Περικλής Αμπεριάδης: Παλίμπαιδας αυτοκρατορίσκος ο Τσομπανόπουλος!

Με αφορμή ένα δελτίο Τύπου-«Τσομπανοπούλεια παράσταση», η Δύναμη Πολιτών Νέστου καλεί τον δήμαρχο Νέστου να... ενηλικιωθεί!

Με ιδιαίτερα «καυστικό» τρόπο σχολιάζει ο Περικλής Αμπεριάδης το τελευταίο δελτίο Τύπου με τις δραστηριότητες δημάρχου και Δημοτικής Αρχής που εξέδωσε ο δήμος Νέστου (διαβάστε το εδώ). Ο επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών Νέστου αποκαθιστά την αλήθεια σε ό,τι αφορά τη στάση της δικής του παράταξης σε θέματα που θίχτηκαν στο εν λόγω κείμενο, κάνει λόγο για «τραγέλαφο» και καλεί τον δήμαρχο να… σοβαρευτεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Αμπεριάδη

O tempora o mores…

«Tο «δίλημμα» που πλανάται πάνω από τον Δήμο μας και υπάρχει στα χείλη πολλών δημοτών είναι αν η Αντιπολίτευση είναι αφελής ή η Διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος Νέστου είναι ανεπαρκείς και ανίκανοι. Και αυτό μετά το τελευταίο Δελτίο Τύπου, όπου ο  Δήμαρχος -ή μάλλον συγγενικό του πρόσωπο καθ’ ομολογία του στο Δημοτικό Συμβούλιο-, ανάλαβε πάλι το δημοσιογραφικό δικαίωμα και υποχρέωση να ενημερώσει τον Τύπο της Καβάλας για τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο, απλά κι από την δική τους «αμερόληπτη» σκοπιά.

Μέχρι τώρα ο «συγγραφέας» των  εβδομαδιαίων Δημοτικών Δελτίων Τύπου, που προκαλούν το ελάχιστο θυμηδία και σαρκασμό σε όλους τους δημοσιογραφικούς κύκλους, κατέγραφε τις κινήσεις του Δημάρχου με υπερβολική σχολαστικότητα: «ο Δήμαρχος παραβρέθηκε στο τάδε χωριό», «παρακολούθησε το δείνα θεατρικό έργο», «έκανε σύσκεψή στο Δημαρχείο με τους συνεργάτες του», «τον προσφώνησε κάποιος ιερέας κάποιου χωριού» και άλλα τραγελαφικά, που αν ήταν μια «Τσομπανοπούλειος» θεατρική παράσταση θα την εξηγούσαμε σαν «ιδιοτροπία» του καλλιτέχνη, αλλά δυστυχώς εδώ έχουμε να κάνουμε με Δήμο και Δημότες και τα πράγματα είναι πλέον σοβαρά. Καλέσαμε άπειρες φορές τον Δήμαρχο να σοβαρευτεί και να αφήσει τους δημοσιογράφους να καταγράφουν το όποιο «έργο» του, κι όχι να υποβάλει ο ίδιος το τι θα γράψουν.

Ωστόσο, τελευταία είμαστε μάρτυρες κι ενός περίεργου επικοινωνιακού πινγκ-πονγκ με εκατέρωθεν Δελτία Τύπου μεταξύ του Δημάρχου και του Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης.  Στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι ο χώρος της αντιπαράθεσης, αλλά και των προτάσεων, όλα μέλι γάλα. Καμία πολιτική αντιπαράθεση και ανταλλαγή πολιτικών θέσεων αλλά και προτάσεων. Σιγή ασυρμάτου. Αλλάξαμε την πολιτική αρένα από τον φυσικό χώρο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο tempora o mores. Και όλα αυτά ΜΟΝΟ για επικοινωνιακούς λόγους.

Για τον πολίτη, λοιπόν, τον συνδημότη και τη συνδημότισσά μας, που αδυνατεί να ακούσει και να κρίνει τις θέσεις μας, γιατί τα «ρεπορτάζ» γίνονται κατά παραγγελία ενημερώνουμε για τις παρεμβάσεις μας στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αυτό το κάνουμε, όχι γιατί θέλουμε να προσχωρήσουμε στη λογική των Δελτίων Τύπου, αλλά για να αποκαταστήσουμε την τάξη σε ό,τι ψευδώς και υποτίθεται δημοσιογραφικώς παρουσιάζεται.

