Δημήτρης Λυμπεράκης: «Έχουμε συνηθίσει την προχειρότητα της Διοίκησης Μέτιου…»

Τι είπε ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας με την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης

Τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η Διοίκηση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από τον κορονοϊό και τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του σχολίασε ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας με την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», Δημήτρης Λυμπεράκης. σε δηλώσεις του στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ.

Όλα όσα ανέφερε ο Δημήτρης Λυμπεράκης

«Συνηθίσαμε στην προχειρότητα»
«Αποτιμούμε ως θετικό γεγονός αυτήν τη διανομή χρημάτων που επιχειρεί ο κ. Μέτιος, αν και καθυστέρησε να την κάνει. Την είχε από τον Ιούνιο και τώρα -μετά από τέσσερις μήνες- φτάσαμε σε αυτό που αποκαλεί πρόγραμμα και έχει ως βασικό του στοιχείο την προχειρότητα. Έχουμε συνηθίσει την προχειρότητα του κ. Μέτιου και των συνδιοικούντων του που αντιμετωπίζουν τα πράγματα αψηλάφιστα. Η χρηματοδότηση αυτή είναι μέσα από το ΕΣΠΑ, δηλαδή δεν βρήκε λεφτά ο κ. Μέτιος από αλλού, αλλά τα άντλησε από το ΕΣΠΑ. Υπάρχει μια ασθματική ανακοίνωση μέσω της οποίας ενισχύει τις επιχειρήσεις και μιλά για μια μη επιστρεπτέα προκαταβολή για την οποία λέμε εμείς, κάλιο αργά παρά ποτέ».

Τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί
«Από την αρχή, ως παράταξη, είχαμε υποβάλλει τρία ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Πώς θα μπορέσει μια επιχείρηση να προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα; Μήπως αντ’ αυτών θα ήταν προτιμότερη μια προσκόμιση της ρύθμισης οφειλών; Το άλλο θέμα σχετίζεται με τις επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα, οι οποίες τον Μάρτιο δεν απασχολούν προσωπικό. Αυτές φέρονται να εξαιρούνται από αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχουν επιχειρήσεις που μέσα στην κρίση  πολλαπλασιάστηκε η κερδοφορία τους, όπως είναι τα delivery. Γιατί αυτοί να συμπεριληφθούν στην ενίσχυση; Δεν θα έπρεπε να εξαιρεθούν;  Όπως επίσης οι επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που ούτε και αυτές εξαιρούνται. Νομίζουμε τελικά ότι όλη αυτήν την προσπάθεια τη διατρέχει μια προχειρότητα που πρέπει να την εξετάσουν και πάλι. Ο κ. Μέτιος, όμως, δεν μας έχει συνηθίσει σε διορθώσεις. Μιλάμε για ένα άτομο που είναι αγκυλωμένο κομματικά και λειτουργεί έτσι. Γι’ αυτό ως παράταξη είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στο να το δούμε το θέμα και ευχόμαστε να γίνει. Εμείς θα χειροκροτήσουμε όποια βελτιωτική κίνηση, πέρα από τις ιδεολογικές μας διαφορές. Οι συνθήκες της πανδημίας ήταν εξοντωτικές. Δεν μπορούμε να ζητάμε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά μια απλή βεβαίωση οφειλών, κάτι που είναι αίτημα των Επιμελητηρίων. Ευχόμαστε ο κ. Μέτιος να δείξει την ίδια ευελιξία με αυτό το πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας».

«Ο κ. Μέτιος δεν ακούει κανέναν…»
«Εκείνο που με ξένισε, ως άτομο, είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια διοίκηση εντελώς ετερογενή και δεν διστάζει να δεχτεί την στήριξη της «Χρυσής Αυγής», η οποία εκπροσωπείται από δύο άτομα που ονομάζονται “Ελληνική Αυγή”. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μια πολύ σκληρή κομματική γραμμή η οποία επιβάλλεται εκ των άνω και υλοποιείται από τους υπόλοιπους, εκτός από τα άτομα της παράταξης του κ. Μέτιου, απλώς υπακούοντας στο his master voice. Με ξενίζει λοιπόν η συμπεριφορά συναδέλφων που τους είχα συνηθίσει εντελώς διαφορετικά. Δεν έχει παραχθεί κάποιο έργο ιδιαίτερα αξιόλογο, αλλά γίνεται μια διεκπεραίωση των θεμάτων που κατεβάζει η παράταξη του κ. Μέτιου και οι συνδιοικούντες. Όλα είναι αναμάσημα των προηγούμενων και δεν βλέπω καμία φρεσκάδα, παρά τις υποσχέσεις που έχουμε λάβει κατά καιρούς. Εμείς, ως “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία”, προσπαθούμε να προτείνουμε πράγματα, κάνουμε ερωτήσεις, κρίνουμε και δεχόμαστε κριτική, αλλά δεν μπορούμε και να επηρεάσουμε την πολιτική η οποία ασκείται, διότι έχουμε απέναντί μας ένα άτομο που δεν ακούει, αλλά παίρνει εντολές άνωθεν. Δεν λέω το ίδιο για τον κ. Αντωνιάδη ή άλλους συναδέλφους».