Γιάννης Τόλιος από Καβάλα: Παραπλανητικές οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Για μια κυβέρνηση που δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά, έχει περάσει στην όχθη του μνημονιακού μπλοκ και επιδίδεται σε κούφιες κοκορομαχίες στη Βουλή έκανε λόγο ο οικονομολόγος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας, ενώ προέβλεψε ότι τα νέα μέτρα θα περάσουν το Πάσχα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Μαρτίου 2017 ο οικονομολόγος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας Γιάννης Τόλιος, παρουσία του μέλους της ΛΑΕ Καβάλας και τέως βουλευτή Ηλία Ιωαννίδη με θέμα την έξοδο από την Ευρωζώνη και τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, ενώ στις 19.30 στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» θα πραγματοποιηθεί η κεντρική πολιτική εκδήλωση του κόμματος με κεντρικό ομιλητή τον κ. Τόλιο.

Ο κ. Τόλιος αναφέρθηκε αρχικά στη λιτότητα, χαρακτηρίζοντάς την ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν έχει μόνο την ηθική κοινωνική διάσταση «ότι διαρκώς φτωχοποιεί τον ελληνικό λαό, εξανδραποδίζει τη νεολαία, συσσωρεύει φτώχεια και μιζέρια. Αυτή είναι η μία πλευρά. Όμως το να καταργηθεί η λιτότητα, έχει άμεση σχέση με αυτό που λέμε σχέδιο παραγωγικής ανόρθωσης της οικονομίας, γιατί η  τόνωση της αγοραστικής δύναμης είναι ένα στοιχείο πολύ σημαντικό στο να δώσει μήνυμα στην αγορά, η αγορά στην παραγωγή, η παραγωγή στην απασχόληση. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε και αυτή την διάσταση στο μυαλό μας».

Η ΛΑΕ και τα αντιμνημονιακά κινήματα

«Η Λαϊκή Ενότητα εκτός από αυτή την προσπάθεια ζωντανής επικοινωνίας με τον ελληνικό λαό, πρωτοστατεί στα κοινωνικά κινήματα, αυτά τα οποία σηματοδοτούν το πολύμορφο κίνημα αντίστασης απέναντι στα μνημόνια, που είναι και το κίνημα των πλειστηριασμών, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι κινητοποιήσεις στον τομέα της υγείας, είναι οι ναυτεργάτες και όλα αυτά τα πολύμορφα κινήματα που στόχο έχουν να δημιουργήσουν μέσω ημών ένα μεγάλο κίνημα ανατροπής, συσπείρωσης όλων των ριζοσπαστικών αντιμνημονιακών αριστερών δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο εξόδου από την κρίση προοδευτικά και να ανοίξουν οι ελπιδοφόρες προοπτικές προς τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά», ανέφερε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας.

Παραπλανητικό το σίριαλ της διαπραγμάτευσης

«Υπάρχει η διαπίστωση, με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, ότι δυστυχώς μπροστά μας έχουμε μια πορεία, ένα σήριαλ διαπραγματεύσεων που τελικά είναι και παραπλανητικό, γιατί ήδη έχουν συμφωνήσει και προσποιούνται πως κάνουν διαπραγματεύσεις. Αυτό που επιδιώκουν είναι να βρουν την κατάλληλη στιγμή για να πλασάρουν και να ψηφίσουν αυτά τα μέτρα και ας μη κάνει εντύπωση σε κανέναν, αν αυτό γίνει λίγες μέρες πριν από το Πάσχα ή λίγο μετά. Είναι και αυτό μέσα στις μεθοδεύσεις μιας κυβέρνησης που δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Ο Σύριζα έχει πλέον αλλάξει όχθη και είναι στην αντίπερα πλευρά, στο μνημονιακό μπλοκ. Όλες αυτές οι κούφιες κοκορομαχίες στη Βουλή από όλο αυτό το ετερόκλιτο μνημονιακό μπλοκ κομματικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Βουλή, δεν έχει να προσφέρει τίποτα», δήλωσε ο κ. Τόλιος.

Δεν υπάρχει άλλη λύση, πέρα από το να αμφισβητήσουμε το χρέος

«Αυτά τα μνημόνια δε δίνουν καμία προοπτική στη χώρα και στον λαό. Πρέπει να βγει ένα συμπέρασμα γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το χρέος. Δεν υπάρχει άλλη λύση, από το να αμφισβητήσουμε την πληρωμή του και να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του, να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και εκεί να εφαρμοστεί και το θέμα της “σεισάχθειας” σε λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να εξοφλήσουν χρέη που έχουν. Θεωρούμε πως υπάρχει εναλλακτική διέξοδος και είναι υπόθεση του ελληνικού λαού, αυτών που έχουν ζωτικά συμφέροντα και είναι οι μισθωτοί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και πάνω απ’ όλα η νεολαία, που βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και ένα κομμάτι της αναγκάζεται να πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς. Εμείς δίνουμε αυτή την ελπίδα, το όραμα και τη διέξοδο και ελπίζουμε ότι αργά ή γρήγορα θα ανατραπούν αυτές οι πολιτικές», τόνισε το στέλεχος της ΛΑΕ.