Επαναλαμβάνουμε, επομένως, τα ερωτήματα που θέσαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο:

  1. Τι έκανε η Δημοτική αρχή τρία χρόνια που η περιοχή δεν καλύπτεται με ασθενοφόρα και συμπολίτες μας πεθαίνουν στον δρόμο αβοήθητοι ή στις κλήσεις προς το ΕΚΑΒ; Και φυσικά το Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης δεν διαθέτει οδηγούς ασθενοφόρων. Η απάντηση στις κλήσεις είναι να μεταφερθεί ο ασθενής με δικό του μέσο ακόμα και αν βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες τέτοιων γεγονότων. Τι κάνει ο Δήμαρχος τρία χρόνια από το να ποιεί την νήσσαν; Μήπως πίεσε τον Διευθυντή της ΥΠΕ; Μήπως συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΕΚΑΒ; Μήπως κινητοποίησε φορείς και συλλόγους του Δήμου; Μήπως κάλεσε τους Βουλευτές του Νομού να τους ζητήσει εξηγήσεις; Μήπως έκανε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου σε περίπτωση που συμβεί θάνατος στον Δήμο μας και να αναφερθεί αργοπορία του ΕΚΑΒ; Μήπως αυτό είναι «ανεύθυνη» και «αφελής τοποθέτηση» της Αντιπολίτευσης;
  2. Το επόμενο ερώτημά μας αφορά στην Κεραμωτή. Περιμένουμε να γίνει η Κεραμωτή πόλος έλξης τουριστών. Πως θα γίνει αυτό; Πιθανόν με προσευχές και επικλήσεις στον Ουράνιο Θεό. Η εικόνα της Κεραμωτής δύο μέρες πριν το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο: Σκουπίδια στους δρόμους και στο λιμάνι. «Δεν φταίμε εμείς, φταίει ο ΟΛΚ» η μόνιμη επωδός του Δημάρχου Νέστου. Αυτό να περιγράψει, λοιπόν, ο κ. Τσομπανόπουλος στους ξένους τουρίστες που περνούν το λιμάνι μας. Ας τους ρωτήσει την γνώμη τους για τον ΟΛΚ. Γελοιότητες! Εν μέσω θέρους θα λύσουμε το πρόβλημα με τον ΟΛΚ; Δεν το λύσαμε τρία χρόνια! Σκουπίδια στις παραλίες μας – μέχρι αιχμηρά αντικείμενα ανακαλύψαμε και δυστυχώς υπάρχουν φωτογραφίες- στην Αμμόγλωσσα και ακόμα χειρότερα στο ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ Τιμάρι! Θέλουμε τουρισμό αλλά δεν υπάρχουν χώροι άθλησης ούτε μία παιδική χαρά να παίξουν οι φιλοξενούμενοι και τα παιδιά τους. Η μεγάλη μας ανεπάρκεια. Παραλάβαμε έργο στον περιφερειακό της Κεραμωτής, όπου υπάρχει ποδηλατοδρόμος αλλά δεν φαίνεται διότι το κόκκινο χρώμα του έχει εξαφανιστεί μόλις λίγα χρόνια μετά την τελική παράδοση του έργου. Δεν φαίνεται, γιατί τον βάψανε με υλικό που ξεθώριασε.

Έργα και ημέρες του κ. Τσομπανόπουλου. Τον Μάρτιο που μας πέρασε ο ΟΛΚ παρουσίασε το masterplan του λιμανιού. Αφ’ ενός δεν μας το έδωσαν στο Δημοτικό συμβούλιο – ποιο Συμβούλιο τώρα;- και αφετέρου από ό,τι καταλάβαμε από τα ψελλίσματα του Αντιδημάρχου… «Τουρισμού» η Δημοτική Αρχή Νέστου ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ, ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ πάνω σε αυτό το master plan. Και εκ των πραγμάτων, πιθανόν, θεωρήθηκε από τον Πρόεδρο του ΟΛΚ η μη απάντηση, συμφωνία και στάλθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Ανικανότητα; Αμέλεια; Ποιός ξέρει; Αλλά δυστυχώς έτσι διοικείται ο Δήμος. Στον αυτόματο πιλότο. Γνωρίζεται βέβαια ότι ο αυτόματος πιλότος στην προσγείωση του αεροσκάφους το ρίχνει στα βράχια. Τελευταίο παράδειγμα… Τουριστικής Εκμετάλλευσης είναι το γεφύρι του Δύσβατου που πέφτει. Γι΄ αυτό, ο Δήμαρχος δεν εγκρίνει λίγα χρήματα για την συντήρηση του. Αφήνουμε ένα ιστορικό μνημείο να καταρρεύσει. Γιατί «ο δρόμος είναι δύσβατος» κατά την απάντησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν ζωοτροφές και εμείς δεν μπορούμε να μεταφέρουμε υλικά για την επισκευή του! Δεν θεωρείται τουλάχιστον αφελής, αν όχι άσχετη, μια τέτοια απάντηση από έναν «υπεύθυνο» φορέα; Ποιος όμως νοιάστηκε για το Ορεινό; Πότε ΘΑ νοιαστεί; Ίσως στην προεκλογική περίοδο με επιπόλαιες παρεμβάσεις, έτσι για τα μάτια του κόσμου.

