Κωστής Σιμιτσής: Το μεγαλύτερο έργο της κ. Τσανάκα είναι ότι συνεχίζει τα… δικά μας έργα

Δριμεία κριτική άσκησε ο τέως δήμαρχος Καβάλας στη διοίκηση Τσανάκα, κατηγορώντας την για απραξία σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη της Καβάλας, όχι όμως και σε ό,τι αφορά τα… πανηγύρια και τις φιέστες νίκης στις εκλογές «που ακόμα συνεχίζονται»

Την πρώτη συνέντευξη Τύπου ως αντιπολίτευση παραχώρησε την Πέμπτη 2 Μαρτίου η δημοτική παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας «Καβάλα-Φίλιπποι Ανοιχτή Πόλη» από την αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Ιμαρέτ.

Το «παρών» έδωσαν αρκετά μέλη της παράταξης, ενώ το πάνελ απαρτίζονταν από τον τέως δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, τους τέως αντιδημάρχους Θόδωρο Μουριάδη και Χριστόδουλο Μιχαλάκη, τον τέως πρόεδρο του ΝΠΔΔ Λεωνίδα Παππά και τον τέως πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Χρήστο Τσοχαταρίδη.

Αρχικά ο κ. Σιμιτσής ευχαρίστησε την κ. Άννα Μισσιριάν-Τζούμα και τον κ. Θόδωρο Μουριάδη για την φιλοξενία στο Ιμαρέτ, ενώ δήλωσε ότι η επιλοή του χώρου και δη της περιοχής για την παραχώρηση της συνέντευξης δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς «πολλά λέγονται για την όμορφη συνοικία της Παναγίας, αλλά λίγα γίνοναι και τα τελευταία χρόνια είναι πλήρως παραμελημένη από τη σημερινή διοίκηση του δήμου Καβάλας, όπως και οι υπόλοιπες γειτονιές, τα χωριά και ο τέως δήμος Φιλίππων», όπως είπε ο κ. Σιμιτσής.

Ο τέως δήμαρχος Καβάλας ευχαρίστησε όλα τα μέλη της παράταξη που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου και δη τα αδέρφια του εκλιπόντος Τάσου Χατζηαναστασίου «που τόσο άδικα χάσαμε πριν λίγο καιρό», όπως είπε ο ίδιος.

«Δώσαμε μία περίοδο χάριτος στην κ. Τσανάκα και γι’ αυτό είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνουμε από την αρχή που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου. Όμως και η ίδια έχει καταλάβει ότι η μηχανή του δήμου δε δουλεύει και έχει κάνει βήματα πίσω, χωρίς προετοιμασία και χάνοντας ευκαιρίες», δήλωσε ο κ. Σιμιτσής, εστιάζοντας κυρίως στο κομμάτι των έργων και των παρεμβάσεων.

Η σημερινή διοίκηση «τρώει από τα έτοιμα»

«Η σημερινή διοίκηση δεν παράγει κανένα έργο και πανηγυρίζει ακόμα τη νίκη της στις εκλογές. Όταν τελειώσουν, όμως, τα έργα από τη δική μας περίοδο, αναρωτιέμαι τι θα κάνει η κ. Τσανάκα και τα στελέχη της», δήλωσε ο κ. Σιμιτσής, επικαλούμενος στη συνέχεια οικονομικά στοιχεία και το γεγονός ότι «εμείς το 2014 αφήσαμε στον δήμο ένα πλεόνασμα 1,9 εκ. ευρώ, ενώ τον επόμενο χρόνο η διοίκηση Τσανάκα “σπατάλησε” 1,1 εκ. ευρώ και λέω “σπατάλησε”, γιατί δεν έγινε ούτε μία επένδυση, ενώ το πλεόνασμα εξανεμίζεται και αναρωτιόμαστε πού πάνε αυτά τα λεφτά, όπως και το που πάνε οι διαφορές του μισθολογίου των υπαλλήλων του δήμου, μετά το νέο μισθολόγιο του 2015».

Προτάσεις για την αξιοποίηση των ανταποδοτικών του δήμου

Ο κ. Σιμιτσής πρόσθεσε, επίσης, ότι τα λεφτά του δήμου ξοδεύονται σε πανηγύρια, ενώ από τα ανταποδοτικά του δήμου, ήτοι από τα 6 εκ. ευρώ που εισπράττει ετησίως, δεν προκύπτει κανένα πλεόνασμα. «Αυτό είναι παράλογο και παράνομο. Θα έπρεπε ή να γίνουν επενδύσεις ή να προσληφθεί περισσότερο προσωπικό. Δεν είναι καλή διαχείριση αυτό που συμβαίνει», σημείωσε ο κ. Σιμιτσής, προτείνοντας, παράλληλα, κατά σειρά προτεραιότητας να γίνει μείωση των δημοτικών τελών έως και 50% σε στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως στους εμπόρους και στους επιχειρηματίες, να γίνει ένα καινούριο αμαξοστάσιο για τα οχήματα του δήμου ή να αγοραστούν νέα απορριμματοφόρα.

Κανένα έργο ή μελέτη επί διοίκησης Τσανάκα

Ο κ. Σιμιτσής σημείωσε ότι μέχρι τώρα, η διοίκηση Τσανάκα δεν έχει κάνει κάποιο έργο ή μελέτη. «Αυτό που έκαναν είναι να εγκαινιάζουν δικά μας έργα και μάλιστα με μικρόψυχες πινακίδες, όπως είναι αυτές σε δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς και στον ξενώνα αστέγων στην Καρβάλη. Δεν έχουν καταλάβει τι υποχρεώσεις ανέλαβαν και μια συγκυρία τούς έκανε την τιμή να διοικούν σήμερα τον δήμο», τόνισε ο κ. Σιμιτσής, κάνοντας, παράλληλα, αναφορά στα καινούρια έργα, ήτοι στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης «τα οποία σχεδιάσαμε από το 2008 με καθοριστική την δική μου συμβολή και του Θόδωρου Μουριάδη για να μην απορριφθεί η πρόταση του δήμου μας, ενώ η κ. Τσανάκα ζήτησε τη συμβολή μας για να μη χαθεί το έργο και το κάναμε, για να βοηθήσουμε το λαό της Καβάλας και να μη χαθεί μια τέτοια ευκαιρία ανάπτυξης».

Ο κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε, επίσης, στην απένταξη του έργου της ΔΕΥΑΚ στην Κηπούπολη, «ένα έργο με διαγωνισμό και εργολάβο κι όταν χάνεις έτοιμο έργο, τότε πώς να προχωρήσεις σε άλλα έργα;», όπως είπε ο ίδιος.

Αιχμές για «άνοιγμα πόρτας» στον ΤΑΡ

«Εμείς αφήσαμε έτοιμη σύμβαση για τη μελέτη του έργου υδροδότησης όλων σχεδόν των χωριών της ΔΕ Φιλίππων με το νερό του Κεφαλαρίου. Και είχαμε αντικαταστήσει όλο το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στα χωριά αυτά. Η σημερινή διοίκηση άφησε να απενταχθούν το αρδευτικό δίκτυο Αμυγδαλεώνα-Πολυστύλου και το γεφύρι της Λεύκης και δεν έχει φανερώσει κανέναν σχεδιασμό για το νέο LEADER. Επίσης, έχασε πολύτιμο χρόνο για την ανακαίνιση του Πηλοθεραπευτηρίου, ενώ δεν έχει καμιά απολύτως έτοιμη μελέτη για την περιοχή των αρχαίων (ΟΥΝΕΣΚΟ, Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ΕΓΝΑΤΙΑ)», ανέφερε ο κ. Σιμιτσής.

Παράλληλα, άφησε αιχμές προς την κ. Τσανάκα, «η οποία μάς λέει ότι θα βοηθήσει ο ΤΑΡ στους αγωγούς για την ύδρευση των χωριών της ΔΕ Φιλίππων, δέχεται χορηγία για το COSMOPOLIS και τελικά αναρωτιέμαι αν η σημερινή διοίκηση είναι αντίθετη με τον ΤΑΡ ή επιχειρεί σιγά σιγά να τον μπάσει από την πίσω πόρτα».

Μίλησε, επίσης, για ανεδαφικούς και τρελούς σχεδιασμούς, «όπως αυτόν που ήθελαν να συνδέσουν με τελεφερίκ την παραλία με τον Σταυρό, τη στιγμή που δυόμισι χρόνια δεν έχουν κάνει έναν ποδηλατόδρομο στην παραλία».

