Η Περιφέρεια ΑΜΘ δίνει ευκαιρίες κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Ημερίδα τους στόχους του Έργου «Ι-SEE» και τις προοπτικές επιχειρηματικής ενασχόλησης νέων και ανέργων με το αντικείμενο

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης, με θέμα τις «Ευκαιρίες Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας». Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνική Επιχείρηση Αξιοποίησης Δομών Εφαρμογής», με ακρωνύμιο “Ι-SEE”, του Συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Interreg V-A Cooperation Programme: Greece – Bulgaria 2014-2020».

Η συντονίστρια του Έργου και Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, Παρασκευή Χουρίδου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με το αντικείμενο και τους στόχους του Έργου “Ι-SEE”, ενώ τόνισε τη σημασία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την ευρύτερη περιοχή. Εν συνεχεία, ο Αντώνης Κουτσούμπας, Πρόεδρος του Δικτύου ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΑΜΘ, ξεκινώντας με μία ιστορική αναδρομή στο θεσμό της κοινωνικής επιχειρηματικότητας παρουσίασε το μοντέλο λειτουργίας των κοινωνικών επιχειρήσεων και αναφέρθηκε εκτενώς στις ευκαιρίες και δυσκολίες που παρουσιάζουν.

Επιπλέον, το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις προοπτικές επιχειρηματικής ενασχόλησης νέων και ανέργων με την κοινωνική επιχειρηματικότητα από τον Αλέξανδρο Τσολακίδη, Σύμβουλο του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΠΑΜΘ «Στήριξη», ο οποίος ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες στην ημερίδα φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ακολουθώντας όμως πάντα τις διαδικασίες του κανονιστικού πλαισίου που τις διέπουν.

Ακολούθως, παρουσιάστηκαν δύο καλές πρακτικές κοινωνικών επιχειρήσεων, της Κοιν.Σ.Επ. «Επάρκεια» και της Κοιν.Σ.Επ. «Γενισέα» από τους προέδρους τους Αντώνη Κουτσούμπα και κα Αναστασία Αμανατίδου αντίστοιχα. Η ενδιαφέρουσα αυτή ενότητα περιείχε τόσο την πορεία των δύο επιχειρήσεων μέχρι σήμερα, αλλά και το όραμά τους που παραμένει ζωντανό παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζει ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας στην ελληνική επικράτεια.

Την ημερίδα έκλεισε η Αγνή Παγούνη, εκπρόσωπος του Τμήματος Μικροπιστώσεων του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) στη Θεσσαλονίκη, η οποία μετέφερε μία αισιόδοξη πνοή, αναφέροντας τους ποικίλους τρόπους χρηματοδότησης, οι οποίοι αποτελούν εργαλεία οικονομικής ενίσχυσης για τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το Έργο «I-SEE», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του: http://www.isee-interreg.eu/.