Η εξήγηση Μέτιου για τη μη παράταση της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης στον Δήμο Νέστου

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ αναλύει τους λόγους για τους οποίους γνωμοδότησε αρνητικά στο αίτημα του Δήμου Νέστου

Η άποψη του ότι κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου δεν είναι αρμόζον να εφαρμόζονται ειδικές διαδικασίες για έργα όπως απευθείας αναθέσεις κα, οδήγησε τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά στο αίτημα του δήμου Νέστου, αλλά και του δήμου Παγγαίου, για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αυτό εξήγησε με δήλωση του στην οποία επισημαίνεται ότι κατανοεί τις ανάγκες των δήμων να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Ιουνίου, αλλά όπως τονίζει ο ρόλος της Περιφέρειας είναι να θέτει ένα ευρύτερο πλαίσιο ορθής λειτουργίας αναφορικά με τα απαιτούμενα έργα

Ακολουθεί η δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ αναφορικά με τη μη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Νέστου

«Οι χρηματοδοτήσεις δεν κινδυνεύουν να χαθούν και ο Δήμος Νέστου θα τις αξιοποιήσει χωρίς δηλαδή απευθείας αναθέσεις»

«Μία μέρα μετά τις πλημμύρες της 28ης Ιουνίου 2018, κατόπιν εξουσιοδότησης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας,  κηρύξαμε τον Δήμο Νέστου (μαζί με περιοχές των Δήμων Παγγαίου και Τοπείρου) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, η οποία, με την παράταση που δόθηκε, έληξε στις 28 Μαρτίου 2019.

Όλο αυτό το διάστημα των 9 μηνών, ο Δήμος Νέστου είχε τη δυνατότητα να ξεκινήσει τις αναγκαίες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών. Παρόλα αυτά, ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι χρειαζόταν μία ακόμα παράταση έξι μηνών.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι την απόφαση για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τη λαμβάνει η κυβέρνηση μέσω του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Ο Περιφερειάρχης γνωμοδοτεί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η άρνησή μου να γνωμοδοτήσω υπέρ της παράτασης οφείλεται στο ότι θεωρώ ότι κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου δεν είναι αρμόζον να εφαρμόζονται ειδικές διαδικασίες για έργα (απευθείας αναθέσεις).

Εν προκειμένω, η άρνησή μου να γνωμοδοτήσω θετικά δεν αφορούσε μόνο το Δήμο Νέστου αλλά και τον Δήμο Παγγαίου, ο οποίος επίσης κατέθεσε σχετικό αίτημα.

Κατανοώ τις ανάγκες των Δήμων να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Ιουνίου, ωστόσο ρόλος της Περιφέρειας είναι επίσης να θέτει ένα ευρύτερο πλαίσιο ορθής λειτουργίας αναφορικά με τα απαιτούμενα έργα.

Οι προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις άλλωστε δεν κινδυνεύουν να χαθούν και είμαστε βέβαιοι ότι ο Δήμος Νέστου θα μπορέσει να τις αξιοποιήσει πλήρως ακολουθώντας όμως τις κανονικές διαδικασίες, χωρίς δηλαδή απευθείας αναθέσεις».