Τα αναπάντητα ερωτήματα για τις ευρύτερες διεκδικήσεις

Ο κ. Σιμιτσής τόνισε ότι «η σημερινή διοίκηση χάνει σε όλα τα επίπεδα. Θα είναι η μοναδική διοίκηση που αντί να πάρει από το κράτος, θα δώσει σε αυτό. Ήδη χάνεται η Καλαμίτσα ενώ δεν διαφαίνεται καμιά προοπτική για το Νοσοκομείο, το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, το παλιό Δικαστήριο».

Στη συνέχεια ο κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε συνοπτικά στις διεκδικήσεις του δήμου με τη μορφή ερωτημάτων που δεν τα καλύπτει η διοίκηση Τσανάκα». Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

  1. Τι γίνεται με το λιμανάκι των Σφαγείων
  2. Τι γίνεται με το κτήριο των παλιών σφαγείων
  3. Τι γίνεται με την αλλαγή του αιγιαλού στην περιοχή μπροστά από τα Πεντακόσια
  4. Τι γίνεται με την ανάπλαση του κέντρου της Καρβάλης
  5. Τι γίνεται με την απομάκρυνση του αγωγού φυσικού αερίου μπροστά από την Καρβάλη
  6. Τι γίνεται με τον «Διόνυσο»
  7. Τι γίνεται με το Παγοποιείο
  8. Τι γίνεται με τη δωρεά του ακινήτου Αστεριάδη–Πετρίδου
  9. Τι γίνεται με τον Φάρο της Παναγίας
  10. Τι γίνεται με το ασανσέρ στην Παναγία
  11. Τι γίνεται με τις αναπλάσεις στην οδό Κουντουριώτη και στην πλατεία Νικοτσάρα
  12. Τι γίνεται με την αλλαγή του Σχεδίου Πόλης στις Καμάρες
  13. Τι γίνεται με όλο το Σχέδιο Πόλης της ΔΕ Καβάλας
  14. Τι γίνεται με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων
  15. Τι γίνεται με την υδροδότηση των χωριών από την πηγή του Κεφαλαρίου
  16. Τι γίνεται με την εκκαθάριση της Κοινοπραξίας Δήμου Καβάλας και ΔΕΠΟΣ; Υπόψη πως ο δήμος διεκδικούσε 2 εκ. ευρώ.
  17. Τι γίνεται με το δημοτικό οικόπεδο στις Γλάστρες
  18. Τι γίνεται με τα έργα προστασίας της ακτής στο Περιγιάλι και στην Καλαμίτσα
  19. Τι γίνεται με το υπόλοιπο ακίνητο της πρώην ΔΕΠΟΣ
  20. Τι γίνεται με την εξυγίανση και επέκταση του ΧΥΤΑ 

Παρέμβαση Τσοχαταρίδη για ΔΕΥΑΚ: Πάνω από 1 εκ. ευρώ η επιβάρυνση στην κατανάλωση

Από την πλευρά του ο τέως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Χρήστος Τσοχαταρίδης, τόνισε ότι αυτό που προέκυψε από την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της Επιχείρησης, είναι ότι με την επιβολή τέλους, έμπαινε στην κατανάλωση μια χρέωση της τάξης, στοσύνολό της, των 2 εκ.ευρώ.

«Συνεπώς, παρά τις εκπτώσεις από άλλες χρεώσεις, με το παραπάνω έρχεται μία επιβάρυνση στους καταναλωτές πάνω από 1 εκ. ευρώ, με μερικούς να επιβαρύνονται έως και με 35% “φουσκωμένους” λογαριασμούς. Εκείνοι που ωφελούνται είναι όσοι δεν καταναλώνουν καθόλου νερό, δηλαδή τα σπίτια που δεν… κατοικούνται. Ζητήσαμε να αποσυρθεί το θέμα, αλλά κάτι τέτοιο δενέγινε», ανέφερε ο κ. Τσοχαταρίδης, προσθέτοντας ότι αυτό που ζητάει η παράταξη Σιμιτσή, είναι μια πιο ορθολογική και δίκαιη πολιτική στις χρεώσεις και στα τέλη.