Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Πρόταση Γραμμένου να «κατεβάσει» ο δήμος μηχανήματα στην Εγνατία Οδό

Πολεοδομία, νερό και τοιχίο Παληού ανάμεσα στα προ ημερησίας θέματα που συζητήθηκαν την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Με την έκφραση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Γραμμένο των ειλικρινών συλλυπητηρίων του Σώματος προς τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας Περικλή (Άκη) Τελίδη για τον αδόκητο θάνατο του πατέρα του Βελισσάρη Τελίδη (διαβάστε σχετικά εδώ) ξεκίνησε η συνεδρίαση του οργάνου το απόγευμα της Πέμπτης 8 Ιουνίου 2017.

Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Τελίδης είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τη δήμαρχο και όλους τους συναδέλφους που μας συμπαραστάθηκαν, τα ΜΜΕ που έκαναν γνωστό τον χαμό του πατέρα μου, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να τον τιμήσει και να τον αποχαιρετήσει στο τελευταίο του ταξίδι. Για εμένα ήταν είναι και θα είναι το πρότυπό μου, είμαι πολύ περήφανος για τον πατέρα μου».

Όπως πάντα, στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους στο πλαίσιο της συζήτησης θεμάτων προ ημερήσιας διάταξης.

Το πρόβλημα της Πολεοδομίας

Αρχικά, ο Θόδωρος Μουριάδης, αντικαθιστώντας τον επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης τ. δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή ο οποίος απουσίαζε (διαβάστε σχετικά εδώ) έθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πολεοδομία Καβάλας, η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον αριθμό των αιτήσεων για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Η δήμαρχος παραδέχθηκε ότι «το πρόβλημα δεν πάει άλλο και δεν μπορεί διαρκώς να βολεύει την Πολεοδομία με το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας». Είπε ακόμη ότι διεμήνυσε στους άλλους δημάρχους της ΠΕ Καβάλας ότι ο δήμος Καβάλας πρέπει να ετοιμάσει μελέτες για σημαντικά έργα που σχεδιάζει και πρέπει και αυτοί να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας  με νόημα ότι «συχνά οι μικροί δήμοι δεν κάνουν κάτι για να βοηθήσουν τον εαυτό τους».

Λύθηκε (;) το μυστήριο με τους μπλε κάδους

Υπεύθυνη απάντηση από τον αντιδήμαρχο της Οικονομικής Υπηρεσίας Ηλία Καλανταρίδη ζήτησε ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος για το πού πήγαν οι μπλε κάδοι που φυλάσσονταν στο πρώην στρατόπεδο Κωτσάλου. Ο κ. Καλανταρίδης απάντησε ότι αναδείχθηκε εργολάβος από τον διαγωνισμό για τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, ο οποίος απομάκρυνε και τους κάδους και ότι θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για να αποδοθούν στον δήμο τα όποια έσοδα του αναλογούν. «Οι κάδοι δεν εκλάπησαν», τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Καλανταρίδης.

Το Σάββατο παραδίδεται το τοιχίο αντιστήρριξης στον δρόμο του Παληού

Σε δεύτερη ερώτηση του Μάκη Παπαδόπουλου για το αν υπάρχει πρόβλεψη για την παράδοση του δρόμου στο Παληό, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών Δημοσθένης Τουλκίδης απάντησε ότι το Σάββατο 11 Ιουνίου 2017 παραδίδεται το τοιχίο και αφού στεγνώσει, θα αρχίσουν οι ασφαλτικές εργασίες, οπότε είναι εφικτή η αρχική πρόβλεψη για παράδοση του δρόμου στο τέλος του Ιουνίου.

Περιβαλλοντικό «χαράτσι» στο νερό

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Καβάλας Χρήστος Ποτόλιας αναφέρθηκε στο ψήφισμα που κατέθεσε στο προεδρείο για το νέο «χαράτσι» στο νερό  με την επωνυμία «περιβαλλοντικό τέλος» που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, το οποίο θα επιβαρύνει τα οικιακά τιμολόγια, τόσο στην πόλη όσο και τις αγροτικές περιοχές του δήμου.

Πρόταση-έκπληξη Γραμμένου για αντίδραση στα νέα διόδια

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Γραμμένου για τον νέο μετωπικό σταθμό που πρόκειται να εγκατασταθεί «επάνω» από την πόλη. Ο κ. Γραμμένος, αφού κατέβηκε από τη θέση του στο προεδρείο, πήρε τον λόγο ως δημοτικός σύμβουλος και κάλεσε το Σώμα να πάρει «καθαρή» θέση για το θέμα των διοδίων, να καταδικάσει τους «πολιτικούς απατεώνες που κοροϊδεύουν το Δημοτικό Συμβούλιο» και να πουν ξεκάθαρα ότι αν αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, θα «μπουν μπροστά» τα μηχανήματα του δήμου για να τις αποτρέψουν.