αντιπεριφέρεια Καβάλας

Απολογισμός της δράσης μετά το τέλος της κακοκαιρίας με αναφορές για αποχιονιστικά μηχανήματα μεγάλης ηλικίας και ιδιαίτερης καταπόνησης και υπεράνθρωπες προσπάθειες του αριθμητικά ανεπαρκούς προσωπικού

Το απολογισμό της δράσης της στην διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα της Καβάλας στα μέσα της εβδομάδα, έκανε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με δελτίο τύπου που εξέδωσε. Σ’ αυτό αφού επισημαίνονται οι παλαιότητα και καταπόνηση των μηχανημάτων αποχιονισμού και το αριθμητικά ανεπαρκές προσωπικό που κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στην αποστολή του, τονίζεται ότι όγκος των αυτοκινήτων – φορτηγών που ήταν ανέτοιμα κινηθούν στις καιρικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν οδήγησαν σε μειωμένη απόδοση του έργου του αποχιονισμού.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

«Αποχιονίστηκαν 2.870 χλμ. οδικού δικτύου και καταναλώθηκαν 500 τόνοι αλατιού, απ’ τις αρχές του χρόνου»

 

«Ενόψει του αναμενόμενου κύματος κακοκαιρίας «Υπατία» συγκλήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του Πρ/νου του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας, την Τρίτη 08.01.2018 με τους εμπλεκόμενους φορείς στο γραφείο υπό την προεδρία του  Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καβάλας προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των δράσεών τους στην αντιμετώπιση των επερχόμενων προβλημάτων. Κατά την σύσκεψη αυτή ενημερώθηκαν τόσο οι δήμοι της ΠΕ Καβάλας όσο και η Ελληνική Αστυνομία. Τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα οι Υπηρεσίες της ΠΕ Καβάλας και ιδιαίτερα η Δ/νση Τεχνικών Έργων. Δόθηκε εντολή για προληπτικό έλεγχο των μηχανημάτων και επιφυλακή του προσωπικού, ενημερώθηκαν οι ανάδοχοι των συμβάσεων συντήρησης του οδικού δικτύου αρμοδιότητας ΠΕ Καβάλας και έλαβαν οδηγίες ώστε να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στο ηπειρωτικό τμήμα του Νομού η Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Καβάλας αντιμετώπισε τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας και διαφύλαξε τη βατότητα των οδών που βρίσκεται στην αρμοδιότητά της. Αναφερόμαστε σε οδικό δίκτυο περίπου 530 χιλιομέτρων. Τα βασικά μέσα που έχει στη διάθεσή της είναι 8 αποχιονιστικά μηχανήματα και 2 διαμορφωτές γαιών (Grader), τα περισσότερα μεγάλης ηλικίας και ιδιαίτερης καταπόνησης. Τα παραπάνω μηχανήματα, από την έναρξη της κακοκαιρίας (μεσημέρι Τετάρτης)  επιχειρούσαν στο οδικό δίκτυο. Το ένα εξ’ αυτών, το παλαιότερο τέθηκε, νωρίς, εκτός λειτουργίας λόγω μηχανικής βλάβης που οφείλεται  στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στη περιοχή της έδρας του.

Το αριθμητικά ανεπαρκές προσωπικό της Υπηρεσίας, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες και χωρίς να τους έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις υπερωριών και νυχτερινών εργασιών επί σειρά ετών,  επιχείρησε σε μεγάλη ακτίνα δράσης, από τις δυτικές περιοχές του Νομού από το Δήμο Παγγαίου που έγινε η «είσοδος» της κακοκαιρίας έως τις ορεινές περιοχές του Δήμου Νέστου, κυρίως όμως στο ύψωμα του Αγ. Σίλα, στη Περιμετρική οδό, ακόμη και εντός πόλης Καβάλας. Όπως και κατά το 2018, το μεσημέρι της Τετάρτης, 09.01.2019, τη στιγμή που το φαινόμενο ήταν σε έξαρση, συνέβη το ίδιο μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων με τους οδηγούς να μετακινούνται ταυτόχρονα, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον χιονιά.

Στα πέντε χιλιόμετρα δρόμου από Καβάλα ως Σταυρό Αμυγδαλεώνα επιχειρούσαν κατά περιόδους ακόμη και τέσσερα μηχανήματα, χωρίς διαλείμματα, προκειμένου να κρατήσουν ανοικτό τον βασικότερο οδικό άξονα ευθύνης μας.

Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι ο όγκος των αυτοκινήτων – φορτηγών, πολλά απ’ αυτά ανέτοιμα, χωρίς αλυσίδες και οδηγούς χωρίς εμπειρία σε αντίστοιχες συνθήκες σε συνδυασμό με την ένταση της χιονόπτωσης οδήγησαν σε μειωμένη απόδοση του έργου του αποχιονισμού. Παρόλα τα παραπάνω, ο δρόμος παρέμεινε διαρκώς ανοικτός, με μειωμένη βέβαια ταχύτητα κίνησης των οχημάτων χωρίς για άλλη μια χρονιά να σημειωθεί το παραμικρό ατύχημα. Αντίστοιχων απαιτήσεων καταστάσεις αντιμετωπίστηκαν επαρκώς στο κρίσιμο σημείο της διάβασης του Ακροβουνίου. Επιπλέον τα μηχανήματα της ΠΕ Καβάλας επιχειρούσαν στον δημοτικό δρόμο που οδηγεί από τον Αγ. Λουκά και Κηπούπολη προς το Νοσοκομείο και να απεγκλωβίσουν αρκετά αυτοκίνητα που ήταν καθηλωμένα.

Όσον αφορά τη Θάσο, υπήρξε ταυτόχρονη έναρξη της επιχείρησης αποχιονισμού του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού, μήκους περί τα 100 χλμ. με το μισθωμένο αποχιονιστικό πολυμηχάνημα, μέσω σύμβασης συντήρησης. Δυστυχώς σύντομα παρουσιάστηκε μη επισκευάσιμη στο νησί βλάβη στο σύστημα αλατοδιανομής του. Αντικαταστάθηκε με το πολυμηχάνημα που δραστηριοποιούνταν στη περιοχή του Δήμου Νέστου λόγω μειωμένων απαιτήσεων κατά τις απογευματινές ώρες στη περιοχή.

Συγκεντρωτικά ενημερώνουμε ότι τα 7 αποχιονιστικά μηχανήματα, ο ένας διαμορφωτήρας γαιών (Grader) και ο φορτωτής που έχει υπό την ευθύνη της και διαχειρίζεται η ΔΤΕ ΠΕ Καβάλας, πάντα σε συνεργασία και υπόδειξη της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, ενήργησαν στο διάστημα από ώρα 11.30 της Τετάρτης 09.01.2019 έως το μεσημέρι της Πέμπτης 10.01.2019 ως εξής:

  • Αποχιονιστικό IVECO, KHH 5111 επί 16 ώρες σε  420 χλμ. οδικού δικτύου,
  • Αποχιονιστικό IVECO, KHH 6510, 17 ώρες σε 430 χλμ. οδικού δικτύου,
  • Αποχιονιστικό UNIMUC, KHI 2871 επί 20 ώρες σε 450 χλμ. οδικού δικτύου,
  • Αποχιονιστικό UNIMUC, Μ.Ε. 134623 επί 20 ώρες σε 460 χλμ. οδικού δικτύου,
  • Αποχιονιστικό THOMAS, KHH 5117 (Τέθηκε σε ακινησία, λόγω βλάβης και είναι υπό επισκευή)
  • Αποχιονιστικό DEMLER BENZ, ME 87660 μισθωμένο μέσω της σύμβασης υπηρεσιών συντήρησης, 24 ώρες σε 495 χλμ. οδικού δικτύου.
  • Αποχιονιστικό MERCEDES, ME 83370 13.5 ώρες μισθωμένο μέσω της σύμβασης υπηρεσιών συντήρησης, σε 260 χλμ. οδικού δικτύου
  • Αποχιονιστικό (Θάσος) MAGIRUS BENZ, ME 52213 μισθωμένο μέσω της σύμβασης υπηρεσιών συντήρησης, 11 ώρες σε 360 χλμ. οδικού δικτύου.
  • Διαμορφωτής γαιών, Grader επί 5 ώρες

Ήτοι, συνολικά διανύθηκαν και αποχιονίστηκαν 2.870 χλμ. οδικού δικτύου και καταναλώθηκαν 500 τόνοι αλατιού (από τις αρχές της χρονιάς).

Παρατηρήσεις – Σημειώσεις

Α. Η ΔΤΕ ΠΕ Καβάλας με τα «εργαλεία» που έχει στην διάθεσή της και με κριτήριο κύρια στο να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο καθήκον και τις υποχρεώσεις της, χωρίς να επιβαρύνεται η Περιφέρεια και κατά επέκταση οι πολίτες με μη ανταποδοτικές υπέρογκες δαπάνες, προτεραιότητα δίνει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και δεν επικεντρώνεται στην επικοινωνιακή διαχείριση των ενεργειών της και την προβολή του έργου της.

Β. Στην εν λόγω κακοκαιρία, για το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης της Καβάλας, στα πλαίσια αρμοδιότητας και ευθύνης λειτουργίας του οδικού δικτύου του Δήμου Καβάλας, απαιτήθηκε αποχιονισμός στο τμήμα από τη Καλαμίτσα έως το Νοσοκομείο. Λόγω ετοιμότητας, απαιτήσεων των συνθηκών και υποδείξεων της Πολιτικής Προστασίας (οδηγίες του Πρ/νου Πολ. Προστασίας κ. Κιβράκη Στ.), αποχιονιστικά μηχανήματα της ΔΤΕ ΠΕ Καβάλας ενήργησαν καταλυτικά στο εν λόγω τμήμα της οδού».