«Πέφτει» φως στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Υπεγράφη η σύμβαση για ένα σημαντικό έργο το οποίο αφορά την ασφάλεια οδηγών και πεζών-Παίρνει σειρά η αντικατάσταση των λαμπτήρων με λάμπες τύπου Led

Υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και του εργολάβου Δημήτρη Δημολιάρα προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο συντήρησης εγκαταστάσεων του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Το πρωί της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου 2019 ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσει για το πρόβλημα αυτό που πλέον αποκαθίσταται.

Το έργο και ο προϋπολογισμός του

Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε σχετικά με το έργο: «Μπορούμε πλέον να πούμε ότι ένα πρόβλημα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και αφορούσε τα κλεμμένα καλώδια που υπήρχαν κατά μήκος της επαρχιακής κεντρικής οδού της ΠΕ Καβάλας, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στον ηλεκτροφωτισμό του επαρχιακού δικτύου, αλλά και στους φωτεινούς σηματοδότες, βρίσκει τη λύση του. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά τη δημόσια οδική ασφάλεια και όσων κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διότι ο ηλεκτροφωτισμός είναι καίριας σημασίας σε θέματα οδικής ασφάλειας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Κουνάκο, ο οποίος βοήθησε όλο το προηγούμενο διάστημα για να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες και να υπογραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση. Εύχομαι ο ανάδοχος να ανταποκριθεί στους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης σύμβασης, ο χρονικός ορίζοντας της οποίας είναι 12 μήνες. Έχει την εμπειρία για το έργο, το οποίο καλείται να εκτελέσει, ένα σημαντικό έργο, το πρώτο από τα επόμενα που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 200.000 ευρώ, με τον ανάδοχο να δίνει τελικά έκπτωση 52%».

Ο κ. Αντωνιάδης είπε ακόμη, ότι υπάρχει εισήγηση για το θέμα για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εξετάζεται ήδη, ενώ εκτίμησε ότι ίσως εντός του 2020 θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το τόσο σημαντικό έργο αντικατάστασης των λαμπτήρων με τύπου Led.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο

Ο ανάδοχος του έργου Δημήτρης Δημολιάρας, δήλωσε ενθουσιασμένος για το ότι θα συνεργαστεί με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Κώστα Κουνάκο, ο οποίος όπως είπε τον βοηθήσει σε πολλά θέματα, αφού είναι γνώστης του αντικειμένου και μάλιστα ομολόγησε πως παρά το ότι είναι πολλά χρόνια κατασκευαστής έμαθε πολλά από τον κ. Κουνάκο, αφού, όπως είπε, κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα συμμορφωθεί με τις διατάξεις και την κείμενη νομοθεσία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το έργο. Ο εργολάβος δε τόνισε ότι δεν μπορεί να αλλάξει απευθείας μία λάμπα με τύπου Led, γιατί καίγεται. Για να γίνει αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να αλλάξει όλο το σύστημα από την αρχή.

Προσπάθειες αλλαγής του υπάρχοντος φωτισμού στο επαρχιακό δίκτυο με λάμπες Led

Ο Κώστας Κουνάκος από την πλευρά του αναφέρθηκε στο θέμα του εκσυγχρονισμό του ηλεκτροφωτισμού του επαρχιακού οδικού δικτύου με λάμπες τύπου Led, κάτι που η Περιφέρεια σε κεντρικό επίπεδο εξετάζει. Ο αναπληρωτής διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Καβάλας είπε πως «υπάρχουν 7.500 φωτιστικά σώματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, με τα περισσότερα εξ αυτών να καταναλώνουν 400 Watt έκαστο. Θα πρέπει να υπάρξει πτώση της κατανάλωσης στο ένα τρίτο από τη σημερινή κατάσταση».