Ποια είναι τα δηλητηριώδη μανιτάρια

Ανακοίνωση της Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ για τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι καταναλώσουν τα 2  (από τα 2000 είδη που φύονται στην Ελλάδα) και είναι δηλητηριώδη

Τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι μαζεύουν άγρια μανιτάρια, ρισκάροντας να καταναλώσουν 2 από τα περίπου 2000 περίπου που φύονται στην Ελλάδα και είναι δηλητηριώδη, επισημαίνει με ανακοίνωση της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Η ανακοίνωση που είναι σχετική με την απρόσκοπτη συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών και τους κινδύνους που αυτό ελλοχεύει αναφέρει τα εξής:

«Κάθε χρόνο καταγράφονται στην χώρα μας 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και δηλητηριωδών, επειδή η διάκριση αυτή είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς τις ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, από αρχές Οκτωβρίου έως (12-12-2019) καταγράφηκαν 89 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα.

Στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά (2) είναι τα είδη (muscaria και phalloides),που προκαλούν δηλητηρίαση.

1) Τα muscaria με σχετικά γρήγορο χρόνο έναρξης συμπτωμάτων (μισή -δύο ώρες μετά το γεύμα). Τα συμπτώματα είναι έμετοι, διάρροιες, εφίδρωση, σιελόρροια, βραδυκαρδία, μύση υπόταση. Από το είδος αυτό δεν έχουμε σοβαρές δηλητηριάσεις με επιπλοκές.

2) Tα phalloides που προκαλούν την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα αρχίζουν 6-24 ώρες μετά το γεύμα.

Αρχικά ο ασθενής παρουσιάζει εμέτους, διάρροιες, πυρετό, ταχυκαρδία, υπόταση, αφυδάτωση και οξέωση. Μετά από 24-48 ώρες παρατηρείτε ύφεση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος και εμφάνισης διαταραχών ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Αν δεν χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία 3-5 ημέρες μετά από την κατανάλωση των ακατάλληλων μανιταριών , η ηπατική δυσλειτουργία μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.

Όσο γρηγορότερη είναι η έναρξη χορήγησης αντιδότου τόσο θετική είναι η εξέλιξη του περιστατικού και η μείωση της θνησιμότητας».