Κωστής Σιμιτσής: Να απαιτήσει ο δήμος τα χρήματα που χρωστάει η ΔΕΠΟΣ στον λαό της Καβάλας

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης με αφορμή τη συνάντηση της δημάρχου Καβάλας με τη Διοίκηση της ΔΕΠΟΣ στις 9 Μαΐου 2017

Περί τα 2 εκ. ευρώ χρωστάει η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) σύμφωνα με τον Κωστή Σιμιτσή, χρήματα τα οποία ο τ. δήμαρχος Καβάλας αξιώνει από τη διοίκηση του δήμου να τα διεκδικήσει άμεσα και να τα αποδώσει στον λαό της πόλης, ακόμη και αν χρειαστεί να προσφύγει δικαστικά για να πετύχει αυτόν τον στόχο.

Ο επικεφαλής της παράταξης της Ανοιχτής Πόλης κάνει λόγο για «ληστρική» πρακτική από την πλευρά της ΔΕΠΟΣ και καλεί τη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει από αυτήν όχι μόνον το χρηματικό ποσό των 2.150.000 ευρώ αλλά και την έκταση των 1.200 στρεμμάτων που της είχαν παραχωρηθεί αλλά τώρα «επέστρεψαν» στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Σιμιτσή.

Κανένας συμβιβασμός με ΔΕΠΟΣ

«Η ΔΕΠΟΣ εγκαταστάθηκε στην περιοχή μας πριν από 30 περίπου χρόνια. Εκμεταλλεύθηκε ληστρικά την Καβαλιώτικη γη και επένδυσε ελάχιστα στην πόλη μας. Πήρε δωρεάν γη από το Ελληνικό Δημόσιο, την πούλησε πανάκριβα στους συμπολίτες μας και ύστερα την τιμολόγησε αυθαίρετα για τις λογιστικές της ανάγκες. Τώρα ζητάει ανταλλάγματα από τον Δήμο Καβάλας για τη γη, από την οποία είχε μόνον τεράστια έσοδα και ελάχιστα έξοδα απλώς λειτουργικού χαρακτήρα.

Η διοίκηση του Δήμου μας οφείλει:

  • Να διαφυλάξει τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών και να εφαρμόσει το καταστατικό της «Κοινοπραξίας Δήμου Καβάλας – ΔΕΠΟΣ».
  • Να συνεχίσει τη διαδικασία της εκκαθάρισης της Κοινοπραξίας που ξεκινήσαμε το 2011, οπότε πετύχαμε να αποφύγουμε τη Διαιτησία και ωριμάσαμε την προσφυγή στα δικαστήρια.
  • Να οργανώσει μια ομάδα νομικών και οικονομολόγων, που θα ερευνήσει το αρχείο των συμβολαίων και των εγγράφων της Κοινοπραξίας, το σώσαμε και φυλάσσεται στο κτήριο της Δημωφέλειας. Είμαστε βέβαιοι πως θα επιβεβαιωθούν οι δηλώσεις που έκανε κάθε χρόνο ο διευθυντής της Κοινοπραξίας κ. Βασίλης Θεοδωρίδης στον ετήσιο απολογισμό της ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η ΔΕΠΟΣ οφείλει στην Κοινοπραξία 4.300.000€, άρα τα μισά από αυτά στον Δήμο Καβάλας.
  • Να απαιτήσει τα χρήματα που χρωστάει η ΔΕΠΟΣ στον λαό της Καβάλας ακόμη και με δικαστική αγωγή.
  • Να διεκδικήσει τα 1.200 στρέμματα που είχαν παραχωρηθεί δωρεάν στη ΔΕΠΟΣ και τώρα επέστρεψαν στο Ελληνικό Δημόσιο (στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ορίσαμε να έχουν συγκεκριμένες χρήσεις)».