  1. Τέλος πληροφορήσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο – γεγονός που έπρεπε να γίνει από τον κ.Τσομπανόπουλο ή από την πρόεδρο της «ΕΥΝΕΣΤΙΑ»- ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας, αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας κατάργησαν το Κοινωνικό Φαρμακείο τους, λόγω του νέου νόμου περί ανασφάλιστων και χαμηλόμισθων, που τώρα πια έχουν άμεση πρόσβαση στο φάρμακο και εκ των πραγμάτων καταργείται και το δικό μας ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Καβάλας. Το δικό μας Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο (ως παράρτημα της Καβάλας), γιατί δεν βρήκαμε τότε νομική φόρμουλα για την ανεξάρτητη λειτουργία του. Και τι είπε ο ΣΩΦΡΩΝ Δήμαρχος μας που ΔΕΝ γνώριζε το γεγονός; «Μου κάνει εντύπωση που ο Αμπεριάδης πανηγυρίζει, γιατί καταργείται το Κοινωνικό Φαρμακείο». Αυτό κατάλαβε ο έμπειρος πολιτικός ανήρ, αυτό είπε. Ωστόσο, η Δύναμη Πολιτών Νέστου εξήγησε τους λόγους κατάργησης του Κοινωνικού Φαρμακείου -κάτι που ο Δήμαρχος μάλλον αγνοούσε- και επισήμανε πως η κατάργηση αυτή δεν αποτελεί πλήγμα, γιατί ήδη η λειτουργία του έχει αντικατασταθεί από άλλες δομές. Δε θα ήμασταν ποτέ υπέρ της κατάργησης μίας δομής, για την οποία ως Παράταξη παλέψαμε για να υπάρχει, αν δεν προέκυπτε η αντικατάστασή της από ρυθμίσεις που ουσιαστικά καταργούν τη λειτουργία της (οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής και είναι ανασφάλιστοι μπορούν πλέον να παίρνουν τα φάρμακά τους δωρεάν με κανονική συνταγογράφηση).

Όμως, οι φίλοι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν (;) το Δημοτικό Συμβούλιο τι λένε για τον Πρώτο Πολίτη του Τόπου; Ειδικά από τους δημοσιογράφους δεν είδαμε ούτε ΜΙΑ αναφορά στο συμβάν. Αλλά ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ είδαμε ολοσέλιδο Δελτίο Τύπου, χωρίς να φαίνεται ότι είναι Δελτίο Τύπου, όπου -άκουσον άκουσον!!!- ο τίτλος δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο και κατηγορεί τη Δύναμη Πολιτών για αφέλεια χωρίς όμως να παρουσιάζονται οι «αφελείς» μας θέσεις.  Λες και γράφτηκε για να διαβαστεί ΜΟΝΟ ο τίτλος. Νέα ήθη λοιπόν.

Με λύπη μας, δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι για άλλη μία φορά ο Δήμαρχος Νέστου αναλώνεται σε επικοινωνιακά «τσαλιμάκια» και «τερτίπια». Ελλείψει επιχειρημάτων και θέσεων προτιμά να λασπολογεί, για να κάνει το κομμάτι του. Ωστόσο, ο τόπος έχει ανάγκη από έναν πολιτικά ενήλικα Δήμαρχο κι όχι από έναν παλίμπαιδα αυτοκρατορίσκο που παίζει με τα κουβαδάκια του στην ακροθαλασσιά πετώντας λάσπη.

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Τσομπανόπουλε, επιτέλους ενηλικιωθείτε