Ο Καμμένος «πουλάει» στους δήμους και χαρίζει στην Εκκλησία!

Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Εφημερίδας Νέα Εγνατία φέρνει στο φως την παραχώρηση του στρατοπέδου Ζήση Αλεξανδρούπολης στην τοπική Εκκλησία για ανέγερση μεγαλοπρεπούς ρωσικού ναού!

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά στη διεκδίκηση των ανενεργών στρατοπέδων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση -και, κατ’ επέκταση, και τη διεκδίκηση του στρατοπέδου Ασημακοπούλου από τον δήμο Καβάλας, ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας- φέρνει σήμερα στο φως η Καθημερινή Εφημερίδα Νέα Εγνατία. Στο πρώτo της θέμα στο φύλλο της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου 2017, η εφημερίδα αναφέρεται στην πρόσφατη κατά χρήση δωρεάν παραχώρηση του στρατοπέδου Ζήση της Αλεξανδρούπολης στην τοπική Εκκλησία με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς ρωσικού, ορθόδοξου ναού προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση ρώσων επενδυτών!

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ της Νέας Εγνατίας

Το μότο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου  είναι «το τζάμπα απέθανε»,  τουλάχιστον με αυτό απαντά  στο  αίτημα των δήμων για την παραχώρηση ανενεργών στρατοπέδων. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα αιτήματα της Εκκλησίας. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτό που συνέβη στην Αλεξανδρούπολη, δεν θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με κατά χρήση δωρεάν παραχώρηση του ανεξάρτητου τμήματος, συνολικού εμβαδού 4.650,86 τμ του στρατοπέδου Ζήση το παραχωρεί στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, με αποκλειστικό σκοπό της παραχώρησης την ανέγερση και λειτουργία του Ιερού Ναού του Αγίου Βλαδίμηρου. Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή ρώσικο Ναό με 12 τρούλους, κόστους κατασκευής 4 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από ρώσους επενδυτές. Την έκταση διεκδικούσε και ο δήμος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος προχώρησε τις συζητήσεις με τους ρώσους, όταν αντιπροσωπεία του βρέθηκε στην Αγία Πετρούπολη πριν από ένα χρόνο, αλλά ο κ. Καμμένος επέλεξε να παραχωρήσει την έκταση δωρεάν στην Τοπική Εκκλησία.

Με το θέμα ασχολήθηκε ο Τύπος της Αλεξανδρούπολης και η «ΝΕ» συνομίλησε με τη δημοσιογράφο της εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» Κική Ηπειρώτου που υπογράφει το σχετικό ρεπορτάζ.

«Δεν μας αιφνιδίασε η εξέλιξη. Το θέμα προέκυψε πριν από ένα χρόνο μετά από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Λαμπάκη  στην Αγία Πετρούπολη. Το νέο μας ήρθε από τότε, όταν οι φορείς της Αγίας Πετρούπολης παρέδωσαν ένα φάκελο με τοπογραφικά σχέδια για έναν Ναό που ήθελαν να χτίσουν εκεί  με χρηματοδότηση 4 εκ. από ρώσους επενδυτές.  Δεν υπήρξε συγκεκριμένη χωροθέτηση, απλά τότε ο δήμαρχος είχε πει ότι μπορούμε να τον ανεγείρουμε σε μια δημοτική έκταση στην ανατολική πλευρά της πόλης  είτε σε χώρο που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια υπήρξε κάποιο αίτημα από την πλευρά της Μητρόπολης.  Η φημολογία είναι ότι υπήρξε μια προσπάθεια να παραχωρηθεί η έκταση στο δήμο, ώστε ο Ναός που θα χτιζόταν εκεί να ανήκε σε δημοτική έκταση. Αυτό προφανώς δεν προχώρησε ή το αίτημα της Μητρόπολης ήταν πιο ισχυρό, το θέμα είναι ότι η έκταση παραχωρήθηκε στην Μητρόπολη,  η απόφαση αναρτήθηκε  χθες στη Διαύγεια. Βασική προτεραιότητα είναι να γίνει ο ναός, με στόχο να υπάρξει κύμα ρώσων τουριστών.  Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης κατά το παρελθόν νομίζω ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει φερθεί καλύτερα από ό,τι στο δήμο Καβάλας. Επί υπουργού Παπαντωνίου είχε παραχωρηθεί στο δήμο το Στρατόπεδο «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» που ήταν εγκαταλελειμμένο  για να γίνει το πάρκο το οποίο κατασκευάζεται ακόμη.  Επίσης, πριν από κάποια χρόνια έγιναν παραχωρήσεις στο δήμο για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου», υπογράμμισε η κ. Ηπερώτου, προσθέτοντας και κάτι ακόμη:  «Υπήρξε πριν από λίγο διάστημα η φήμη ότι είχε αποσυρθεί το ενδιαφέρον των ρώσων, αλλά αυτό δεν το αποδέχεται ούτε ο δήμος ούτε η μητρόπολη, οι οποίοι είναι σε φάση αναμονής. Άλλωστε, η Εκκλησία δεν θα μπορούσε να πάρει την απόφαση να χτίσει έναν τέτοιο ναό υπό τις παρούσες ειδικά συνθήκες».