«Βόμβα» Φώτη Καραλίδη: Κατήγγειλε κομματικές επιλογές στη συγκρότηση του νέου ΔΣ της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΜ-Θ ΑΕ

Ένταση και μομφές για «σκιές» γύρω από το θέμα του διαγωνισμού για τα Λουτρά Ελευθερών και των παραιτήσεων των μελών του ΔΣ της Αναπτυξιακής Εταιρίας της ΠΑΜ-Θ κατά την 5η για το 2017 τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ

Εισήγηση για το θέμα των παραιτήσεων μελών του ΔΣ της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΜ-Θ ΑΕ έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος Φώτης Καραλίδης, ζητώντας, παράλληλα, διευκρινίσεις για το θέμα, «για να μην αφήνονται μομφές και σκιές σε πρόσωπα του Περιφερειακού Συμβουλίου», όπως είπε ο ίδιος κατά την 5η τακτική συνεδρίαση του Σώματος για το 2017 την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Ζήτησε, επίσης, διευκρινίσεις από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ζητήματα διαγωνιστικά και οικονομικής φύσης, καθώς και απολογιστικά στοιχεία που αφορούν όλες τις δραστηριότητες της Αναπτυξιακής Εταιρίας της ΠΑΜ-Θ.

Απαντώντας στον κ. Καραλίδη, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είχε ζητήσει με έγγραφο να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Δεκέμβρη του 2016 (διαβάστε σχετικά εδώ), ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε εν συντομία στο θέμα των Λουτρών Ελευθερών και στον επίμαχο διαγωνισμό, λέγοντας ότι τηρήθηκε η νομιμότητα και η Περιφέρεια εξάντλησε μέχρι κεραίας κάθε περιθώριο, «καθώς μια τέτοια επένδυση δεν μπορούσαμε να την περάσουμε έτσι», όπως είπε ο ίδιος.

«Είναι δική σας απόφαση να αλλάζετε το Διοικητικό όποτε θέλετε», σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη, με τον κ. Μέτιο να απαντά ότι δεν ήταν δική του απόφαση, αλλά της Γενικής Συνέλευσης της Περιφέρειας.

«Εμείς δεν υπογράψαμε καμία αλλαγή στη διακήρυξη του διαγωνισμού. Υπογράψαμε αυτά που συμφωνήσαμε την προηγούμενη φορά, χωρίς να ξέρουμε τις συναλλαγές που έγιναν», πρόσθεσε ο κ. Γρανάς, αναφερόμενος στο διαγωνισμό για τα Λουτρά Ελευθερών.

Για «σκανδαλώδη ανοχή από τη σημερινή διοίκηση της ΠΑΜ-Θ προς τον υποτιθέμενο επενδυτή με προφορικές, μόνο, δεσμεύσεις, μέχρι που φτάσαμε στη μέρα της καταγγελίες, ενώ είχαμε την ευκαιρία να τον κηρύξουμε έκπτωτο και για 100 ευρώ χάσαμε μια επένδυση 21,7 εκ. ευρώ, αφήνουμε ανενεργό για 7 χρόνια ένα δώρο της φύσης και μετά μιλάμε για ανάπτυξη», σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Παντελής Λασκαρίδης.

«Γιατί έγινε αντικατάσταση του κ. Μαρκόπουλου; Υπήρξε κάποια μομφή προς το πρόσωπό του;», ρώτησε ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τραϊφόρος, ενώ ζήτησε άμεσα την απάντηση του νομικού συμβούλου που έχει αναλάβει το θέμα, προκειμένου να προχωρήσει όσο πιο σύντομα γίνεται ο νέος διαγωνισμός.

Τελικά έχει λήξει η διαγωνιστική διαδικασία;

«Σημασία έχει να γίνει η επένδυση», δήλωσε ο κ. Μέτιος, με τον κ. Καραλίδη στην δευτερολογία του να αναφέρει ότι «δεν είναι ζήτημα προσωπικής πληροφόρησης, αλλά πρέπει να ενημερωθεί ολόκληρη η κοινωνία για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μια αίτηση θεραπείας (σ.σ.: ενδικοφανής προσφυγή ενδιαφερόμενου επενδυτή για το διαγωνισμό) στις 22 Δεκεμβρίου 2016 η οποία κοινοποιείται στα μέλη του νέου ΔΣ της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ μόλις σήμερα κι αυτό είναι μεμπτό, ως σημείο αναφοράς», ενώ διερωτήθηκε αν τελικά έχει λήξει ή όχι η διαγωνιστική διαδικασία.

«Εφόσον δεχτήκατε την αίτηση θεραπείας, θεωρώ ότι η διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται εκ του νόμου κι αν θέλετε κάντε πίσω», ανέφερε ο κ. Καραλίδης.

Καταγγελία για κομματικά κριτήρια στην επιλογή των μελών του ΔΣ

Όσον αφορά τα μέλη του νέου ΔΣ της Αναπτυξιακής Εταιρίας της ΠΑΜ-Θ, έκανε λόγο για «τοποθέτηση άγνωστων, στις τοπικές κοινωνίες, ατόμων» και ρώτησε «ποια ήταν τα κριτήρια τοποθέτησής τους; Η μεγάλη τους τεχνική γνώση, η μεγάλη τους εμπειρία, η εκπροσώπηση μεγάλων φορέων ή μήπως υποδείχτηκαν από κάποια άλλα σημεία αναφορά;», κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για κομματικές επιλογές και αναφέροντας, μάλιστα, το όνομα της κ. Τσακίρογλου.

«Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία την αξιολογήσατε και την τοποθετήσατε εκεί;», ρώτησε ο κ. Καραλίδης, με τον κ. Μέτιο να απαντάει ότι ουδέποτε υπήρξαν κομματικά κριτήρια, αλλά απολύτως διαφανή και αξιοκρατικά. Μάλιστα, τόνισε ότι ο ίδιος πρότεινε τους εκπροσώπους των φορέων που θα απαρτίζουν το νέο ΔΣ της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ και το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Περιφέρειας.

Απλήρωτοι οι υπάλληλοι της εταιρίας

Εν τω μεταξύ ο κ. Γρανάς, πληροφόρησε το Σώμα ότι οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ έχουν να παίρνουν μισθούς 1,5 και πλέον έτους, ενώ ο Γενικός Διευθυντής έχει να πληρωθεί από το Νοέμβριο του 2016.

«Δεν έχει βοηθηθεί η ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ, είναι ξεκρέμαστη και εκτεθειμένη απέναντι στους υπαλλήλους. Να βοηθήσουμε πρώτα την αναπτυξιακή εταιρία της Περιφέρειας και μετά τις αναπτυξιακές των 22 δήμων», τόνισε ο κ. Γρανάς, με αφορμή το θέμα της έγκρισης συμμετοχής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας Αναπτυξιακή Δράμας-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ, ένα θέμα που έθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Μάλιστα, προκλήθηκε ένταση, όταν έφερε αντίρρηση σχεδόν όλη η αντιπολίτευση, με τον κ. Πατακάκη να κάνει λόγο για εμπάθεια και να παρεμβαίνει σε ρόλο «πυροσβέστη» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης.