Γιάννης Βρούτσης από Καβάλα: Τα μέτρα που έρχονται δεν ήταν αναπόφευκτα

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο Ασφαλιστικό, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και υποσχέθηκε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόλις η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας

Στην Καβάλα βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου ο τέως υπουργός και Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, προσκεκλημένος από τη Δημοτική Τοπική Οργάνωση του κόμματος, με σκοπό να γίνει μια ενημερωτική συζήτηση για τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

Κατά την κεντρική ομιλία του κ. Βρούτση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “GALAXY”, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν κατά σειρά η πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Καβάλας Μαρίνα Φιλιππίδου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας Μπάμπης Δράκος και ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε ως συμπολεμιστή τον τέως υπουργό της ΝΔ, αναφερόμενος στην περίοδο που συνεργάστηκαν επί κυβέρνησης Σαμαρά και συνεχίζουν να συνεργάζονται μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού και των εργασιακών, καταθέτοντας τις προτάσεις της ΝΔ, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τόνισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ότι «η κριτική που ασκούμε είναι γιατί η οικονομία βρίσκεται στον γκρεμό και ό,τι βλέπουμε σήμερα μοιάζει με θέατρο του παραλόγου. Το χειρότερο δεν είναι τα ψέματα, αλλά οι εικόνες που βλέπουμε, θυμίζουν εικόνες του 2015. Κανείς δεν είναι σίγουρος αν και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση και όλα αυτά τα οποία έχουν υποσχεθεί ήταν ένα μεγάλο ψωμά που διαψεύδει την κοινωνία, τους ίδιους και το χειρότερο είναι πως οδηγεί την οικονομία προς τα κάτω».

Στο ερώτημα αν θα οδηγηθούμε σε εκλογές ο κ. Βρούτσης είπε ότι «το θέλουμε, το επιδιώκουμε, το ζητάμε. Αυτή η κυβέρνηση, ακόμα και να κλείσει η αξιολόγηση, δεν μπορεί να δημιουργήσει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση».

Τρία τα βασικά ερωτήματα της κοινωνίας

Προσερχόμενος στο βήμα, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι τα ερωτήματα που τίθενται σήμερα είναι τρία. «Το πρώτο που θεωρώ σημαντικό και επίκαιρο, απηχεί την κοινή αγωνία όλων είναι το που πάει η ελληνική οικονομία και αν θα υπάρξει κλείσιμο αξιολόγησης.

»Το δεύτερο είναι τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, δε θα έπρεπε να ληφθούν και από τη ΝΔ;

»Και το τρίτο ερώτημα… Εσείς τι κάνατε ως ΝΔ; Βάλατε τα πράγματα σε τάξη που οι άλλοι τα ανέτρεψαν ή ήταν μια πορεία διαγεγραμμένη που η ΝΔ δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς και αναγκάστηκε να παρατήσει την κυβέρνηση και αφού την παράτησε έρχεται ο Σύριζα και τα βάζει όλα σε μια ομαλή πορεία; Είναι λοιπόν αυτά τα φυσιολογικά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους θεσμούς σήμερα;

»Αυτά είναι που σήμερα αποτελούν την ατζέντα των ερωτημάτων που έχει ο Έλληνας, γιατί δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα δημοσιονομικά σε ένα περιβάλλον πολύ ασφυκτικό και γι’ αυτό είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τις πολιτικές εξελίξεις που θα έρθουν στη χώρα μας σε συνδυασμό με τις οικονομικές εξελίξεις», δήλωσε ο ίδιος.

Γιατί πρωταγωνιστεί η ΝΔ

Το μεγαλύτερο θέμα για τον κ. Βρούτση είναι η θεσμική παρακμή, «που μεθοδευμένα καθοδηγείται από την εμφάνιση και τον τρόπο λειτουργίας και της συμπεριφοράς της κυβέρνησης προς το Κοινοβούλιο, αλλά και συνδυαστικά με αυτά που  λένε οι κυβερνητικοί βουλευτές, οι υπουργοί και αυτά που βλέπουμε να νομοθετούν με τροπολογίες και αντίστοιχες συμπεριφορές».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΝΔ πρωταγωνιστή σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή στο πολιτική σκηνικό, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα ποντάρει στη λογική, «με την οποία συγκρούονται όλα όσα λέει ο κ. Τσίπρας που έχει κάνει ροζ κορδέλες τις “κόκκινες γραμμές”» και στον Άνθρωπο «κι αυτός είναι ο αυτοσκοπός μας και δεν είναι αυτοσκοπός μας η επιχειρηματικότητα, αλλά είναι το εργαλείο που υπηρετεί τον Άνθρωπο».

Σημείωσε, επίσης, ότι τα μέτρα των 3,6 δισ. θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχε κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο του 2016, «μια αξιολόγηση που έπρεπε να έχει αρχίσει χθες», χαρακτηρίζοντας τον κ. Τσίπρα ως τον πιο επικίνδυνο και λαϊκιστή Πρωθυπουργό που έχει περάσει, ενώ δήλωσε ότι αν η ΝΔ είχε κάνει αυτά που υλοποιεί η νυν κυβέρνηση «δε θα είχε μείνει πεζοδρόμιο όρθιο», πριν κάνει μια σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η ΝΔ επί κυβέρνησης Σαμαρά.

«Φάκελος» Ασφαλιστικό και η ζημιά των 10 δισ.

Ο τέως υπουργός, έκανε ειδική μνεία στην αυτοπρόσωπη απογραφή όλων των συνταξιούχων με το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» με το οποίο «αποβάλλαμε 30.000 “μαϊμού” συντάξεις».

«Φτιάξαμε ένα σύστημα που μπορούσε να πορευτεί μέχρι το 2060, όμως το 2014 κατεβάσαμε μολύβια, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε την προσπάθειά μας. Ο κ. Τσίπρας πήρε την εξουσία με ψέματα και δεν συνέχισε την εθνική συμφωνία που είχε ολοκληρωθεί και μηδένισε την οικονομία. Μιλάμε για εθνικό έγκλημα», δήλωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά τη ζημιά στο Ασφαλιστικό, παρέθεσε τρία νούμερα: «3,5 δισ. ζημιά στο πρώτο μνημόνιο, 3,9 στο δεύτερο και 10 δισ. στο τρίτο. Αυτή είναι η ζημιά του ΣΥΡΙΖΑ στο Ασφαλιστικό, ο οποίος το φορολογικοποίησε».

Ο κ. Βρούτσης καταλόγισε, επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, με αφορμή το Ασφαλιστικό, ενώ δεσμεύτηκε ότι από τη στιγμή που θα γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και θα αλλάξει τους συντελεστές αναπλήρωσης που αφορούν τις συντάξεις.

Όσον αφορά το που θα βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθούν οι προαναφερόμενες αλλαγές, καθώς απαιτείται ένα δημοσιονομικό κόστος, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι αυτό θα γίνει με ουδέτερο τρόπο μέσα από το Ασφαλιστικό.

Όσον αφορά τα εργασιακά, τόνισε ότι πλέον η αναλογία ευέλικτης εργασίας και πλήρους απασχόλησης είναι 6 προς 4, «σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε επί ΝΔ, όπου το ποσοστό ήταν αντίστροφο και υπέρ της πλήρους απασχόλησης», όπως είπε ο ίδιος.