Χριστόδουλος Τοψίδης: Στόχος μας η ΑΜ-Θ να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κατάταξης των περιφερειών

Δήλωση του νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ονεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης έκανε την παρακάτω δήλωση στην έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023.

Η εν λόγω συνεδρίαση ήταν η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και πιθανότατα η τελευταία για την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο.

Η δήλωση Τοψίδη

«Κύριοι συνάδελφοι,
θέλω να απευθυνθώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά τις εκλογές για να ευχαριστήσω τους πολίτες οι οποίοι, τίμησαν με την ψήφο την παράταξη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» και την εξέλεξαν στην διοίκηση και εμένα στην θέση του 4ου εκλεγμένου Περιφερειάρχη. Επιπλέον, θα πρότεινα στο προεδρείο να δοθεί η δυνατότητα στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων να μιλήσουν (προ Η.Δ.) για τις εκλογές και για την πορεία της ΑΜΘ στην συνέχεια.

Κύριοι συνάδελφοι,
επιθυμώ να προτάξω τις ευχαριστίες προς τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους. Θέλω, επίσης να ευχαριστήσω όλους τους υποψήφιους της παράταξής μας για την συστράτευσή τους στην κοινή προσπάθεια. Όπως επίσης, θέλω να συγχαρώ και τους υποψηφίους όλων των παρατάξεων, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκλογές, είτε εξελέγησαν, είτε όχι. Νιώθω ότι αυτό είναι όχι μόνο στοιχείο πολιτικού πολιτισμού αλλά και υποχρέωση δημοκρατικής ουσίας καθώς κατά την δική μας άποψη στο ΠΣ δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Υπάρχουν βεβαίως διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι στοιχείο της δημοκρατίας αλλά και της δημοκρατικής θεώρησης, η οποία θέλουμε να μας χαρακτηρίζει. Οι αντίπαλοι είναι τα προβλήματα και όποιος αντιστρατεύεται την αναπτυξιακή προσπάθεια που δικαιούται η περιφέρειά μας.

Κύριοι συνάδελφοι,
Θέλω να τονίσω ότι η φιλοδοξία μας είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι σημαντικά διαφοροποιημένα στο τέλος της πενταετούς θητείας κατά την οποία η ΑΜΘ θα διοικηθεί από την «Περιφερειακή Σύνθεση». Στόχος μας είναι η ΑΜΘ να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κατάταξης των περιφερειών. Για να επιτευχθεί ο στόχος σκοπεύουμε να αναδιατάξουμε όσο είναι εφικτό τις δυνάμεις της περιφέρειας αλλά και να εισάγουμε και να εφαρμόσουμε την διεκδίκηση ως έννοια και ως πρακτική έναντι κυρίως της κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ. Ως ένας άνθρωπος που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορώ ούτε εγώ, ούτε η παράταξη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» να δεχθούμε ότι αρκούμαστε με ό,τι μας παρέχουν και να μην διεκδικούμε όπως κάνουν όλες οι διοικήσεις των περιφερειών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Σκοπός μας είναι να δρομολογήσουμε τις προσπάθειες μας επενδύοντας πόρους εκεί όπου συγκλίνουν η επιστημονική προσέγγιση αλλά και όπου παρέχεται ο υψηλότερος πολλαπλασιαστής που εγγυάται την καλύτερη απόδοση προς όφελος της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πρέπει να αποκτήσει ένα όραμα ανάπτυξης στα πλαίσια της ευρωπαϊκής περιφερειακής προοπτικής.

Όσον αφορά  την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου (καθώς και των άλλων οργάνων) θεωρούμε ότι υποχρέωση της νέας διοίκησης είναι να επιτευχθεί η αναβάθμιση της λειτουργίας με έμφαση σε συζητήσεις ουσίας με γνώμονα την συνθετική λειτουργία. Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να λειτουργεί σε ουσιαστική βάση και όχι σε μία διεκπεραιωτική λογική, όπου το επιτάσσει η νομοθεσία.

Κύριοι συνάδελφοι,
Ο νέος Περιφερειάρχης και η νέα διοίκηση θα απευθύνουμε πρόσκληση με την ανάληψη των καθηκόντων μας ώστε κάθε υγιής δύναμη να συστρατευθεί μαζί μας και κάθε εύλογη πρόταση να αξιοποιηθεί στα πλαίσια του προγράμματος μας».